Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ για συμμαχίες και ψηφοδέλτια

Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί Διαρκές Συνέδριο στο κλειστό γυμναστήριο του TAE KWON DO στο Π. Φάληρο.
Τις εργασίες του διαρκούς συνεδρίου θα ανοίξει ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου τύπου η ΚΕ θα ασχοληθεί με την  προετοιμασία του κόμματος για την εκλογική μάχη. Στο επίκεντρο όμως των συζητήσεων θα τεθεί το πρόβλημα των  συμμαχιών και της σύνθεσης των ψηφοδελτίων, θέματα για τα οποία υπάρχουν διαφωνίες και αντιδράσεις.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφρασει δημόσια την αντίθεσή τους ή τις επιφυλάξεις τους για τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ. Ο Μανώλης Γλέζος έχει υπογραμμίσει για τη ΔΗΜΑΡ «εκλογική συνεργασία δεν επιτρέπεται, διότι εξ ορισμού αποδεικνύει ότι δεν πιστεύεις στις δικές σου ιδέες και δυνάμεις». «Η εκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ δεν είναι μόνο άχρηστη, είναι επικίνδυνη», έγραψε ο Ακης Μπαδογιάννης στο Iskra.gr, την ιστοσελίδα της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τασος Μαυρόπουλος, επίσης μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, τόνισε πως «με ΔΗΜΑΡ και στελέχη του φθαρμένου πολιτικού συστήματος, ανατροπές δεν γίνονται», ενώ και ο Γιάννης Τόλιος εκτίμησε πως η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ θα βλάψει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ «άμεσα και μακροπρόθεσμα». Ανάλογα είναι και τα μηνύματα από την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, έχει ξεκαθαρίσει πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημιουργία μια πλατιάς εκλογικής συμμαχίας με ισχυρές προγραμματικές βάσεις, ωστόσο όπως υπογράμμισε σε καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να μπει σε παιχνίδια συνδιαλλαγής και εκδουλεύσεις, ούτε να μοιράσει θέσεις. «Δεν μοιράζουμε θέσεις, μοιράζουμε ευθύνη», είπε στην ομιλία του τη Δευτέρα με την οποία άνοιξε η αυλαία της προεκλογικής περιόδου.
Σημειώνεται πως και στη ΔΗΜΑΡ το θέμα της εκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ θα συζητηθεί σε Διαρκές Συνέδριο, «προκειμένου να αποφασιστεί η εκλογική τακτική». Το συνέδριο, αλλά και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, συγκληθούν επίσης στις 3 και 4 Ιανουαρίου. Η άποψη που κυριαρχεί μέχρι σήμερα στη ΔΗΜΑΡ είναι η σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εκφράστηκαν και κάποιες επιφυλάξεις από την Αγίου Κωνσταντίνου, τόσο για τοποθετήσεις ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το ενδεχόμενο να πρέπει το κόμμα να διαλυθεί, ώστε να ενοποιηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και να μην χαθεί το μπόνους των 50 εδρών.  Ο Φώτης Κουβέλης φέρεται να υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο, σύμφωνα με συνταγματολόγους, δεν κρίνεται απαραίτητο. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, τα σύννεφα, που έχουν προκληθεί, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν ακόμη και σε τερματισμό των συζητήσεων. 
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρ. Μαχαίρας, μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ, επισήμανε τις δύο βασικές προϋποθέσεις που τέθηκαν από το κόμμα προκειμένου να επιλεγεί εκλογική τακτική ενόψει της 25ης Ιανουαρίου. «Η όποια τακτική επιλεγεί -είτε δηλαδή κατέλθουμε αυτόνομα είτε συνεργαζόμενοι με άλλα κόμματα και κινήσεις- οφείλει να υπακούει σε δύο βασικές προϋποθέσεις που έχουμε θέσει: Η μία είναι η ύπαρξη προγραμματικών συμφωνιών και η δεύτερη η κατοχύρωση του αυτοτελούς χαρακτήρα του κόμματός μας, δηλαδή η πολιτική και οργανωτική του αυτονομία. Όλα τα υπόλοιπα έπονται», ανέφερε. 
Τσίπρας: Στόχος η αυτοδυναμία, προσοχή στις δηλώσεις
Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στην πολιτική γραμματεία, τόνισε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές είναι η αυτοδυναμία, ενώ αναφερόμενος στα ψηφοδέλτια επανέλαβε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει σε λογική παζαριών, δεν τάζει θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, επιδιώκει την κοινωνική διεύρυνση». Επίσης συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στις δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις των κομματικών στελεχών, ενώ υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την αξιοπιστία του κόμματος η υπεράσπιση των εξαγγελιών της ΔΕΘ που αποτελούν και τη βάση ενός προγράμματος ανακούφισης του λαού.
«Πρέπει να προσέχουμε και το τι κάνουμε εμείς. Και ιδιαίτερα την παρουσία μας στα ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα. Ο χρόνος είναι λίγος. Προτεραιότητα μας είναι η επικαιροποίηση του προγράμματος μας» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε την κρισιμότητα της πολιτικής περιόδου που διανύει η χώρα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και ότι οι δυσκολίες θα είναι πολλές και μεγάλες.
«Οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και την πορεία της Ευρώπης. Στόχος μας να μεγιστοποιήσουμε την εκλογική μας νίκη για να είμαστε αυτοδύναμοι στην επόμενη Βουλή. Οι προϋποθέσεις είναι να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα από την εμπειρία του '12. Έχουμε συνείδηση ότι θα είμαστε αντιμέτωποι με την κινδυνολογία και τον φόβο», ανέφερε.
Σχετικά με τους υποψηφίους, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως από τους 450 στο σύνολο υποψηφίους, μπορούν να επιδιώξουν 50 από αυτούς να είναι υποψήφιοι μη κομματικά στελέχη «πάντα, με τη δέσμευση της προγραμματικής μας πρότασης». «Είναι μια κρίσιμη εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας. Η Ελλάδα έχει μπει στο επίκεντρο. Η πτώση της κυβέρνησης δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Απέτυχε να πιάσει τους 180 και έχει να κάνει και με τις δικές μας προσπάθειες» σημείωσε, για να συμπληρώσει πως «η συγκυρία γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολη, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε και κάποια στιγμή που δεν θα υπήρχαν δυσκολίες».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια