ΑΝΑΦΟΡΑ FORBES ΣΕ ΒΕΡΓΙΝΑ – ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

Ως παράδειγμα να επενδύσουν στην Ελλάδα οι ομογενείς μας
Αναφορά Forbes σε Βεργίνα - Πολιτόπουλο
στην επιστολή προς Τσίπρα και Βαρουφάκη
«Να υποδέχεστε τέτοιους επενδυτές με ανοιχτές αγκάλες»

«Σας παρακαλούμε να διαψεύσετε όλους εμάς τους αμφισβητίες με το να μετατρέψετε αποφασιστικά τη χώρα σας σε Χονγκ Κονγκ-/ Σιγκαπούρη / Ελβετία της Μεσογείου καθώς η επιτυχία θα είναι η καλύτερή σας εκδίκηση», καταλήγει η επιστολή του αρχισυντάκτη του περιοδικού Forbes και πρόεδρου του ομώνυμου ομίλου μέσων ενημέρωσης Steve Forbes (Στιβ Φορμπς), προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Η επιστολή του Forbes που αναπαράχθηκε από το σύνολο σχεδόν του ελληνικού Τύπου και των ΜΜΕ, κρύβει και μια αναφορά τιμητική για την Κομοτηνή και την Θράκη γενικότερα, αφού ο κ. Forbes φέρνει ως παράδειγμα να έρθουν και να επενδύσουν στην χώρα μας οι απόδημοι έλληνες, τον Δημήτρη Πολιτόπουλο και την Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ΑΕ, Μπύρα Βεργίνα, που από την βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής κερνά ελληνική μπύρα σε όλους τους έλληνες, έχοντας και εξαγωγική δραστηριότητα. Ενώ, αντίστοιχα καλά πηγαίνουν και τα προϊόντα της TUVUNU ΑΕ με αιχμή του δόρατος το «Τσάι του Βουνού», μια αποκλειστικά ελληνική παραγωγή.
Συγκεκριμένα και αφού ο κ. Forbes αναφέρει προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν ώστε να προωθήσουν άμεσα την οικονομική ανάπτυξη, «δίνοντάς σας παράλληλα την ανεκτίμητη πολιτική ευκαιρία να πείτε στην τρόικα που να πάνε», τους επισημαίνει τις ευοίωνες προοπτικές από την πρόθεση των αποδήμων ελλήνων να επενδύσουν στην χώρα τους, αν βέβαια τους δοθεί η δυνατότητα να το κάνουν.
«Σταματήστε να διώχνετε τους απόδημους Έλληνες όταν θέλουν να βοηθήσουν επενδύοντας στη χώρα. Η κυβέρνηση πρέπει να υποδέχεται τέτοιου είδους επενδυτές με ανοιχτές αγκάλες και όχι με καχυποψία. Επίσης πρέπει να εκπαιδεύσετε τους πολίτες σας να μην τους θεωρούν ως ανεπιθύμητους και παρείσακτους », τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Forbes.
Και ως παράδειγμα απόδημου έλληνα που ήρθε να επενδύσει και πέρασε τα πάνδεινα από την ελληνική γραφειοκρατεία και όχι μόνο, αλλά τελικά τα κατάφερε, αναφέρει τον Δημήτρη Πολιτόπουλο, γράφοντας χαρακτηριστικά:
«Σε ένα βιβλίο που συνέγραψα με την Ελισάβετ Ames,« Xρήματα: Πώς η καταστροφή του δολαρίου απειλεί την παγκόσμια οικονομία, και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό », αφηγούμαστε το παρακάτω ανέκδοτο: Όταν ο επιχειρηματίας Δημήτρης Πολιτόπουλος επέστρεψε στη γενέτειρά του, την Ελλάδα από τις ΗΠΑ για να ξεκινήσει μια ζυθοποιία, τα προϊόντα του υπέστησαν βανδαλισμό, του έσκισαν τα ελαστικά από τα αυτοκίνητα, και έλαβε χλευαστικές και απειλητικές επιστολές ».
Το αντίστοιχο χωρίο στην επιστολή του κ. Forbes έχει ως εξής:
Σταματήστε να διαλύσει πρώην Ελλήνων κατοίκων ή των ελληνικής καταγωγής που θέλουν να βοηθήσουν με τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδέχονται τέτοια επενδυτές με ανοιχτές αγκάλες, όχι καχυποψία. Επίσης, θα πρέπει να παροτρύνει τις δικές σας οι πολίτες δεν μπορούν να θεωρηθούν ως ανεπιθύμητη παρείσακτους. Σε ένα βιβλίο που συνέγραψε με την Ελίζαμπεθ Ames, χρήματα: Πώς η καταστροφή του δολαρίου απειλεί την παγκόσμια οικονομία, και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό, εμείς αφηγούνται αυτό το ανέκδοτο:
«Όταν επιχειρηματίας Δημήτρης Πολιτόπουλος επέστρεψε στη γενέτειρά του, την Ελλάδα από τις ΗΠΑ για να ξεκινήσει μια ζυθοποιία, τα προϊόντα του υπέστησαν βανδαλισμό, τα ελαστικά του έσκισαν, και έλαβε κοροϊδίες και τις απειλές».
Εδώ να σημειωθεί ότι οι συγγραφείς του βιβλίου είναι πολύ επιεικείς με το συγκεκριμένο ζήτημα, γιατί αν τι απειλές και την χλεύη τις ξεπερνάς με σκληρή δουλειά και με την βοήθεια των συνεργατών σου, δύσκολα να ξεπεράσεις θεσμικά και άλλα ζητήματα όπως για παράδειγμα την χρονίζουσα υπόθεση της μπύρας που ακόμη εκκρεμεί στην επιτροπή Ανταγωνισμού.
Σε κάθε περίπτωση, η αναφορά του Forbes σε Βεργίνα - Πολιτόπουλο, τιμά τον επιχειρηματία, αλλά παράλληλα είναι και τιμητική για την Κομοτηνή, την Θράκη και γενικότερα για τους έλληνες που έχουν αγκαλιάσει την ελληνική μπύρα Βεργίνα και την προσπάθεια των ανθρώπων, εργαζόμενων και στελεχών, της Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης.
Μάλιστα να σημειωθεί ότι εκτός από την καθημερινή ανταπόδοση που έχουν σε ποιότητα και ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στα προϊόντα Βεργίνα και TUVUNU, μόλις πριν λίγες ημέρες, έλληνες και ξένοι μικροζυθοποιοί, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ένα από τα πλέον σύγχρονα βυνοποιεία της Ευρώπης, το πρώτο ελληνικό βυνοποιείο, εδώ στην βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής και συγκεκριμένα το βυνοποιείο της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης.
Η Βεργίνα έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Μικροζυθοποιίας στην χώρα μας και τώρα δίνει σε μικροζυθοποιούς, εντός και εκτός Ελλάδας, την δυνατότητα κάλυψης των αναγκών τους σε ελληνική βύνη, εξαιρετικής ποιότητας, από κριθάρι ντόπιο μέσω της συμβολαιακής γεωργίας με τοπικούς παραγωγούς.


Η επιστολή του Forbes
Ο Steve Forbes Στυλό Ανοικτή Επιστολή προς Έλληνες ηγέτες? Ελλάδα μπορεί να διδάξει τον Κόσμο Μια χρειάζεται Μάθημα  


Ο πρώην υποψήφιος για τις αμερικανικές προεδρικές και εκδότης του περιοδικού Forbes, ο Steve Forbes, χρησιμοποίησε την πλατφόρμα του περιοδικού του στην πένα μια ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας και Γιάννης Βαρουφάκης. Το πλήρες κείμενο της επιστολής του φαίνεται παρακάτω.


Κύριε Πρωθυπουργέ Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης:

Μπορεί να έχουν κερδίσει μια τετράμηνη αναστολή των ειδών από τους πιστωτές σας, αλλά η κατάστασή σας είναι απελπιστική, και όλοι, οι περισσότεροι κυρίως χρηματοδότες της Ευρώπης γνωρίζει, οι Γερμανοί. Όπως ακριβώς οδυνηρά μάθει, η ικανότητά σας να εκβιάσει τους πιστωτές σας είναι ένα κλάσμα του τι ήταν κάποτε. Οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και οι άλλοι είχαν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο: έξοδος στην Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ. Οι δικές σας οι πολίτες δεν έχουν καμία πίστη σε εσάς, όπως αποδεικνύεται από τις μαζικές αναλήψεις μετρητών από τις ελληνικές τράπεζες και την έξοδο κεφαλαίων από την Ελλάδα προς δήθεν ασφαλέστερα καταφύγια.


Θα έχετε κάτι μιας υπόθεσης στην ένσταση σας στην αύξηση της ήδη τρομακτική ΦΠΑ 23% στην Ελλάδα (μια μορφή του εθνικού φόρου επί των πωλήσεων). Και έχετε δίκιο όταν λέτε ότι το παρόν πρόγραμμα δεν λειτουργεί. Αλλά οι ιδέες-υψηλότερη φόρους σας για τις «πλούσιες», πιο κυβερνητικοί γραφειοκράτες, σχεδόν καμία ιδιωτικοποίηση, αύξηση των κατώτατων μισθών, είναι χειρότερα.


Εάν είστε σοβαροί για την εξοικονόμηση χώρα σας και τη διάσωση ανθρώπων της από την πιο φοβερή οικονομική καταστροφή, υπάρχουν βασικά βήματα που πρέπει να πάρετε ότι θα προωθήσει άμεσα την οικονομική ανάπτυξη, ενώ σας δίνει την ανεκτίμητη πολιτική ευκαιρία για να πω την τρόικα, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ (δηλαδή, οι Γερμανοί) -όπου να κατεβείτε.


Μετά από όλα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ότι η οικονομία στην Ελλάδα δεν μπορεί να επεκταθεί. Κοιτάξτε τη γειτονική Βουλγαρία, την Αλβανία και, ναι, Μακεδονία. Έχουν προβλήματα εν αφθονία, αλλά οι επιδόσεις τους είναι στερλίνα δίπλα στο δικό σας. Οι οικονομίες τους έχουν επεκταθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ η δική σας έχει βιώσει μια τρομερή συρρίκνωση. Πρέπει διαρκώς Ελλάδα είναι ο νάνος των απορριμάτων της ΕΕ, όταν πρόκειται για την οικονομική ανάπτυξη; Όχι.


Εδώ είναι το πώς μπορείτε να βάλετε μακριά φλιτζάνι ζητιάνος σας για τα καλά.


-Οι Φόροι. Βουλγαρία και πΓΔΜ έχουν το καθένα με επίπεδη φορολογικό σύστημα του 10% για τα προσωπικά εισοδήματα. Υιοθετήστε το δικό σας 10% κατ 'αποκοπή φόρο. Στη συνέχεια, πηγαίνετε ένα καλύτερο και κάθετο συντελεστή εταιρικού φόρου στο επίπεδο 10%. Ενώ είστε σε αυτό, παλαβό ΦΠΑ στο 15%, η οποία θα αποδείξει τη δέσμευσή σας για την κατατρεγμένους. Όσο για γελοία υψηλό φόρο μισθωτών υπηρεσιών σας 45%, να χτυπήσει στο 10%, καθώς και.


Φυσικά, η τρόικα και όλοι οι άλλοι θα ουρλιάζουν ότι δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να το κάνουμε αυτό. Η απάντησή σας είναι ότι δεν μπορείτε να την πολυτέλεια να μην. Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι ενδημική. Ειδεχθή φορολογικό σας σύστημα είναι ένας λόγος που η Ελλάδα έχει μια μεγάλη άτυπη οικονομία. Για να ενοχλήσει τους Γερμανούς, αναφέρω το παράδειγμα της Ρωσίας. Όταν ο Πούτιν ανέλαβε το 2000, φορολογικό σύστημα της Ρωσίας ήταν ακόμη πιο περίπλοκη και η διαφθορά που μαστίζονται από αυτό στην Ελλάδα. Πούτιν όλα παρέσυρε, για τη θέσπιση ενός 13% κατ 'αποκοπή φόρο για τα προσωπικά εισοδήματα και μειώνοντας άλλων φορολογικών συντελεστών. Τα έσοδα εκτινάχθηκαν στα ύψη αμέσως λόγω της ευκολίας της επιβολής και μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. (Δυστυχώς, αυτό ήταν το αποκορύφωμα της πολιτικής ικανότητας του Ρώσου Προέδρου-για-ζωή του.)


Οι φόροι είναι μια τιμή και μια επιβάρυνση. Όταν αυξηθεί η τιμή των εν λόγω καλά πράγματα ως παραγωγική εργασία, την επιτυχία και την ανάληψη κινδύνων, το βάρος γίνεται βαρύτερο και το λιγότερο που θα πάρετε από αυτά τα πράγματα.


Οι κυβερνήσεις δεν δημιουργούν πόρους, οι άνθρωποι κάνουν.


-Privatization. Εδώ είναι μια εύκολη πηγή σημαντικής μετρητών που θα ελαφρύνει πάρα πολύ την πίεση στον προϋπολογισμό σας. Πριν κυβερνήσεις έχουν σύρει τα πόδια τους και έχουν ακόμη απρόθυμοι να ολοκληρώσουν μια απογραφή για το τι πραγματικά κατέχει η κυβέρνηση και πόσοι άνθρωποι εργάζονται για αυτές τις οντότητες. Αυτό είναι ανεύθυνο στην ακραία. Και η κυβέρνησή σας έχει περιοριστεί δραστικά η κλίμακα πίσω ό, τι οι προκάτοχοί του ήταν απρόθυμα πρόκειται να κάνει.


Το 2011 συμμετείχα σε ένα συνέδριο στην Αθήνα, ο σκοπός των οποίων ήταν να συζητηθούν οικονομικό μέλλον στην Ελλάδα. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν υπάλληλοι από την Πολωνία, που είχε διεξαγάγει πολυάριθμες πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων, οι οποίες ανήλθαν σε δισεκατομμύρια ευρώ. Με αγανάκτηση οι εν λόγω υπάλληλοι σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν θα είναι καν συναντηθεί μαζί τους για να συζητήσουν τα διδάγματα της Πολωνίας είχε μάθει για τον σωστό τρόπο για να ιδιωτικοποιήσει. Οι πιστωτές σας μπορεί δικαίως υποστηρίζουν ότι συνεχίζει να σας ξεμπλέξουμε, όταν αρνείσαι να επιδιώξει με σθένος μια τέτοια προφανή πορεία της μεταρρύθμισης είναι γελοίο.


-stop Διαλύσει πρώην Ελλήνων κατοίκων ή των ελληνικής καταγωγής που θέλουν να βοηθήσουν με τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδέχονται τέτοια επενδυτές με ανοιχτές αγκάλες, όχι καχυποψία. Επίσης, θα πρέπει να παροτρύνει τις δικές σας οι πολίτες δεν μπορούν να θεωρηθούν ως ανεπιθύμητη παρείσακτους. Σε ένα βιβλίο που συνέγραψε με την Ελίζαμπεθ Ames, χρήματα: Πώς η καταστροφή του δολαρίου απειλεί την παγκόσμια οικονομία, και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό, εμείς αφηγούνται αυτό το ανέκδοτο:


«Όταν επιχειρηματίας Δημήτρης Πολιτόπουλος επέστρεψε στη γενέτειρά του, την Ελλάδα από τις ΗΠΑ για να ξεκινήσει μια ζυθοποιία, τα προϊόντα του υπέστησαν βανδαλισμό, τα ελαστικά του έσκισαν, και έλαβε κοροϊδίες και τις απειλές».


-Κάντε Τη διαδικασία δημιουργίας μιας επιχείρησης στην Ελλάδα εύκολο. Η Ελλάδα έχει σημειώσει κάποια πρόοδο όσον αφορά την δυνατότητα στους ανθρώπους να δημιουργήσουν οι νόμιμες επιχειρήσεις, αλλά η διαδικασία διαρκεί πάρα πολύ και προσφέρει ευκαιρίες για τους γραφειοκράτες να ζητήσει να λιπαίνονται παλάμες. Χρησιμοποιήστε τη Νέα Ζηλανδία ως μοντέλο σας: Χρειάζονται μόνο μερικές πληκτρολογήσεις απευθείας σύνδεση για να εφαρμόσει για να ανοίξει μια νέα επιχείρηση εκεί.


Με το ίδιο πνεύμα, και ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας, είναι η εκτέλεση των συμβάσεων. Σε αυτή την κατηγορία η Παγκόσμια Τράπεζα κατατάσσει την Ελλάδα ως μία από τις χειρότερες χώρες στον κόσμο.


-Αλλαγή Εργατική νομοθεσία που σκοτώνουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ασφυκτική νόμους που διατηρούν φαινομενικά θέσεων εργασίας καθιστώντας ακριβό και δύσκολο να απολύουν προσωπικό καταλήγουν να κάνουν οι επιχειρήσεις διστάζουν να προσλάβουν ή, εξίσου πιθανό, ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν εργαζόμενους από τα βιβλία. Κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά αυτό το θέμα, το οποίο μπορείτε, παραδόξως, θέλετε να αναιρέσετε. Ενώσεις θα ουρλιάζουν, αλλά μια οικονομία που κατέρρευσε με την ραγδαία αύξηση της ανεργίας δεν είναι μια ευχάριστη προοπτική.


-Να Μην σκεφτείτε ακόμη και της εγκατάλειψης του ευρώ. Δραχμές σας δεν θα μπορούσε, όπως το κλισέ πηγαίνει, να αξίζει το χαρτί στο οποίο είναι τυπωμένα επάνω. Οι Έλληνες θα τους αποφεύγουν, το οποίο θα αφήσει το ευρώ (και το δολάριο) ως de facto νόμισμα. Μια τέτοια κίνηση θα καταστρέψει ό, τι έχει απομείνει από το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, και η οικονομία θα κρατήρα, καθιστώντας τις πρόσφατες δύσκολες στιγμές μοιάζουν με παράδεισο.


Και, για όνομα του Θεού, μην τραβάτε μια Κύπρος και η δήμευση των τραπεζικών καταθέσεων. Όσον αφορά τους ελέγχους κεφαλαίων, αν και έχετε εκτελέσει τις παραπάνω αλήθεια μεταρρυθμίσεις ανάπτυξης, πρωτεύουσα θα χύσει σε ύφεση της οικονομίας σας.


Αλίμονο, δεν είναι πιθανό ότι θα αναλάβει αυτές οικονομίας εξοικονόμησης-πράγματι, τόνωσης της οικονομίας-μέτρων, ιδίως τις φορολογικές αλλαγές. Ούτε εσείς ούτε οι πιστωτές σας φαίνεται να κατανοούν αυτό που επιτρέπει στην οικονομία να ευημερήσει. Δεν είστε μόνοι, η σύγχυση είναι παγκόσμια. Όταν οι ΗΠΑ εκλέγει νέο πρόεδρο μέσα σε δύο χρόνια, αυτό θα αλλάξει, αλλά θα είναι πολύ αργά για να διαθέσουν την Ελλάδα πιο περιττή ταλαιπωρία.


Παρακαλούμε να αποδείξει μας σκεπτικιστές λάθος αποφασιστικά κατατάσσοντας τη χώρα σας στο δρόμο για να γίνει το Χονγκ Κονγκ / Σιγκαπούρη / Ελβετία της Μεσογείου.


Επιτυχία θα ήταν καλύτερη εκδίκηση σας.


Με εκτίμηση,
Steve Forbes

Ο Steve Forbes είναι Πρόεδρος και Editor-in-Chief του Forbes Media. Του Steve νέο βιβλίο: Χρήματα: Πώς η καταστροφή του δολαρίου απειλεί την παγκόσμια οικονομία - και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό, συν-συγγραφέας από την Elizabeth Ames (McGraw-Hill Professional) βγαίνει τον επόμενο μήνα. Ο Steve γράφει editorials για κάθε θέμα του Forbes κάτω από τον τίτλο του «γεγονότος και σχολίου." Ένα ευρέως σεβαστή οικονομική μάντης, αυτός είναι ο μόνος συγγραφέας που έχει κερδίσει τις εξαιρετικά διάσημο κρύσταλλο Κουκουβάγια Βραβείο τέσσερις φορές. Το βραβείο δόθηκε στο παρελθόν από την US Steel Corporation για την οικονομική δημοσιογράφος του οποίου οικονομικές προβλέψεις για το επόμενο έτος αποδείχθηκε πιο ακριβή. Τόσο το 1996 όσο και το 2000, ο Steve εκστρατεία σθεναρά για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία.

Παναγιώτης Τσοχλιάς

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια