Διδυμότειχο: Στο φως οι πλάκες του δαπέδου του Ουρούτς Πασά

Οι μαρμάρινες και λίθινες πλάκες του δαπέδου των λουτρών του Ουρούτς Πασά, στο Διδυμότειχο, ήρθαν στο φως κατά τις εργασίες των ανασκαφικών τομών, στην κύρια είσοδο του μνημείου και νοτιοδυτικά αυτού. Είχαν προηγηθεί οι εργασίες καθαρισμού του περιβάλλοντος χώρου και η απομάκρυνση των επιχωματώσεων από τα δωμάτια του αποδυτηρίου, των αποχωρητηρίων, του χλιαρού και της απολέπισης.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και συνεχίζονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει για την ανάδειξη των λουτρών, πάντα υπό την επίβλεψη αρχαιολόγων.

Οι προβλεπόμενες εργασίες αφορούν κυρίως τον καθαρισμό και την οριοθέτηση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου, αποχωματώσεις εντός των λουτρών, προσωρινή υποστύλωση, κατασκευή συστήματος αποστράγγισης των ομβρίων από τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς και διενέργεια ανασκαφικών ερευνητικών τομών.

Τα λουτρά του Ορούτς πασά, γνωστά και ως «λουτρά των ψιθύρων», είναι ίσως τα αρχαιότερα οθωμανικά λουτρά που σώζονται στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Βρίσκονται στις όχθες του Ερυθροπόταμου, στο νότιο τμήμα της πόλης του Διδυμοτείχου. Χρονολογούνται το 1398/1399 και είναι έργο του Ορούτς πασά.
http://e-vertigo.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια