Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, πήρε μέρος και απηύθυνε χαιρετισμό στην παρουσίαση του βιβλίου «Γυναίκες και λιτότητα. Η οικονομική κρίση και το μέλλον της ισότητας των φύλων», που έγινε στην Καλαμάτα, την Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου.
Το βιβλίο, σε επιμέλεια Μαρίας Καραμεσίνη (καθηγήτριας του Παντείου Πανεπιστημίου και προέδρου του ΟΑΕΔ) και Jill Rubery (καθηγήτριας του Manchester Business School), αποτελεί ένα πρωτότυπο επιστημονικό έργο, όπου αποτυπώνονται οι βαρύνουσες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών της λιτότητας στη διάσταση του φύλου, στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη δυσμενή θέση των γυναικών σε περιβάλλον ύφεσης.
Η Γενική Γραμματέας, αναγνωρίζοντας την άρρηκτη σύνδεση των θεματικών της συγκεκριμένης έκδοσης με τις δράσεις που υλοποιούνται από το σύνολο των δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, τόνισε την επιτακτικότατα της ανάγκης αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιουργούν φαινόμενα ανισότητας φύλου.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις δραματικές επιπτώσεις της ανεργίας και της σκληρής λιτότητας, σε γυναίκες και άντρες -και δει έναντι των γυναικών, εμμένοντας στην ανάγκη αντιστάθμισης της κοινωνικής αυτής οπισθοδρόμησης με μέτρα που τοποθετούν την ουσιαστική ισότητα των φύλων ως αναπόσπαστο κομμάτι της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε συμφωνία με τα πορίσματα του βιβλίου, επεσήμανε ότι για το σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών που θα οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση, απομάκρυνση από τη λιτότητα και ανάκαμψη της ανάπτυξης, η ένταξη της ισότητας των φύλων στο επίκεντρο τους ως μέρος της λύσης, κρίνεται επιβεβλημένη και αναντικατάστατη.
Τέλος αναφέρθηκε στην Μαρία Καραμεσίνη ως μία από τις ελάχιστες γυναίκες που ασχολήθηκαν με την εργασία των γυναικών, με βαθιές φεμινιστικές και επιστημονικές γνώσεις τις οποίες η κυβέρνηση αξιοποιεί σήμερα με την τοποθέτηση της στη θέση της Προέδρου του ΟΑΕΔ. Οι επιστημονικά τεκμηριωμένες φεμινιστικές της προσεγγίσεις θα τροφοδοτούν την προσπάθεια μας στο μακρύ και επίπονο δρόμο για την πραγματική ισότητα.
Σε αυτόν τον δρόμο, οι επιστημονικές εκδόσεις όπως η συγκεκριμένη, λειτουργούν ως μαρτυρία, αφυπνίζουν συνειδήσεις και μικραίνουν τις αποστάσεις.