Η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού καταδικάζει την ελληνική κτηνοτροφία

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ, ΣΕΡΡΩΝ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ - ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΕΒΡΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


ΘΕΜΑ: «Η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού καταδικάζει την ελληνική κτηνοτροφία»

Κύριε Υπουργέ,


Το τελευταίο διάστημα η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων καλπάζει και εξαπλώνεται με φρενήρεις ρυθμούς σε όλη την επικράτεια. Η νόσος καλπάζει και η ελληνική κτηνοτροφία πληγώνεται πολλαπλά. Οι κτηνοτρόφοι, που ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, δέχονται σε μικρό χρονικό διάστημα και δεύτερο πλήγμα ύστερα από τον ιό της ευλογιάς, ο οποίος επανακάμπτει και βρίσκονται πλέον σε απόγνωση. Οι οικονομικές απώλειες στον τομέα της κτηνοτροφίας είναι ανυπολόγιστες. Οι περισσότερες πόλεις έχουν δεχτεί καίρια πλήγματα και χιλιάδες ζώα, για την ακρίβεια πάνω από 3.000 πρόβατα, έχουν θανατωθεί, ενώ στη Μακεδονία και τη Θράκη έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 283 εστίες καταρροϊκού πυρετού.


Ωστόσο, η ταχεία εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού θα μπορούσε να είχε περιοριστεί και προληφθεί, εάν λαμβάνονταν έγκαιρα μέτρα προστασίας, εφόσον κλινικά η νόσος είχε ήδη διαγνωστεί. Αντίθετα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επέδειξε εγκληματική απραξία.


Οι αρμόδιες υπηρεσίες όμως είναι υποστελεχωμένες, οι έλεγχοι που έχουν γίνει ελάχιστοι και τα μέτρα πρόληψης σχεδόν ανύπαρκτα. Η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα λοιμώδη νοσήματα, ΣΑΝΚΟ, με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων της νόσου στην Πελοπόννησο πρότεινε εμβολιασμούς των προβάτων πλήρως χρηματοδοτούμενους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μέτρα αυτά δυστυχώς δεν υιοθετήθηκαν με άμεση συνέπεια την καταστροφική εξάπλωση της ανωτέρου νόσου σε όλη την Ελλάδα.


Οι πληγέντες κτηνοτρόφοι δεν έχουν λάβει ακόμα την αποζημίωση που δικαιούνται παρόλο τις δεσμεύσεις του Υπουργείου για την άμεση καταβολή τους.


Όπως είναι κατανοητό, κύριε Υπουργέ, η εν λόγω νόσος έχει προκαλέσει αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο της χώρας, ο οποίος αναμένει τις άμεσες ενέργειες σας.


Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ Υπουργέ:


  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να μην επεκταθεί περαιτέρω η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού;
  2. Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν ελήφθησαν εγκαίρως τα αναγκαία μέτρα προστασίας και πρόληψης, ενώ η νόσος είχε ήδη διαγνωστεί;
  3. Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων;
  4. Εκτός από τις αποζημιώσεις, θα δοθούν επιδόματα ή κονδύλια στους κτηνοτρόφους για ανασύσταση των κοπαδιών;
  5. Με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσετε τις οικονομικές επιπτώσεις που έχουν προκύψει από την εν λόγω νόσο;


Οι ερωτώντες βουλευτές


Σταυρούλα Ξουλίδου


Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά

Μαρίνος Ουζουνίδης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια