Μύθο χαρακτήρισε το γεγονός ότι η έξοδος της χώρας μας στις αγορές θα σηματοδοτήσει το τέλος της βαθειάς οικονομικής κρίσης, η πρώην υπουργός Οικονομίας και Εργασίας Λούκα Κατσέλη, η οποία εκτίμησε ότι η κρίση θα είναι μακράς διαρκείας και αν δεν ανασυνταχθούμε για να την αντιμετωπίσουμε, τότε ούτε τα παιδιά μας δεν θα βρίσκουν δουλειά στον τόπο τους.
Η πρώην υπουργός, με τον καθηγητή Νίκο Χριστοδουλάκη, πρώην υπουργό Οικονομικών και τον καθηγητή Τάσο Γιαννίτση, πρώην υπουργό Εργασίας και Εσωτερικών, ήταν εκ των ομιλητών στο συνέδριο με θέμα «Ελληνική Οικονομία, από την κρίση στην Ανάπτυξη: Στρατηγικές, Διακυβεύματα, Πολιτικές», που ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Τμήμα Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συνεχίζεται και αύριο Σάββατο.
Η Λούκα Κατσέλη, εκτίμησε ότι η οικονομία είναι σε βαθειά κρίση, βρίσκεται σε μια παγίδα χρέους και παγίδα λιτότητας και παραγωγικής αποσάθρωσης. «Θα πάρει πολλά χρόνια για να βγούμε απ’ αυτή την κρίση και εάν το πολιτικό προσωπικό και το πολιτικό σύστημα δεν κατανοήσει ότι αυτή η κρίση θα είναι μακράς διαρκείας και πρέπει όλοι να ανασυνταχθούμε για να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, τότε ούτε εμείς, ούτε τα παιδιά μας θα βρίσκουν δουλειά στον τόπο μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η πρώην υπουργός Οικονομίας εκτίμησε ότι για να περάσουμε στην ανάπτυξη θα πρέπει να ανατραπεί το κλειστό κύκλωμα εξουσίας που διακυβερνάει τη χώρα και το τραπεζικό σύστημα να λειτουργήσει αναπτυξιακά. Όπως ανέφερε οι θεσμοί υπεξαίρεσης πλεονάσματος που έχουμε στη χώρα πολιτικά, με ένα ανεξέλεγκτο και αντιαναπτυξιακό τραπεζικό σύστημα, έχουν οδηγήσει μια οικονομία να είναι κλειστή και αγορά στην οποία δεν μπορούν να μπουν καινούργιες επιχειρήσεις, να μην υπάρχουν δημιουργικές πρωτοβουλίες στον τόπο και να είμαστε στην ίδια κατάσταση που η παραγωγική μας δομή ήταν πριν 10 και 20 χρόνια.
Καταλήγοντας η κα Κατσέλη επισήμανε ότι στο πλαίσιο μιας παραγωγικής και πολιτικής ανασυγκρότησης της χώρας, πρέπει να γίνει αλλαγή τμήματος πολιτικής, με διαχείριση του τεράστιου σωρευμένου χρέους, το οποίο αν δεν μειωθεί κανένας δεν θα θέλει να επενδύσει στη χώρα μας.
«Κρίσιμο όπλο επιτυχίας η ανάπτυξη»
Ως κρίσιμο όπλο επιτυχίας για τη χώρα, χαρακτήρισε την ανάπτυξη ο πρώην υπουργός Εργασίας και Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης. Όπως ανέφερε, ακόμη και η δημοσιονομική επιτυχία, η οποία ανεξάρτητα από τι επιφυλάξεις και επικρίσεις μπορεί κανείς να διατυπώσει γι’ αυτή, η επιτυχία της τελικά θα εξαρτηθεί από το αν και πότε θα μπορέσουμε να έχουμε ανάπτυξη και τι.
Ο πρώην υπουργός επισήμανε ότι, στο επίπεδο της πολιτικής, τα τελευταία 5 χρόνια, έχει δεσπόσει η μακροοικονομική διαχείριση, τα δημοσιονομικά και γενικά ότι έχει να κάνει με το makro επίπεδο. Η παραγωγικά και πραγματική οικονομία και οι τομείς της (αγροτικός τομέας, βιομηχανία, υπηρεσίες), έχουν παραμεληθεί από πλευράς πολιτικής. «Όμως αυτοί είναι που θα μας βγάλουν από την κρίση και με τους οποίους θα μπορέσουμε να πορευτούμε μετά την κρίση. Αν αυτό δεν υπάρξει, θα συζητάμε για αναπτυξιακή πολιτική για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στη μέχρι τώρα πορείας μας ο κ. Γιαννίτσης τόνισε ότι για πολύ καιρό η Ελλάδα στήριξε την ανάπτυξή της, σε μεγάλο βαθμό, στον εξωτερικό δανεισμό. Δημιουργήθηκε ένα εύκολο εργαλείο για μια εύκολη ανάπτυξη και εύκολη κοινωνική πολιτική. Αυτό το εργαλείο, δεν υπάρχει προοπτική να το έχουμε στην έκταση και το χαμηλό κόστος που το είχαμε στο παρελθόν και πρέπει να δούμε τι κάνουμε εμείς με τις δικές μας δυνάμεις και πως πηγαίνουμε συντεταγμένα, ανέφερε.
Οι τομείς ανάπτυξης
Ο κ. Γιαννίτσης εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να εμβαθύνει σε όλους τους τομείς, αλλά αυτό θα το βρουν ανθρώπινο δυναμικό, επιχειρηματίες, επαγγελματίες και επιστήμονες.
«Μπορούμε να επενδύσουμε και στο χώρο των υπηρεσιών, αλλά σε υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με τη σύγχρονη οικονομία και όχι σε γνωστές υπηρεσίες χαμηλής τεχνολογίας και ποιότητας. Στο χώρο της βιομηχανίας υπάρχουν περιθώρια, παρά τις δυσκολίες, αν λάβουμε υπόψη ότι η βιομηχανία στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ε.Ε., με εξαίρεση τις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και στον αγροτικό τομέα», ανέφερε.
Αν το κλίμα φτιάξει και υπάρχει εμπιστοσύνη και μπορέσουμε να προσελκύσουμε κεφάλαια, όχι για το Χρηματιστήριο, αλλά για την πραγματική οικονομία, η απασχόληση, οι ρυθμοί μεγέθυνσης και η αποκατάσταση των ισορροπιών σε εισοδηματικό επίπεδο και πολλούς άλλους τομείς (υγεία, εκπαίδευση) θα ξεπεράσουμε την καταστροφική μιζέρια που έχουμε σήμερα και θα μπορέσουμε να φτάσουμε κάπου καλύτερα, εκτίμησε ο πρώην υπουργός.
Τέλος, ο Γιώργος Πετράκος, καθηγητής Τμήματος Χωροταξίας Π.Θ., τόνισε ότι η ανάπτυξη μπαίνει πλέον στο προσκήνιο σαν συζήτηση, από τη στιγμή που διορθώνονται μια σειρά από μακροοικονομικούς δείκτες και αρχίσουν να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις γι’ αυτό.
Από την άλλη πλευρά, τόνισε, η ανάπτυξη απαιτεί πολιτικές, παρεμβάσεις και συγκεκριμένα πράγματα, που θα απασχολήσουν το συνέδριο και εξέφρασε την ελπίδα τα πορίσματα και τα συμπεράσματα να οδηγήσουν την Πολιτεία να σχεδιάσει και να εφαρμόσει καλύτερες πολιτικές.
Το συνέδριο παρακολούθησαν οι βουλευτές Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Πάρις Μουτσινάς, ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, ο πρύτανης του Π.Θ. Γιάννης Μεσσήνης, διδάσκοντες του Πανεπιστημίου, άλλες προσωπικότητες και φοιτητές.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου