Ρωσική «επίθεση φιλίας» στο ΝΑΤΟ...


Στη δήλωση πως πλέον η Ευρώπη κατάλαβε καλά ότι η πολιτική απομόνωσης της Ρωσίας έχει αποτύχει και πως οι εξωτερικές πλέον απειλές αποδεικνύουν την ανάγκη...
για ακριβώς αντίθετες προσεγγίσεις από πλευράς ΝΑΤΟ προχώρησε ο απεσταλμένος της χώρας στη βορειοατλαντική Συμμαχία, Αλεξάντερ Γκρούτσκο, καλώντας ταυτόχρονα τη Δύση να πάψει να χρησιμοποιεί την «Ανατολική Ευρώπη» ως εργαλείο της.

«Πολλοί Ευρωπαίοι έχουν πλέον αρχίσει να συνειδητοποιούν πως η πολιτική απομόνωσης της Ρωσίας έχει αποτύχει και πως οι κοινές απειλές απαιτούν ενωμένες προσπάθειες βασισμένες επάνω σε μια πραγματική και στενή συνεργασία, έξω από το πνεύμα της NRC*» τόνισε συγκεκριμένα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Μόσχας στη Συμμαχία, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των Υπ. Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Είναι ξεκάθαρο πως, εάν το ΝΑΤΟ εξακολουθήσει να εφαρμόζει πολιτικές της Συνόδου Κορυφής της Ουαλίας του 2014, αυτό θα αποβεί βλαπτικό για τα δικά του συμφέροντα» προσέθεσε, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και διενέργειες ασκήσεων στην «ανατολική Ευρώπη» και λέγοντας πως αυτές δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με τις ταυτόχρονες εκκλήσεις για ένθεν και ένθεν οικοδόμηση εμπιστοσύνης και ανάπτυξης διαλόγου, ζητώντας ταυτόχρονα μια «ποιοτική αναθεώρηση» των σχέσεων των δυο πλευρών.

«Προς το παρόν, εκείνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι όλες οι στρατιωτικές και πολιτικές επιδιώξεις ΝΑΤΟ δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς μια σημαντική γεωπολιτική τους αντίπαλο», συμπλήρωσε ο Γκρούτσκο, επαναλαμβάνοντας πως «όσο το ΝΑΤΟ υιοθετεί μια στρατιωτική επεκτατικότητα αληθινή συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει» και εκφράζοντας ταυτόχρονα τις χαμηλές προσδοκίες του από τα αποτελέσματα της επόμενης συνάντησης της NCR* όσο ακολουθούνται οι ίδιες πολιτικές.

*Τι είναι το NRC

Υπενθυμίζεται πως το ΝRC, (Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας) συστάθηκε το 2002 και με σκοπό να λειτουργήσει ως αποσβεστήρας των εντάσεων αλλά και διαφορών μεταξύ Μόσχας και Συμμαχίας ωστόσο το 2014 και με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία η οποία σχεδόν επανέφερε το ψυχροπολεμικό κλίμα της δεκαετίας του 60, ανέστειλε τη λειτουργία του, κόβοντας έτσι κάθε γέφυρα συνομιλιών.

Μόλις τον προηγούμενο Απρίλιο το NRC συγκληθεί και πάλι για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια με εξαιρετικά ωστόσο «φτωχά» αποτελέσματα όσον αφορά την προσέγγιση των δυο πλευρών.


Η επόμενη σύγκλησή του θα γίνει πριν τον Ιούλιο και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

thepressproject.gr