Βρε, καλώς τα παιδιά! 3-0!


Παρουσίασαν ως ήττα (για την ακρίβεια έλεγαν ότι «η κυβέρνηση έφαγε τα µούτρα της») τον ορισµό του έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα στις 9 Μαΐου, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι ο ορισµός έγινε κατόπιν παρέµβασης των ηγετών. Και το ακόµα καλύτερο από αυτό;

Προσπάθησαν να παρουσιάσουν ως ήττα... τα αποτελέσµατα του Eurogroup! Παρότι έγιναν δεκτές οι ελληνικές θέσεις! Παρότι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι, που ήταν µέσα και συµµετείχαν στη συζήτηση, βγήκαν και µίλησαν για ουσιαστική ολοκλήρωση της συµφωνίας!

Αντιπολίτευση και µίντια στην Ελλάδα το πρώτο πράγµα που σκέφτηκαν να κάνουν ήταν να πουν στο λαό... ότι ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ψέµατα λένε! Παράλογο δεν είναι; Η βλακεία είναι παράλογη, δεν χωρά αµφιβολία.

- Το ∆ΝΤ ζητούσε από τώρα να ορισθούν πολύ συγκεκριµένα τα µέτρα του εναλλακτικού πακέτου. Τελικά, δεν ορίζεται τίποτα. Αρα, δεν υπάρχει καµία πιθανότητα περαιτέρω καθυστέρησης.
- Το ∆ΝΤ ζητούσε να αποτελούν τα δικά του στοιχεία τη βάση για τις µετέπειτα αξιολογήσεις του προγράµµατος, για το αν δηλαδή χρειάζεται η ενεργοποίηση αυτού του προληπτικού µηχανισµού. Τελικά, ως βάση κάθε αξιολόγησης, (για οποιαδήποτε χρήση, που λένε) θα λαµβάνονται τα επίσηµα στοιχεία της Eurostat. Αυτά που δείχνουν ανάπτυξη της οικονοµίας από τον επόµενο µήνα ουσιαστικά.
- Το ∆ΝΤ ζητούσε αυτή η επιπρόσθετη αξιολόγηση για το αν -προϊόντος του προγράµµατος- καταγράφεται δηµοσιονοµικό έλλειµµα, να γίνεται κάθε τρίµηνο. Τελικά, θα γίνεται κάθε χρόνο, κανονικά, όπως θα γινόταν ούτως ή άλλως µε τη δηµοσιοποίηση των επίσηµων στοιχείων της Eurostat (τον Απρίλιο του κάθε έτους βγαίνουν τα επίσηµα στοιχεία του προηγούµενου έτους).
Και έτσι το ∆ΝΤ, που ζητούσε να νοµοθετηθούν τα επιπλέον µέτρα από τώρα, έµεινε µε την έγγραφη δέσµευση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι θα µείνει πιστή στα όσα έχουν συµφωνηθεί και νοµοθετηθεί! Γιατί η λειτουργία αυτού του αυτόµατου µηχανισµού έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα –όπως και στην υπόλοιπη Ευρωπη- εδώ και χρόνια!

Αυτά είναι τα δεδοµένα της τελευταίας µάχης. Ποιος µπορεί να δει ήττα τη ελληνικής πλευράς; Πόσο βαθιά πρέπει να σκαλίσει κανείς µέσα του, για να βρει τόση ενδόµυχη µιζέρια;