Γεροντόπουλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει τελικά χαμένος από την πρόταση μομφής»

Θέση στην πρόταση μομφής που  κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε  το πρωί της Παρασκευής στην «Δημόσια Τηλεόραση» και τις δημοσιογράφους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Οντίν Λιναρδάτου. Ο κ.Γεροντόπουλος αναφέρθηκε ακόμα στα εθνικά μας θέματα, κυρίως στο Κυπριακό όπου υπάρχουν εξελίξεις και πάλι, με αφορμή και το πρόσφατο ταξίδι του στην Λευκωσία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε από τις πολιτικές  εξελίξεις και να μας πείτε  την γνώμη σας για την πρόταση  μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ;
ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Στην πολιτική πολλές φορές κάνεις μια κίνηση με σκοπό  να στριμώξεις τον αντίπαλο, αλλά η  πραγματικότητα είναι ότι θέλεις να βγεις από το καναβάτσο που  εσύ βρίσκεσαι. Αυτό κάνει τώρα ο  ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά θα βγει χαμένος από  την πρόταση μομφής. Γιατί μέσα από την συζήτηση στην Βουλή θα φανεί η πολυδιάσπαση των θέσεων του, αφού ως κόμμα δεν έχει ενιαία γραμμή. Μπορεί ο πρόεδρος του να προσπαθεί να δώσει την κατεύθυνση, αλλά οι βουλευτές του δεν ακολουθούν και αυτό θα το δείτε ξεκάθαρα. Ο καθένας έχει την δικιά του άποψη, εκφράζει τη συνιστώσα απ’ την οποία προέρχεται και μάλιστα οι περισσότερες από τις συνιστώσες είναι εναντίον της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη. Όλα αυτά λοιπόν θα αποτυπωθούν μέσα στην Βουλή».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα αποτυπωθούν  όμως και οι διαφωνίες, που σε ορισμένες  περιπτώσεις είναι έντονες και  στην δική σας κοινοβουλευτική ομάδα; Ιδιαίτερα στο θέμα των ακινήτων που για το κόμμα σας είναι  ένα θέμα και άκρως ιδεολογικό;
ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Είναι άλλο πράγμα η  διαφορά απόψεων σε ένα θέμα και  διαφορετικό η συνολική φιλοσοφία  που ακολουθείται. Κι αυτή είναι  αποδεκτή απ’ όλους και τις  βασικές της γραμμές τις αποδέχονται  όλοι. Γι’ αυτό και θα δείτε ότι η πρόταση μομφής θα καταψηφιστεί τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, θα αναδειχθούν οι διαφορές που υπάρχουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα στην Κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αυτό δεν είναι κακό. Αυτές όμως αφορούν περιφερειακά θέματα και όχι κεντρικά ζητήματα. Όπως για παράδειγμα, αν η χώρα πρέπει να βρίσκεται μέσα στο ευρώ και την ευρωζώνη και πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμα αν πρέπει να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ή να τα… σπάσουμε. 
Στη Νέα Δημοκρατία όλα αυτά τα κυρίαρχα θέματα είναι ξεκαθαρισμένα. Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν είναι. Είδαμε ότι πήγε ο κ.Τσίπρας στο Τέξας και μας έκανε έκπληξη αυτό που είπε. Κι αυτό έγινε επειδή ως τώρα μας είχαν συνηθίσει σε κάτι άλλο. Επομένως φαίνεται άλλη μια φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς αλλάζει θέσεις και παρά τις προσπάθειες του κ.Τσίπρα να βρει έναν βηματισμό, οι υπόλοιποι δεν τον ακολουθούν. Αποδείχθηκε αυτό ακόμα και στο θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων. Αν δηλαδή τα κόμματα που κατηγορούνται για εγκληματική δράση, πρέπει να μην χρηματοδοτούνται. Ακόμα και σ’ αυτή την ψηφοφορία υπήρξαν αντιδράσεις και διαφοροποιήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια συνομοσπονδία κομμάτων που το καθένα έχει την δική του ταυτότητα.
Αυτή την στιγμή δεν μιλάμε για  ένα κόμμα του 3%, αλλά για το κόμμα  της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επομένως θα έπρεπε να είναι συγκολλητική ουσία το όραμα της εξουσίας και  να έχει ομογενοποιήσει τις θέσεις του. Αντιθέτως βλέπουμε καθημερινά να είναι πολυδιασπασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι πρόβλημα και για το πολιτικό μας σύστημα συνολικά. Γιατί έχουμε διαφωνίες σε καίρια ζητήματα. Θα μπορούσαν πιστεύω κάλλιστα οι συνιστώσες του να είναι κόμματα που θα αντιπαλεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ».
«Να αποχωρήσουν  πρώτα τα τουρκικά στρατεύματα από  την Κύπρο»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να περάσουμε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, μια και έχουμε μαζί μας τον Πρέσβη κ.Γεννηματά…
ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Θα ήθελα να επαναλάβω  με την ευκαιρία, αυτό που έχω  πει πολλές φορές. Ότι οι πρέσβεις μας είναι αυτοί που υλοποιούν  την εξωτερική μας πολιτική. Αυτοί  αποτελούν την συνέχεια στο Υπουργείο  Εξωτερικών. Γι’ αυτό και τις  απόψεις τους τις ακούω με προσοχή  τώρα που βρίσκομαι στη θέση του  Υφυπουργού, μια και θεωρώ ότι  γνωρίζουν τα θέματα σε βάθος. Εμείς  οι πολιτικοί είμαστε προσωρινοί σε ένα υπουργείο. Πρέπει λοιπόν να στηρίζουμε τους πρέσβεις και τους διπλωμάτες μας οι οποίοι διαχρονικά χειρίζονται τα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε τώρα στα εθνικά μας θέματα, ξεκινώντας από το Κυπριακό που βρίσκεται και πάλι στο  προσκήνιο. Με αφορμή και το πρόσφατο ταξίδι σας στην Κύπρο, θέλουμε να μας πείτε πως βλέπετε τις  εξελίξεις;
ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Θα πρέπει να επαναλάβω  αυτό που έχω τονίσει κατ’ επανάληψη. Αυτή την στιγμή, η Ελλάδα της  κρίσης, μαζί με την Κύπρο που  επίσης αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, είναι οι μόνες εστίες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Από την Λιβύη  μέχρι την Αλβανία, η Αθήνα  και η Λευκωσία είναι αυτές  στις οποίες μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη  οι υπόλοιποι.
Υπάρχει ταύτιση απόψεων Αθήνας και Λευκωσίας. Έχουμε ξεκαθαρίσει  ότι για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε λύση του Κυπριακού, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Μεγαλόνησο. Δεν είναι δυνατόν και αποτελεί μαύρη σελίδα για την ευρωπαϊκή ιστορία, να υπάρχουν σε μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στρατεύματα κατοχής. Θα πρέπει λοιπόν να αποχωρήσουν και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε λύση του Κυπριακού, με το νησί ενωμένο και με βάση τις αρχές και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Και να μην ξεχνάμε και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
«Ο Ελληνισμός δεν καταλαβαίνει από πιέσεις»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος αντιμετωπίζουν τα γνωστά οικονομικά προβλήματα. Αυτό δεν θα παίξει ρόλο στις εξελίξεις; Να ασκηθεί δηλαδή κάποια πίεση; 
ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Πίεση δεν υπάρχει. Ο Ελληνισμός έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια, ότι δεν καταλαβαίνει από πιέσεις. Είδατε και την αντίδραση της Κύπρου στο προηγούμενο δημοψήφισμα. Όσες πιέσεις και αν υπήρξαν, αποφάσισαν και ψήφισαν με τον τρόπο και το αποτέλεσμα που γνωρίζουμε».
«Να καταλάβουν οι Τούρκοι, ότι ο δρόμος
για την  Ε.Ε. περνάει από Αθήνα και Λευκωσία»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δημιουργείτε η αίσθηση  ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθούν  οι Κύπριοι μπροστά σε ένα νέο  σχέδιο Ανάν, κάπως πιο αναδιαμορφωμένο. Έχετε αυτή την αίσθηση;
ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Εγώ δεν έχω αυτή την αίσθηση. Εκείνο που μπορώ  να σας πως είναι ότι υπάρχει  μια σαφής γραμμή Αθήνας και Λευκωσίας, πως από δω και πέρα θα προχωρήσουμε τις διαπραγματεύσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάει η Τουρκία, ότι ο δρόμος της προς την Ευρώπη περνάει υποχρεωτικά μέσα από την Αθήνα και τη Λευκωσία. Κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι Τούρκοι. Γιατί θυμόμαστε τον μεγαλοϊδεατισμό με τον οποίο προσπάθησε ο κ.Νταβούτογλου να προχωρήσει την εξωτερική τους πολιτική. Μιλούσε για καμιά διαφορά και κανένα πρόβλημα με τις γειτονικές τους χώρες και τώρα βλέπουμε να έχουν πρόβλημα με όλες τις γειτονικές τους χώρες. Άρα, ο βασικός πυρήνας πάνω στον οποίο προσπάθησε να κινηθεί η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έχει καταρρεύσει. Η Τουρκία λοιπόν αυτή την ώρα είναι υποχρεωμένη να… μαζευτεί, γιατί είναι δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με όλους τους γείτονες της. Γι’ αυτό και ξανασκέφτεται το κεφάλαιο της Ευρώπης. Θα πρέπει όμως να καταλάβει, ότι αυτός ο δρόμος περνάει υποχρεωτικά μέσω Αθήνας και Λευκωσίας».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μας πείτε και  μια κουβέντα για το Σκοπιανό, που  επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη μια  διαδικασία. Προχωράει αυτή;
ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Έχουμε πει για το Σκοπιανό. Ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Αν δεν προχωράει η διαδικασία, αυτό οφείλεται στους γείτονες μας οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να τορπιλίσουν οποιαδήποτε εξέλιξη. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι και θα πρέπει αυτοί να αλλάξουν στάση, αν θέλουν να προχωρήσει η διαδικασία».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια