Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ "ΑΝΑ.Σ.Α." ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΦΕΡΩΝ

Με την πράξη 116/215 το Ελεγκτικό Συνέδριο και σε δεύτερο βαθμό, απεφάνθη επί της διαφωνίας που ανέκυψε μεταξύ της Αναπληρώτριας Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Νομό Έβρου και του Δήμου Αλεξανδρούπολης, σχετικά με τη θεώρηση ή μη του 440/2014 χρηματικού εντάλματος πληρωμής. Αφού έλαβε υπόψη και την έγγραφη γνώμη του Επιτρόπου της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ΑΠΕΡΡΙΨΕ οριστικά και αμετάκλητα την θεώρηση του χρηματικού εντάλματος πληρωμής του Δήμου Αλεξανδρούπολης προς την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. για την ΜΙΣΘΩΣΗ οικοπέδου με σκοπό την ανέγερση του Λυκείου των Φερών.
Υπενθυμίζουμε πως η Αναπληρώτρια Επίτροπος, με την 127/24.11.2014 Πράξη της ενέμεινε στην άρνηση θεώρησης του ως άνω χρηματικού εντάλματος, προβάλλοντας ότι: α) Η ανέγερση του νέου Λυκείου των Φερών επί αλλότριου ακινήτου, το οποίο μισθώνεται για το σκοπό αυτό δεν προβλέπεται από καμία διάταξη νόμου και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εξυπηρετεί τη λειτουργική δραστηριότητα του Δήμου, καθόσον συμβάλλει στη βελτίωση και αξιοποίηση αλλότριας περιουσίας (το οικόπεδο επί του οποίου πρόκειται να ανεγερθεί το σχολικό κτίριο ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο Δημόσιο και κατά τη λήξη της μίσθωσης το μίσθιο επανέρχεται στην κατοχή, διοίκηση και διαχείριση αυτού μαζί με όλες τις κατασκευές, εγκαταστάσεις και παραρτήματα που υπάρχουν ή θα κατασκευασθούν από το μισθωτή ή τρίτο, κατ’ εντολή του τελευταίου), ενώ περαιτέρω, δεν θεωρείται ότι συντελεί άμεσα ή έμμεσα στην εκπλήρωση των σκοπών του Δήμου, β) Από τα στοιχεία του φακέλου δεν προκύπτει ότι συγκροτήθηκε Επιτροπή καταλληλότητας και επιλογής οικοπέδου για την ανέγερση του διδακτηρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 παρ.12 του Ν. 4071/2012, γ) Δεν υπάρχει διάταξη νόμου που να επιτρέπει τη χορήγηση προκαταβολής και δ) Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης αόριστα επικαλείται, με το έγγραφο επανυποβολής την υπέρογκη αύξηση του κόστους κατασκευής του νέου Λυκείου επί του υπάρχοντος οικοπέδου όπου στεγαζόταν το «παλαιό» Λύκειο, καθόσον δεν προσκομίζονται έγγραφα που να αποδεικνύουν αυτόν τον ισχυρισμό, ενώ περαιτέρω, η Επιτροπή Εκτίμησης Ακινήτων του Δήμου, με την 37661/4.7.2013 έκθεσή της προσδιόρισε το ποσό για την απόκτηση της μίσθωσης στο ύψος των 30.000,00 ευρώ, ενώ με τη συναφθείσα σύμβαση μίσθωσης, διάρκειας 30 ετών, το ποσό ανέρχεται σε 122.000,00 ευρώ!!!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ως δημοτική παράταξη τόσο με δελτία τύπου όσο και με συνεχή ερωτήματα προς το Δημοτικό Συμβούλιο, είχαμε εκφράσει δημόσια την αντίρρησή μας σε αυτή την παράλογη πράξη αλλά και στην προσπάθεια παραπλάνησης από τον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης. Ο τότε τίτλος που είχαμε χρησιμοποιήσει ήταν ιδιαίτερα εύλογος και δυστυχώς σήμερα εξαιρετικά επίκαιρος. "ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΓΕΛΑΣ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ, ΛΙΓΟΥΣ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ,ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΛΟΥΣ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ". Το δε περιεχόμενο του δελτίου τύπου εξαιρετικά αποκαλυπτικό το οποίο και παραθέτουμε προς υπενθύμιση : "Πλέον, ένα ερώτημα πλανάται στην τοπική μας κοινωνία όσο αφορά το πρόσωπο του δημάρχου Αλεξανδρούπολης. Τι εξυπηρετούν όλα αυτά τα ψέματα και τα συνεχόμενα λάθη στα οποία με ευκολία ξεστομίζει και πράττει. Αδυνατώντας να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα τον παραδίνουμε στην κρίση των δημοτών, με την υποχρέωση να τους ενημερώσουμε για την αποκατάσταση της αλήθειας, πάντα με σκοπό να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα και μόνο του Δήμου μας. Σε ραδιοφωνική συνέντευξη σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό μεταξύ άλλων λεκτικών επιθέσεων προς την παράταξή μας και με σκοπό να καλύψει την ΕΝΟΧΗ του, προέβει σε ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΨΕΜΑ αναφερόμενος στην γνωστή υπόθεση του οικοπέδου των Φερών το οποίο και προορίζεται για την ανέγερση του εκεί Λυκείου.
Συγκεκριμένα επικαλέστηκε ψευδώς, έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η αντικειμενική αξία του ακίνητου προσδιορίζεται στο ποσό των 220.000 ευρώ!!! Και μάλιστα με την γνωστή του αμετροέπεια περιχαρής αναφέρθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς προτρέποντάς μας "να βάλουμε τώρα το χαρτί στα μούτρα μας για να το απολαύσουμε" όπως και το "να πάμε να κουρευτούμε"!!!
Δυστυχώς όμως για τον ίδιο "το ψέμα έχει κοντά ποδάρια" μια και γνωρίζοντας την αλήθεια επισκεφθήκαμε την ίδια στιγμή τον Γενικό Γραμματέα του δήμου τον κύριο Ξανθόπουλο ο οποίος και παραδέχτηκε πως η αντικειμενική αξία του οικοπέδου είναι στις 125.000 ευρώ, προσκομίζοντάς μας και το σχετικό έγγραφο.
(Για την αποκατάσταση της αλήθειας στο σχετικό έγγραφο ως αξία αναφέρεται το ποσό των 201.791 ευρώ για έκταση όμως 7.242 τ.μ. αντί της πραγματικής επιφανείας των 4.534 τ.μ.).
Από σεβασμό προς τους δημότες και τις προσωπικές μας αξίες δεν μας επιτρέπεται
να επιστρέψουμε τους χαρακτηρισμούς στον κύριο Λαμπάκη, οφείλουμε όμως να τον θέσουμε προ των ευθυνών του και να μας απαντήσει για τα εξής:
Επιμένει ακόμη να αρνείται την πρόταση που καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο με σκοπό να αποτρέψουμε άλλο ένα έγκλημα αυτής της δημοτικής αρχής, μια και είναι αδιανόητο να μισθώσουμε ένα οικόπεδο για τριάντα χρόνια, αντί να το αγοράσουμε και μάλιστα σε τιμή μίσθωσης που είναι σχεδόν ίση της αντικειμενικής και στο διπλάσιο της σημερινής Εμπορικής του Αξίας!!!
Σε διαφορετική περίπτωση και μετά την σημερινή του γκάφα; θα επιβεβαιώσει για ακόμη μια φορά ότι ως "μακρύ χέρι αυτής της κυβέρνησης" προσπαθεί να οικοδομήσει ένα σχολείο το οποίο δεν θα ανήκει στην κυριότητα του δήμου και μετά την παρέλευση των τριάντα ετών πιθανώς ούτε και η χρήση, χαρίζοντάς το στην ουσία στην ΕΤΑΔ Α.Ε.
Επίσης από την ανάγνωση της ημερομηνίας του εγγράφου προκύπτει ότι από 4/11/2013 γνώριζε την πραγματική αξία του οικοπέδου, την οποία και απέκρυψε από το δημοτικό συμβούλιο με σκοπό να μεθοδεύσει την μίσθωση αντί της αυτονόητης αγοράς του."
Μετά από αυτή την πολύ δυσμενή εξέλιξη επαναφέρουμε το αίτημά μας το οποίο και απορρίφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, να υιοθετηθεί δηλαδή η έγγραφη πρόταση μας προς την αρμόδια Διεύθυνση Αξιοποίησης και Ανάπτυξης της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), για την αγορά του οικοπέδου αντί της παράνομης (με τον πλέον επίσημο τρόπο) επιχειρούμενης μίσθωσης, εξασφαλίζοντας πιθανότατα και συμφερότερο τίμημα!!!
Τέλος υπενθυμίζουμε, πως ανάλογη ήταν και η αντίδρασή μας στην επιχειρούμενη και πάλι με τις ευλογίες του κυρίου Λαμπάκη, αντίστοιχη μίσθωση οικοπέδου τις ΓΑΙΑΟΣΕ από την διοίκηση του ΚΤΕΛ με σκοπό την ανέγερση των κτιριακών τους εγκαταστάσεων, αιτιάσεις οι οποίες και ευχόμαστε να ληφθούν στα σοβαρά υπόψη.
Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
"ΑΝΑ.Σ.Α."

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια