Ομιλία Αν. Δημοσχάκη στη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης

Με Στην συζήτηση για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης πήρε μέρος ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης. Στην ομιλία του ο κ. Δημοσχάκης επικεντρώθηκε στα ζητήματα του Έβρου και της Θράκης, αλλά και στο φλέγον επίκαιρο ζήτημα του μεταναστευτικού.
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του ήταν τα παρακάτω:
  • Επικαλούμενος τον Ίωνα Δραγούμη και την ρήση του πως η Μακεδονία είναι οι πνεύμονες του Ελληνικού Έθνους και αλίμονο αν δεν ελευθερωθεί, συμπλήρωσε πως ο Θράκη και ο Έβρος είναι η κεφαλή της και αλίμονο αν εγκαταλειφθεί.
  • Η Θράκη, εξ αιτίας του εκλογικού νόμου δεν εκπροσωπείται δίκαια βάση των πληθυσμών της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και θα πρέπει πλέον το μπόνους των 50 εδρών να προέρχεται από πολυεδρικές περιφέρειες.
  • Ο ποταμός Έβρος και φέτος οδήγησε σε καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα, των οποίων οι ζημιές άργησαν να αποκατασταθούν λόγω της κρατικής ολιγωρίας. Ο Βουλευτής προτείνει να δοθεί μόνιμη τεχνική λύση με τεχνογνωσία και χρηματοδότηση από την Ε.Ε..
  • Για το θέμα των ζωονόσων, και ειδικά αυτή των βοοειδών από την Τουρκία, για την οποία είχε προειδοποιήσει από τον Μάρτιο με ερωτήσεις, πρότεινε την λειτουργία του υπό ίδρυση Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων Ν. Ορεστιάδας και την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής με άμεση σύνδεση με τις παραγωγικές μονάδες, τις οποίες θα έχει ως «αμφιθέατρα».
  • Τρίτο σημαντικό πρόβλημα, η λειτουργία του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, βαρόμετρο της αξιοπρέπειας των κατοίκων του Β. Έβρου. Πρέπει είτε να αυτονομηθεί, είτε να υπάρξει καλύτερη νομοθετική ρύθμιση για την λειτουργία των μικρότερων Νοσοκομείων.
  • Εκτός των προβλημάτων, υπάρχουν και προοπτικές, όπως η εμπορική και τουριστική διασύνδεση του Νομού μέσω της θάλασσας με την Ηπειρωτική Κεντρική Ελλάδα και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, ένα πρώτο βήμα στην μετατροπή του Έβρου σε διαμετακομιστικό κέντρο και πύλη της Ευρώπης στην Ανατολή.
  • Τέλος, η πολιτιστική κληρονομιά του Έβρου και της Θράκης μπορεί να αποδειχτεί οικονομικό πολυεργαλείο. Ο Βουλευτής, δε, προωθεί την ιδέα η Νίκη της Σαμοθράκης να υιοθετηθεί από την Ε.Ε. ως σύμβολο της Νίκης των Ευρωπαϊκών Ιδεωδών και Αξιών έναντι κάθε ολοκληρωτικής και αναχρονιστικής ιδεολογίας.
  • Παρουσίασε, επίσης, τους κινδύνους από τυχόν διάνοιξη «ασφαλών διαύλων» στα χερσαία μας σύνορα, δηλαδή το ρίσκο αποπομπής μας από την Συνθήκη Σένγκεν και το να βρεθούμε αποκλειστικοί υπεύθυνοι και υπόλογοι για εκατομμύρια παράνομους μετανάστες λόγω Δουβλίνου ΙΙ.
  • Πρότεινε τρεις άξονες για την επίλυση του ζητήματος:
    • Δημιουργία κέντρων υποδοχής, καταγραφής, ταυτοποίησης και διαμοιρασμού στις χώρες της Δύσης (ανάλογα με τις δυνατότητές τους) πραγματικών προσφύγων κοντά στις εστίες του πολέμου, δηλαδή στην Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία στην περίπτωση της Συρίας, με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και διαχείριση από τον Ο.Η.Ε..
    • Άσκηση διπλωματικής πίεσης στις χώρες αυτές και ειδικά στην Τουρκία προς την υιοθέτηση πιο αυστηρών κανόνων στα σύνορά τους για την εισδοχή πληθυσμών από τα γύρω Μουσουλμανικά κράτη, οι οποίοι εύκολα καταλήγουν στην Ευρώπη.
    • Υιοθέτηση ενιαίου δόγματος προστασίας συνόρων, κάθετα στα ανατολικά και οριζόντια στα νότια σύνορα της Ε.Ε. και ενίσχυση του FRONTEX. Ειδικά στην Ελλάδα, ως επίκεντρο των χερσαίων και θαλασσίων ροών, μπορεί να μεταφερθεί το επιχειρησιακό κέντρο του FRONTEX.
  • Τις προτάσεις του αυτές κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον Έλληνα Επίτροπο, στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και στον Πρόεδρο της Ν.Δ. με επιστολές που κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής.

Την ομιλία του μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο: https://youtu.be/C2tGvyO-QIY

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια