Η Μαίρη Κόντζογλου ταξιδεύει με τα «ασήμια» της γραφής της στη Θράκη

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΓΑΣ
Το νέο της μυθιστόρημα «Πέρα από τα Παλιά Ασήμια», το τελευταίο μέρος της συγκλονιστικής τριλογίας  των «Παλιών Ασημιών», θα παρουσιάσει η συγγραφέας Μαίρη Κόντζογλου σε μια περιοδεία της στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία, από 2 έως τις 5 Δεκεμβρίου, ολοκληρώνοντας το πιο συναρπαστικό λογοτεχνικό της ταξίδι.
Η Μαίρη Κόντζογλου με την έκδοση του πρώτου βιβλίου της τριλογίας των «Παλιών Ασημιών», έναν χρόνο πριν, το φθινόπωρο του 2014, προσκάλεσε τους αναγνώστες της σε ένα μαγικό ταξίδι στην Καππαδοκία του χθες και του σήμερα, έναν τόπο γεμάτο ιστορία, θρύλους και παραδόσεις.
Στα «Παλιά Ασήμια» διηγήθηκε την περιπέτεια ενός ελληνισμού στα βουνά με τα χιόνια και τις κοιλάδες με τα ανάγλυφα βράχια, ενός ελληνισμού που ξεχασμένος στα έσχατα της Ανατολίας ζει και προκόβει, ερωτεύεται, γεννάει, προσεύχεται, λιτανεύει, γερνάει και πεθαίνει κάτω από τη σκιά των ηφαιστείων, με πίστη στην Ορθοδοξία και συνείδηση της ελληνικής καταγωγής .
7108_566
Υπόγειες πολιτείες, απόκρυφες εκκλησιές, περιστρεφόμενοι δερβίσηδες και ένα μοναστήρι με την χαμογελαστή Παναγία μπλέκουν μέσα στις προσωπικές τους ιστορίες και μοναξιές, σκαλίζοντας στο βράχο μια ιστορία που έμεινε μισοτελειωμένη.
Στο δεύτερο μέρος της τριλογίας «Μια προσευχή για τα Παλιά Ασήμια» (άνοιξη του 2015) αφηγήθηκε μια συναρπαστική ιστορία για αλησμόνητες πατρίδες και αλησμόνητους έρωτες και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες με την έκδοση του μυθιστορήματος «Πέρα από τα Παλιά Ασήμια».
«Τα «Παλιά Ασήμια» είναι μια τριλογία για τους Ρωμιούς της Μικρασίας, για την ανταλλαγή των πληθυσμών. Τρία βιβλία για τις αλησμόνητες πατρίδες και τους αλησμόνητους έρωτες. Τρία μυθιστορήματα για τη σημασία της μνήμης και της πατρίδας, τη δύναμη της ιστορίας και της παράδοσης και την επιμονή του αληθινού έρωτα. Καισάρεια,Σινασός, Σμύρνη και Πόντος , ο καμβάς που πάνω του κεντιέται η ιστορία ενός μεγάλου έρωτα, του έρωτα της Σεβαστής Χατζηαβράμογλου με τον Έλμερ Αλεξάντερ Κάρτερ και ενός μεγάλου πολέμου που αλλάζει τα σύνορα του κόσμου. » λέει η συγγραφέας μιλώντας στηνArtPress, λίγο πριν ξεκινήσει το λογοτεχνικό της ταξίδι στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία
Το νέο βιβλίο «Πέρα από τα Παλιά Ασήμια»
Καισάρεια, Μερσίνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη: η πορεία του ξεριζωμού, ο επώδυνος δρόμος της προσφυγιάς των Ελλήνων της Μικρασίας θα συνδεθεί με την τελευταία πράξη του δραματικού έρωτα της Σεβαστής Χατζηαβράμογλου με τον Έλμερ Αλεξάντερ Κάρτερ. Τραγικά αδιέξοδα, αποφάσεις ζωής και θανάτου, αιματοβαμμένες συγκρούσεις θα αναδείξουν τη βαθύτερη ουσία της αγάπης αυτού του ζευγαριού η οποία θα κληθεί να διασώσει τη συνέχειά της… Εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις, υπερβαίνοντας τις επιταγές της Ιστορίας, η αγάπη αυτή, ογδόντα χρόνια μετά, θα ενώσει δύο ανθρώπους την Έλσα και τον Άλεξ από δύο τόσο διαφορετικούς κόσμους που θα έλεγε κανείς πως ούτε μια κοινή ματιά δεν θα μπορούσαν να ρίξουν στο λαξευμένο στον βράχο μοναστήρι της Παναγιάς που χαμογελάει, στην απόκοσμη Μόνη των Παλιών Ασημιών…
Ταξίδι ψυχής
Η Μαίρη Κόντζογλου ανοίγει το τελευταίο αυτό βιβλίο της τριλογίας γράφοντας: Με το βιβλίο «Πέρα από τα Παλιά Ασήμια» τελειώνει ένα υπέροχο ταξίδι ψυχής που έκανα σε μια άλλη εποχή και σε έναν τόπο που λάτρεψα από την πρώτη στιγμή. «Τα Παλιά Ασήμια» είναι συντροφιά μου από το καλοκαίρι του 2011, όταν μέσα μου σχηματίστηκε η επιθυμία να γράψω «κάτι» για την Καππαδοκία και για την ανταλλαγή των πληθυσμών, θέμα που δεν είναι και τόσο προσφιλές στη λογοτεχνία.
00697_03
Στη διαδρομή αυτή, που κράτησε τέσσερα ολόκληρα χρόνια, ευτύχησα να συναντηθώ με σπουδαίους ανθρώπους, απογόνους προσφύγων κυρίως, που με βοήθησαν στη συλλογή του υλικού, του τεράστιου υλικού που απαιτήθηκε για τη συγγραφή. Επίσης, ευτύχησα να μελετήσω και να σκύψω με ευλάβεια πάνω από τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και την ιστορία της Μικράς Ασίας. Κυρίως όμως ευτύχησα, μαζί με τους ήρωές μου, να ζήσω στιγμές μεγάλου ψυχικού φόρτου, συγκινήσεις και χαρές ανείπωτες καθώς εξιστορούσα τις ζωές τους. Ποτέ δεν φανταζόμουν πως η τριλογία υπό τον γενικό τίτλο «Τα Παλιά Ασήμια», όταν θα κόντευε να ολοκληρωθεί, θα ήταν πιο επίκαιρη από ποτέ. Το θέμα της προσφυγιάς, τους τελευταίους μήνες ειδικά, απασχολεί τόσο τη χώρα μας όσο και την παγκόσμια κοινότητα. Δεν έχω απάντηση γιατί καταπιάστηκα με αυτό. Ίσως γιατί πιστεύω πως τίποτα δεν τελειώνει, πως τα πάντα συνεχίζονται.
Βιογραφικό:
KONTZOGLOY_MAIRH
Η Μαίρη Κόντζογλου γεννήθηκε, μεγάλωσε και συνεχίζει να μεγαλώνει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει εργασθεί σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες, με αντικείμενο πάντα την Επικοινωνία. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: Το Μέλι το Θαλασσινό (2008), Περπάτα με τον άγγελό σου (2009), Οι μεσημβρινοί της ζωής (2011), τριλογία που αποτελείται από τα βιβλία: Στους ήλιους του έρωτα, Στα φεγγάρια της αλήθειας, Στη Γη της Αγάπης, και Χίλιες ζωές απόψε (2013). Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο επίσης κυκλοφορούν τα δύο πρώτα μέρη της τριλογίας: Τα Παλιά Ασήμια (2014) και Μια προσευχή για τα Παλιά Ασήμια (2015).
Info:
Παρουσίαση του βιβλίου “Πέρα απο τα Παλιά Ασήμια”
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2015, στις 7:30 μ.μ., στο bistrot «Elemento 41» (Ελ. Βενιζέλου 41) Τη συγγραφέα προλογίζει η συγγραφέας Ελένη Συράκη.
ΚΟΜΟΤΗΝΗ Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2015, στις 7 μ.μ., στη Λέσχη Κομοτηναίων (Σοφούλη και Βενιζέλου) Σε συνεργασία με  τον Σύλλογο Καππαδοκών και Μικρασιατών Ν. Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος»
ΞΑΝΘΗ Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015, στις 7 μ.μ., στο Public (Δαγκλή & Ελπίδος, Εντός Εμπορικού Κέντρου Cosmos Center)
ΚΑΒΑΛΑ Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2015, στις 7 μ.μ., στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας (Κασσάνδρου 6) Σε συνεργασία με  το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών Προλογίζει ο Καπλάνης Ιωσηφίδης, Πρόεδρος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών.
Η συγγραφέας σε όλες τις παρουσιάσεις  θα μιλήσει για την τριλογία, θα συζητήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων.