Και στο βάθος εκλογές...

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν με τίποτα εκλογές το φθινόπωρο. Δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν, ενώ μπορεί να χάσουν πολλά. Κυρίαρχη εκτίμηση στα επιτελεία Μεϊμαράκη και Γεννηματά, όπως μεταφέρουν συνεργάτες τους, είναι ότι...
ΑΝ ο Α. Τσίπρας προχωρήσει στη ρήξη με την Αριστερή Πλατφόρμα και τους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ τότε η πολιτική κυριαρχία του θα ενισχυθεί και θα μπορέσει να απευθυνθεί με επιτυχία στο ακροατήριο του λεγόμενου “μεσαίου χώρου”, με ό,τι αυτό θα σημαίνει για τις δικές τους δυνάμεις. Αλλά ακόμη και αν, τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φτάσει στη διάσπαση και πάλι δεν είναι ορατός κάποιος τρόπος αντιμετώπισης από την αντιπολίτευση της ηγεμονίας του στο πολιτικό σκηνικό.

Ούτε το Ποτάμι θέλει εκλογές, το έχει δηλώσει άλλωστε και δημόσια πολλές φορές, αλλά η αντιπαράθεση Α. Τσίπρα - Στ. Θεοδωράκη δεν έχει καμία σχέση, ποιοτικά και ποσοτικά, με όσα συμβαίνουν ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στις ηγεσίες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Έχει πάντως αξία να καταγραφεί ότι ο Α. Τσίπρας μέχρι τώρα εξακολουθεί να στρέφεται κατά των Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο, υιοθετώντας πολύ πιο ήπια στάση απέναντι στους διαδόχους τους στην ηγεσία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Ευ. Μεϊμαράκη και Φ. Γεννηματά.

Ραντεβού τον Νοέμβρη;

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης πριν από λίγες μέρες έστειλε ένα e mail στα στελέχη του κόμματός του για να τους ενημερώσει ότι πάμε σε εκλογές και επομένως πρέπει να ξεκινήσει η οργανωτική και πολιτική προετοιμασία. Δεν είναι ο μόνος που το βλέπει να έρχεται, αυτή είναι η κυρίαρχη εκτίμηση σε όλα τα κομματικά επιτελεία και μέσα στο κοινοβούλιο. Ενα ερώτημα είναι πότε θα γίνουν και ΑΝ μέχρι τότε θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος, άλλο πώς θα φτιαχτούν οι λίστες εφόσον υπάρξουν προσχωρήσεις ή αποχωρήσεις υποψήφιων και το σημαντικότερο αν θα γίνουν με τη συγκατάθεση των εταίρων.

Το τελευταίο συνδέεται και με τον καθορισμό της ημερομηνίας. Γιατί με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι εταίροι δεν θέλουν να γίνουν ελληνικές εκλογές πριν από τις αναμετρήσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ ζητούν να έχουν υλοποιηθεί νωρίτερα κάποια από τα μέτρα του προγράμματος που βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κυκλοφορεί ο Νοέμβριος ως ο μήνας των εκλογών, παρόλο που στην πραγματικότητα δεν μπορεί να κάνει κανείς προβλέψεις για το πολιτικό και οικονομικό τοπίο που θα διαμορφωθεί το φθινόπωρο. Όσο παραμένει άγνωστη η έκβαση της εσωκομματικής κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ και της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, δεν είναι ασφαλή τα συμπεράσματα για τη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων. Πόσο μάλλον όταν τώρα βρισκόμαστε στη φάση της βουβής αναμονής των φόρων της νέας εποχής...

TVXSgr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια