“Πράσινο” φως για τα 2 δισ. ευρώ από τον ESM

Το “πράσινο” φως στην εκταμίευση της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα άναψε το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), το οποίο συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι.
Σχολιάζοντας την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνει οτι αντανακλά την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα καθώς εφάρμοσε μία εκτενή λίστα μεταρρυθμίσεων.
Επίσης εκφράζει την βεβαιότητά του οτι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του ελληνικού λαού θα του επιτρέψουν να κάνει μία ορατή πρόοδο προς την κατεύθυνση της υγιούς ανάκαμψης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ESM για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ:
“Εγκρίθηκε από το δ.σ. του ESM η εκταμίευση των δύο δόσεων στην Ελλάδα. Η απόφαση αυτή ακολουθεί την ολοκλήρωση της πρώτης ομάδας των οροσήμων από την ελληνική κυβέρνηση.
Το ποσό που εκταμιεύθηκε σήμερα, θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση χρέους, καθώς και για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων, και για την συγχρηματοδότηση projects που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε: “Η σημερινή απόφαση να εκταμιευθούν τα κεφάλαια των 2 δισ. ευρώ του ESM, αντανακλούν την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα καθώς υλοποίησε έναν μακρύ κατάλογο απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
Αυτές περιλαμβάνουν βασικές μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα οι οποίες είναι σημαντικές για να υποστηρίξουν τη συνεχιζόμενη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Εάν η εφαρμογή του προγράμματος παραμείνει ισχυρή, είμαι πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των Ελλήνων θα τους επιτρέψει ώστε να κάνουν ορατή πρόοδο προς την κατεύθυνση της υγιούς ανάκαμψης”.
Η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ, είναι η δεύτερη από μια αρχική υποδόση των 16 δισ. ευρώ, του δανείου που εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2015. Το πρώτο τμήμα αυτής της υποδόσης, 13 δισ. ευρώ, εκταμιεύθηκε στις 20 Αυγούστου.
Το εναπομείναν 1 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμο να εκταμιευθεί με την ολοκλήρωση της δεύτερης σειράς των οροσήμων. Αυτό είναι μέρος του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα, με μέγεθος μέχρι και 86 δισ. ευρώ, το οποίο το δ.σ. του ESM ενέκρινε στις 19 Αυγούστου”.
http://ysterografa.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια