Απολογία Σαμαρά στις αγορές...

Με μια δήλωση-απολογία στο Μιλάνο, στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ασίας, ο κ. Σαμαράς απάντησε στις κατηγορίες ότι...
με τη βιασύνη και την απρονοησία του προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στις αγορές και το βατερλό του σχεδίου του. Κεντρική ιδέα τους ότι μάλλον από παρεξήγηση οι αγορές νόμισαν ότι η ελληνική πλευρά βγαίνει από τα μνημόνια και δεν έχει ανάγκη από νέα χρηματοδότηση και νέο πρόγραμμα.
Για να καθησυχάσει, ωστόσο, όχι μόνο τις αγορές, αλλά την τρόικα και τις Βρυξέλλες, εξηγεί ότι δέχεται το νέο μνημόνιο να λέγεται «προληπτική γραμμή στήριξης», διαβεβαιώνει ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων» που είναι και το κρίσιμο σημείο για τη διαιώνιση των μνημονίων, γεγονός που, όπως ο ίδιος τονίζει, αποτελεί «συμφωνία για την επόμενη μέρα».
Την εκδοχή Σαμαρά, όμως, για την επόμενη μέρα είχε ήδη ερμηνεύσει μάλλον αυθεντικότερα ο κ. Κατάινεν, προσωρινός επίτροπος για τα οικονομικά θέματα της ΕΕ:
Στη δήλωση διάσωσης την περασμένη Πέμπτη, αφού τονίζει την ανάγκη «αποτελεσματικής εποπτείας» της Ελλάδας και επαναλαμβάνει την υποχρέωση «να συνεχιστεί η προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων» ξεκαθαρίζει ότι «η εν εξελίξει αξιολόγηση θα απαιτήσει ένα συνολικό πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, που θα πρέπει να συμφωνηθεί», για να καταλήξει στην ανάγκη στήριξης της χώρας «μετά την ολοκλήρωση του σημερινού προγράμματος».
Δεν φαίνεται, λοιπόν, να έχουν άδικο όσοι εκτιμούν ότι, μετά την πρόσφατη αναταραχή, η ισορροπία επιτεύχθηκε σ’ ένα επίπεδο που θυμίζει 2010, όταν τα αδιέξοδα μιας οικονομικής πολιτικής οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και τη διαρκή λιτότητα. Σήμερα μοιάζει να παρακολουθούμε το δεύτερο μέρος ενός έργου, στο οποίο οι πρωταγωνιστές θέλουν, κατά δήλωσή τους, να δραπετεύσουν από τη φυλακή των μνημονίων, κουβαλώντας, όμως, μαζί τους για πάντα τις αλυσίδες που τους δένουν μ’ αυτά...
epohi.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια