ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογικές ...υποψίες και στοχοποίηση Σαμαρά

Με το βλέμμα στραμμένο στην τρόικα και την καθημερινότητα

Οι εκτιμήσεις για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν την προεδρική εκλογή επανέρχονται στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην Κουμουνδούρου διαβλέπουν ότι η 5η αξιολόγηση του Μεσοπρόθεσμου, που ξεκινά την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, μπορεί να καταλήξει σε μέτρα δυσβάσταχτα για τη δικομματική κυβέρνηση.


Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση στρέφεται πλέον και στο επίπεδο της καθημερινότητας, επιχειρώντας να αποδομήσει τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για «φοροελαφρύνσεις» και «διευκολύνσεις».
Του Γιώργου Μελιγγώνη
Παρότι επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για εκλογές τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, με αφορμή την μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, δεν είναι λίγοι στην Κουμουνδούρου όσοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση δύσκολα θα αντέξει ως τότε. Μάλιστα, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι οι διαφαινόμενες απαιτήσεις της τρόικας για επώδυνες παρεμβάσεις, αλλά και η απόφαση των πιστωτών να μην δώσουν στην κυβέρνηση τη συμφωνία για το χρέος πριν λυθεί η «πολιτική εκκρεμότητα», σπρώχνει την κυβέρνηση προς την έξοδο ενδεχομένως και πριν τα τέλη του χρόνου. «Θα κάτσουν να κάνουν χαρακίρι;», διερωτώνται στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αποκλείουν ακόμη και μία «τεχνητή» σύγκρουση της κυβέρνησης με την τρόικα με φόντο μία διαχειρίσιμη εκλογική ήττα για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπως λένε χαρακτηριστικά.
Καθημερινότητα
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τη χθεσινή συμφωνία κορυφής Σαμαρά-Βενιζέλου για τη ρύθμιση που θα προβλέπει 72-100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Δημόσιο-ασφαλιστικά ταμεία, στην Κουμουνδούρου εμμένουν στην εκτίμησή τους πως όταν η τρόικα πατήσει το πόδι της στην Αθήνα, τα πράγματα για την κυβέρνηση θα είναι δύσκολα. Μάλιστα, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποκλείουν ούτε το ενδεχόμενο να πιεστεί η κυβέρνηση για νέο Ασφαλιστικό «εδώ και τώρα», παρότι οι πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα έχει συμφωνήσει να παραπεμφθεί το εν λόγω θέμα για την Άνοιξη του 2015. Εξάλλου, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν... προσεκτικά μία χθεσινή δήλωση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε δια της πλαγίας ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης ορίων ηλικίας και μείωσης συντάξεων. «Εάν η αναλογιστική μελέτη, την οποία περιμένουμε, δείξει ότι τα στοιχεία είναι θετικά, δεν θα αυξηθούν αυτή τη στιγμή ούτε τα όρια ηλικίας ούτε θα μειωθούν οι συντάξεις», είπε χαρακτηριστικά στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ ο Γιάννης Βρούτσης, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση που τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης δεν είναι... θετικά.
Τέλος, σε ό,τι αφορά θέματα της καθημερινότητας όπως οι φοροελαφρύνσεις και οι διευκολύνσεις πληρωμής, ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί πλέον προσωπικά τον πρωθυπουργό. «Η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 70 δισ. και η απαράδεκτη καθυστέρηση για τη ρύθμισή τους, είναι χαρακτηριστικές του στρατηγικού αδιεξόδου της κυβέρνησης. Μια κυβέρνηση που συνεχίζει να μιλά τη μια μέρα για τέλος του μνημονίου και την άλλη να παρακαλά την τρόικα για να εγκρίνει τις ανεπαίσθητες πρωθυπουργικές εξαγγελίες, δεν μπορεί να πείσει ότι έχει την οποιαδήποτε πρόταση για έξοδο από την κρίση», τόνισε χθες η αξιωματική αντιπολίτευση, με ανακοίνωσή της, για να καταλήξει: «Κάθε μέρα που περνά με τον κ. Σαμαρά πρωθυπουργό είναι μια μέρα χαμένη για τη χώρα και τους πολίτες της».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια