Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή επιδοτήσεων στους παραγωγούς βιολογικών καλλιεργειών»


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΒΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Με την από 21/10/2014 ερώτησή του, ο Βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μαρίνος Ουζουνίδης, κατέθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Καρασμάνη, το πρόβλημα της αδικαιολόγητης καθυστέρησης στην καταβολή επιδοτήσεων προς τους παραγωγούς βιολογικών καλλιεργειών.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ουζουνίδης μεταφέρει στη Βουλή την οργή και την αγανάκτηση των 483 αγροτών βιοκαλλιεργητών της Π.Ε. Έβρου, όπως αυτή εκφράζεται και από την επιστολή διαμαρτυρίας τους, εξαιτίας της χρόνιας καθυστέρησης πληρωμής της οικονομικής ενίσχυσης του προγράμματος βιολογικής γεωργίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή  επιδοτήσεων  στους παραγωγούς βιολογικών καλλιεργειών»

Κ. Υπουργέ,

Η ελληνική γεωργία με την παραγωγή βιολογικών προϊόντων, που προσδίδουν αξία και σέβονται το περιβάλλον, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Παρόλα αυτά, η αδιαφορία του ΥΠΑΑΤ καταρρακώνει τον τομέα της συγκεκριμένης παραγωγής. Το πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας ξεκίνησε το 2012 και έως σήμερα καμία οικονομική υποχρέωση προς τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων δεν έχει εκπληρωθεί. Οι πόροι αυτοί θα έδιναν μεγάλη ανάσα στους παραγωγούς και θα ενίσχυαν σημαντικά την οικονομία του τόπου μας.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, οι παραγωγοί οι οποίοι μπήκαν στο πρόγραμμα να βρίσκονται πλέον σε τραγική κατάσταση, διότι αναγκάστηκαν να πάρουν δάνεια ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα και λόγω των χρονικών καθυστερήσεων του Υπουργείου, δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν τα δάνεια τους, κινδυνεύοντας ταυτόχρονα να χάσουν και τα ακίνητά τους.
Παρακάτω, σας παραθέτω την επιστολή διαμαρτυρίας που κοινοποιήθηκε και στο Γραφείο σας και την οποία υπογράφουν οι 483 αγανακτισμένοι αγρότες βιοκαλλιεργητές της Π.Ε. Έβρου.

«Εμείς οι 483 αγρότες βιοκαλλιεργητές της Π.Ε. Έβρου που υπογράφουμε αυτή την διαμαρτυρία σήμερα Τρίτη 14 Οκτώβρη 2014 δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε οργισμένοι και αγανακτισμένοι  από τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του ΥΠAΑΤ, που η μία αναιρεί την άλλη και έχει οδηγήσει  στη χρόνια καθυστέρηση πληρωμής της οικονομικής ενίσχυσης του προγράμματος της Βιολογικής Γεωργίας.

Στο πρόγραμμα  είμαστε ενταγμένοι από  το έτος 2012 και σήμερα κλείνει και ο τρίτος χρόνος εφαρμογής του προγράμματος.

Καλούμε την κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ άμεσα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις και δικαιολογίες να προβεί στην πληρωμή του 1ου έτους του 2012 και να ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες ώστε μέχρι τέλος του 2014 να γίνει και η πληρωμή του έτους 2013.

Διαφορετικά:
Eίμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τις ενέργειές μας για να αποκατασταθεί η αδικία που γίνεται σε βάρος μας με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Θα αποστείλουμε εξώδικο προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας την άμεση και έντοκη καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης για τα έτη 2012, 2013,2014.

Θα προβούμε σε ενέργειες για την παράλληλη ενημέρωση του αρμόδιου επιτρόπου της Ε.Ε. και του αντίστοιχου αρμόδιου γραφείου της Ε.Ε.

Τη διαμαρτυρία μας αυτή την αποστέλλουμε προς την κυβέρνηση, το ΥΠAΑΤ, τα κόμματα της βουλής και τους βουλευτές του Έβρου.
Ταυτόχρονα καλούμε  τους συναδέλφους μας αγρότες βιοκαλλιεργητές από τις άλλες Π.Ε. της χώρας να προβούν σε ανάλογες ενέργειες.
14 Οκτώβρη 2014»

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Για ποιους λόγους δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους που μπήκαν στο πρόγραμμα τα χρήματα και που θα αποδοθούν ευθύνες;
  1. Πότε θα γίνουν οι πληρωμές και ποια διαδικασία θα ακολουθήσει η Πολιτεία;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Ουζουνίδης Δ. Μαρίνος
21/10/2014

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια