Νέα ωμή παρέμβαση: Ο πιο πιστός συνεργάτης του Βενιζέλου και του Σαμαρά, επιμένει ότι “μαζί τα φάγαμε” λίγο πριν τις αποκαλύψεις του Αλέξη στη Βουλή…

Θα έπρεπε να … έχουμε απαλλαγεί απ αυτόν από την πρώτη ημέρα. Ο πιο στυγνός ΥπΟικ, που δεν έβλεπε ούτε ανθρώπους ούτε αριθμούς, αλλά τα χαμόγελα και τα χαιδευτικά μπατσάκια στο μάγουλο από τους ξένους αξιωματούχους. Ο πιο αποτυχημένος  ΥπΟικ, που δεν μπόρεσε να προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στη θητεία του, αφού και τα όποια ( αμφισβητήσιμα) στατιστικά επιτεύγματα, ήταν αποτέλεσμα της απάνθρωπης εφαρμογής εξοντωτικών μέτρων, που αποδείχθηκαν τοξικά για το σύνολο της κοινωνίας. Νέους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, μικροεπιχειρηματίες, νέους επιστήμονες, μεσήλικες άνεργους, χαμηλόμισθους εργαζόμενους και απροστατευτους απασχολούμενους στον Δημόσιο Τομέα. Ο μέτριος τεχνοκράτης, ο αμφιλεγόμενος από τους συναδέλφους του τραπεζίτης, που δεν δίστασε να προκαλέσει ουσιαστικά ανασφάλεια στους καταθέτες, με τις προσπάθειές του, στην αρχή να εκλεγεί ΠτΔ από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και μετά να αποτρέψει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να συμβάλλει στην ” αριστερή παρένθεση “, παίρνοντας επανειλημμένα το μέρος όσων πίεζαν ασφυκτικά την ελληνική κυβέρνηση την κρίσιμη περίοδο των διαπραγαματεύσεων…
“Η κρίση στην Ελλάδα έχει όνομα: Μεγάλος κίνδυνος χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους στο τέλος της δεκαετίας του 2000, λόγω, κυρίως, μίας αδικαιολόγητα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, που εκτίναξε το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε δυσθεώρητα ύψη, μέσω της μεγάλης αύξησης κρατικών δαπανών, χωρίς συνακόλουθη αύξηση κρατικών εσόδων. Όσα επακολούθησαν και τα μνημόνια, ήταν προσπάθειες να αποτραπεί η χρεοκοπία. Οι προσπάθειες αυτές είχαν ασφαλώς δυσάρεστες επιπτώσεις, οι επιπτώσεις, όμως της χρεοκοπίας, θα ήταν ανυπολόγιστες”.
Μάλιστα κ Στουρνάρα. Για τον εκτροχιασμό δηλαδή του δημόσιου χρέους, έφταιγαν οι ΔΥ και οι … όποιες αυξήσεις στο πλαίσιο της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, σε μισθούς και συντάξεις! Και δεν έφταιξαν οι λαμογιές των ξενόδουλων κυβερνήσεων και οι καταχρήσεις πολιτικών και κομμάτων. Τα σκάνδαλα, της Ζιμενς, των υποβρυχίων, των εξοπλιστικών, του Χρηματιστηρίου, των εθνικών προμηθευτών, του κρατικού στοιχήματος, των Ολυμπιακών, του C4I, των κατασκευών, των ιδιωτικών καναλιών που ζούσαν με κρατικό χρήμα, των εκδοτών που έκλεβαν τις τράπεζες και τις εταιρείες τους και έβγαζαν τις καταθέσεις του λαού στις τράπεζες στις τράπεζες της Ελβετίας, οι δρόμοι που πληρώνονταν 5 φορές, τα σκάνδαλα της ενέργειας, το λαθρεμπόριο πετρελαίου, τα αφορολόγητα τσιγάρα, οι παρατράπεζες εξαγωγής αφορολόγητων εμβασμάτων σε φορολογικούς παράδεισους, οι ψεύτικοι δανεισμοί των τραπεζικών ιδρυμάτων μεταξύ τους, η καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων, τα ομόλογα της απάτης, οι αποχαρακτηρισμοί εκτάσεων, οι ανταλλαγές – φάντασμα, οι οφ σορ του μαύρου πολιτικού και επιχειρηματικού χρήματος, οι παρατράπεζες, τα παραδικαστικά κυκλώματα, οι “ιδιωτικές” εφορίες, τα ανύπαρκτα Πόθεν Έσχες, τα διπλά και τριπλά η και … καθόλου ΑΦΜ, το PSI των συντάξεων και των καταθετών για να γλιτώσουν τα υπερκέρδη τους οι ξένες τράπεζες και τα ντόπια υποπαραρτήματά τους… Όχι δεν έφταιγαν αυτά. Η υπερδιόγκωση του Δημοσίου με προσλήψεις καθαριστριών, σχολικών φυλάκων και ωρομίσθιων στους ΟΤΑ, έφταιγε..
Και συνέχισε: «Ο διάλογος που επικράτησε στη χώρα μας δεν ήταν νηφάλιος και δημιούργησε ψευδαισθήσεις, μάλιστα συνέβαλε στο να μην υιοθετηθεί από την κοινή γνώμη η αναγκαιότητα ριζικών μεταρρυθμίσεων, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η μόνη από τις τέσσερις χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες υπήχθησαν σε μνημόνια, που παραμένει ακόμη σε μνημόνιο. Οι άλλες τρεις έχουν βγει από τα μνημόνια, η Ιρλανδία, μάλιστα, αναπτύσσεται με ρυθμό κοντά στο 8%». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι αυτού του είδους ο διάλογος επέτεινε την αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα να υποχωρεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας απέναντι σε θεσμούς και πολιτικές.
Μάλιστα κ Στουρνάρα. Ο μη ειλικρινής και νηφάλιος διάλογος έφταιξε που δεν βγήκαμε, μόνοι εμείς από τα Μνημόνια… Και όχι ότι τα Μνημόνια ήταν λάθος, όπως ομολόγησαν και επιμένουν πλέον όλοι. ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ! Και όχι ότι έπρεπε η να κυρήξουμε χρεοκοπία στην αρχή, ή να κουρέψουμε το χρέος, γιατί απλά ήταν μη βιώσιμο. Όπως επέμενε τότε ο Στρος Καν και επιμένει και σήμερα το ΔΝΤ. 
Και ο … “διάλογος”, που δεν ήταν … νηφάλιος! Δηλαδή εννοείτε, ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κάθησε στο … οικουμενικό σας τραπέζι, όπως οι προηγούμενοι, κ Στουρνάρα. Να τα βρείτε, χωρίς εκλογές και άλλα τέτοια λαικίστικα … Μεταξύ σας, με διορισμένους Πρωθυπουργούς και Υπ Οικονομικών. Και Υγείας. Και Μεταφορών και Δικτύων. Και Ανάπτυξης ( λέγε με ΕΣΠΑ… ). Και Ναυτιλίας. Και ΣΔΟΕ, και ΤΑΙΠΕΔ και ΓΓΔΕ ( Θεοχάρηδες και Σαββαίδηδες ). Και, και, και ….
Τέλος, υποστήριξε ότι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς και η τραπεζική αργία, που επιβλήθηκε το καλοκαίρι, επέφεραν στρεβλώσεις και έμμεσες συνέπειες που ακόμη δεν μπορούν να αποτιμηθούν.Μήπως τουλάχιστον μπορούν να αποτιμηθούν οι συνέπειες των δικών σας δημόσιων παρεμβάσεων εκείνη την περίοδο κ Στουρνάρα; Των δηλώσεων περί κινδύνου εκτροχιασμού των οικονομικών, περί ανασφάλειας, περί αβεβαιότητας, περί κινδύνων για τις τράπεζες αν δεν ανακεφαλαιώνονταν εγκαίρτως, περί κινδύνου για χρεοκοπία κλπ, κλπ…
Κι όλα αυτά κ Στουρνάρα, αυτή η παρέμβαση, γι άλλη μια φορά λίγες μόνο ώρες πριν από μια κρίσιμη για τη διαπλοκή και τη ντόπια ολιγαρχία, δοκιμασία, στο ναό της Δημοκρατίας. Στη Βουλή. Τελικά. εσείς, με ποιον είστε κ Πρόεδρε της Τράπεζας της Ελλάδας ;;;