Επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και του υφυπουργού Τέρενς Κουίκ στον Έβρο

Την περιοχή των Πετρωτών Έβρου και το λατομείο εξόρυξης ζεόλιθου, επισκέφθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 7 Δεκέμβρη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, προκειμένου να μεταφέρει στην Κυβέρνηση την υπάρχουσα κατάσταση και τις προτάσεις των τοπικών παραγόντων για την επίλυση των νομικών προβλημάτων, που δεν επιτρέπουν την εκμετάλλευση του σημαντικότατου ορυκτού.
Ο Ζεόλιθος είναι ένα φυσικό πορώδες ορυκτό με τεράστια ικανότητα να φιλτράρει το νερό, δεσμεύοντας μέταλλα και οργανικές ενώσεις. Δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και τα διατηρεί κοντά στο ριζικό σύστημα των φυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εμπλουτίζει το έδαφος με Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Κάλιο, Σίδηρο, στοιχεία τα οποία εμπεριέχονται στο ζεόλιθο. Ως 100% φυσικό προϊόν χρησιμοποιείται στη βιολογική γεωργία και στην ιατρική.

«Ακόμη και σε βιολογικό τρόπο καταπολέμησης του δάκου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί», τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στο «Κόκκινο 102,8» και στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο», και επιβεβαίωσε τη βούληση της Κυβέρνησης να αρχίσει εξόρυξη και στα υπόλοιπα κοιτάσματα ζεόλιθου, που βρίσκονται στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης, ώστε να σταματήσει η εισαγωγή του προϊόντος από την Βουλγαρία και την Τουρκία (περί τους 200.000 τόνους ετησίως). Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, σε 4 σημεία της Θράκης έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα της τάξης των 600 εκατ. τόνων, των οποίων η ποιότητα είναι καλύτερη των εισαγόμενων. Μόνον το κοίτασμα των Πετρωτών είναι μεγαλύτερο των 100 εκατ. τόνων, με καθαρότητα 95%, χαρακτηριστικό που το καθιστά από τα καλύτερης ποιότητας διεθνώς!    

Η ευλογία κι η κατάρα
Αναφερόμενος στον ποταμό Έβρο, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το σχέδιο για την διαχείριση «αυτού του υδάτινου πλούτου, που κάποιες στιγμές γίνεται κατάρα», βρίσκεται στην τελική φάση του και επισήμανε την ανάγκη για άμεση διακρατική συμφωνία της Ελλάδας με την Βουλγαρία και την Τουρκία, ώστε να πάψουν να συμβαίνουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Στις συναντήσεις του με τους τοπικούς βουλευτές, τους εκπροσώπους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, των Δήμων Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης, και άλλων φορέων, συζήτησε και για ζητήματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων, με την όδευση του αγωγού ΤΑΠ και του εργοστασίου αεριοποίησης υγρού φυσικού αερίου (LNG), για το οποίο, όπως φαίνεται υπάρχουν δεδηλωμένες ανησυχίες από τους αλιείς του Έβρου.