Εναλλακτική πρόταση από Βαρουφάκη για ποσοτική χαλάρωση

Μία εναλλακτική ποσοτική χαλάρωση, η οποία να χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 100% με ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η ΕΚΤ να αγοράσει τα ομόλογα αυτά στη δευτερογενή αγορά, πρότεινε – στο οικονομικό forum Αμπροζέτι του Κόμο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Διευκρίνισε, δε, σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι με τον τρόπο αυτόν «θα λύνονταν τα προβλήματα της ΕΚΤ, διότι θα αγόραζε ένα μόνον χαρτί με αξιολόγηση τριπλού A, χωρίς να πρέπει να ενδιαφέρεται για να ομόλογα των διαφόρων χωρών», ενώ «θα μπορούσαν να αποφευχθούν τα προβλήματα που το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αντιμετώπισε σε άλλες περιπτώσεις και θα αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο στην Ευρώπη καθώς οι τομείς επενδύσεων είναι υπερτιμημένοι και η προσπάθεια επανεκκίνησης των επενδύσεων αποτυγχάνει. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε μάλιστα πως θα του άρεσε αυτό το προτεινόμενο Quantitative Easing να ονομασθεί «πρόγραμμα Μέρκελ».

Ο υπουργός επισήμανε ακόμη: «Yπάρχει, μια υπαρξιακή κρίση, η οποία είναι εντελώς άσχετη με την Ελλάδα. Μια κρίση, η οποία επιδεινώνεται και δεν βελτιώνεται, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις. Αποτελεί μια πρόκληση για όλους μας. Ούτε η φορολογικά “ενάρετη” συμπεριφορά, ούτε τα κεϋνσιανά κίνητρα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Πρέπει να αποδράσουμε από τις φυλακές των ψεύτικων διλημμάτων, από τις ψεύτικες επιλογές ανάμεσα σε σταθερότητα και ανάπτυξη. Δεν πρέπει να υπάρχει ένα τέτοιο δίλημμα».
http://ysterografa.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια