Στην καναδική Βουλή τα «χρυσά» δώρα στην ΕΛ.ΑΣ.
Το θέμα έγινε γνωστό από δημοσίευση στο περιοδικό «Μεταλλευτικά Νέα» που εκδίδει η «Ελληνικός Χρυσός»
Οπως λέει, σκοπεύει να ζητήσει από την καναδική κυβέρνηση να επανεξετάσει τον τρόπο λειτουργίας της Eldorado Gold στην Ελλάδα.
Πρόκειται για το θέμα που έγινε γνωστό από δημοσίευση στο περιοδικό «Μεταλλευτικά Νέα», που εκδίδει η «Ελληνικός Χρυσός». Στη σελίδα 10 του τελευταίου, 7ου τεύχους, υπογραμμίζεται ότι στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «βασικό μέρος της ανταποδοτικότητας καταλήγει σε δημόσιες υπηρεσίες και στα σώματα ασφαλείας, με οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη σε κάθε επίπεδο (καύσιμα, ελαστικά, συντήρηση οχημάτων κ.ά.)».
Η «υποστήριξη»
Ο Τ. Καρύγιαννης επισημαίνει ότι τέθηκε υπόψη του από πολλές πηγές η «οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη» που παρέχουν η Eldorado Gold και η «Ελληνικός Χρυσός» στις τοπικές αρχές και στα σώματα ασφαλείας για τις καθημερινές τους ανάγκες. «Αυτό είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμο και αναρωτιέμαι αν ξεπερνά τους ηθικούς φραγμούς», δηλώνει στην «Ε». Τονίζει την έκπληξή του για τις διώξεις που υφίστανται από την ελληνική κυβέρνηση οι αντιδρώντες στην εξόρυξη χρυσού και υπογραμμίζει ότι εγείρονται ερωτήματα για το κατά πόσο οι διώξεις αυτές είναι υποκινούμενες από την Eldorado Gold.
Επισημαίνει μάλιστα ότι το κόμμα του προσπάθησε να περάσει ένα νομοσχέδιο που θα ορίζει τους ηθικούς κανόνες για τον τρόπο λειτουργίας των καναδικών μεταλλευτικών εταιρειών στο εξωτερικό.
Οπως τονίζει, γνωρίζει ότι πολλές φορές καναδικές μεταλλευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκτός Καναδά έχουν διαφορετικούς ηθικούς κανόνες απ' ό,τι στο εσωτερικό του Καναδά. «Κάποιες από τις πρακτικές τους δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές στον Καναδά», υπογραμμίζει.
Ο Τζιμ Καρύγιαννης είχε επισκεφτεί το καλοκαίρι το εργοτάξιο των Σκουριών και το χώρο εξόρυξης χρυσού στην Αλεξανδρούπολη. Τότε είχε εξοργιστεί, όπως είχε πει, από τη στάση τόσο των φυλάκων του εργοταξίου των Σκουριών, οι οποίοι του απαγόρευσαν την είσοδο και σχεδόν του επιτέθηκαν, αν και είχε δηλώσει την ιδιότητά του, όσο και από τον επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα, Εντουάρντο Μούτα, ο οποίος, όπως επισημαίνει ο Τζιμ Καρύγιαννης, του έδωσε να καταλάβει ότι ήταν ανεπιθύμητος.
Μετά την ενημέρωση που είχε για την προσπάθεια επιβολής της εξόρυξης χρυσού στην Ελλάδα, ο κ. Καρύγιαννης δημιούργησε στην προσωπική του ιστοσελίδα ένα χώρο συλλογής υπογραφών κατά της δραστηριότητας της Eldorado Gold στην Ελλάδα. Σ' αυτήν υπογραμμίζει: «Μόλις επισκέφθηκα τις Σκουριές και τρόμαξα μ' αυτά πού είδα». Στο κείμενο με το οποίο καλεί τον κόσμο να υπογράψει, δηλώνει:
«Οι υπογράφοντες δηλώνουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη λειτουργία της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και της Eldorado Gold στην Ελλάδα και διά της παρούσης ζητούμε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αντώνη Σαμαρά, τον πρωθυπουργό του Καναδά κ. Χάρπερ και τους κκ. Νορμ Πίτσερ, επικεφαλής εργασιών, και Πολ Ράιτ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Mines, να απαιτήσουν από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και την εταιρεία Eldorado Gold να σταματήσουν αυτήν την οικολογική καταστροφή».
Εχει μάλιστα στείλει επιστολή στις ελληνικές δικαστικές αρχές, την οποία κοινοποιεί στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, και στην οποία εκφράζει την έκπληξή του για τις κατηγορίες σε βάρος του προέδρου του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλη Παπαγεωργίου. Οπως επισημαίνει, από τη συνάντηση μαζί του διαπίστωσε μόνο τη νόμιμη αντίδραση του Τ. Παπαγεωργίου στην εξόρυξη χρυσού.
Πρωτόγνωρο
Ο τρόπος λειτουργίας των καναδικών μεταλλευτικών εταιρειών εκτός Καναδά βρίσκεται στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, καθώς πρώτη φορά μία καναδική μεταλλευτική εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη.
Αυτό είναι πρωτόγνωρο, γιατί η καναδική νομοθεσία απαγορεύει την εκδίκαση μηνύσεων στον Καναδά κατά καναδικών εταιρειών για παρανομίες που οι εταιρείες διαπράττουν στο εξωτερικό. Το θέμα έφερε στην επικαιρότητα η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα του Τορόντο, «The Star», και αφορά δραστηριότητες καναδικών μεταλλευτικών εταιρειών στη Γουατεμάλα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρώτη φορά η καναδική Δικαιοσύνη θα εξετάσει καταγγελίες για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μεταλλευτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, οι καταγγελίες αφορούν δολοφονίες και βιασμούς κατοίκων στη Γουατεμάλα.
Οπως επισημαίνεται, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι καναδικές εταιρείες εξόρυξης λειτουργούν συχνά σαν «στρατός κατοχής» υπό την προστασία κυβερνήσεων, των ΜΜΕ και τοπικών εργολάβων.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου