Η Le Monde μιλά για «καφκική» κατάσταση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, η Μέρκελ, σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung ζητά από τον Σόιμπλε«γρήγορη και αθόρυβη» λύση του ελληνικού δράματος και ο μεγάλος συμβιβασμός επί του χρέους εξακολουθεί να αναζητείται δύο ημέρες πριν από την -πολλοστή- «κρίσιμη» συνεδρίαση του Eurogroup.
«Το σίγουρο είναι ότι το ΔΝΤ που θεωρεί το χρέοςμη βιώσιμο και ανυπόφορο ζυγό για τους Έλληνες, ασκεί επανειλημμένες πιέσεις στουςΕυρωπαίους για την ελάφρυνσή του. Το πρόβλημα είναι ότι οι Γερμανοί, οι οποίοι θέλουν οπωσδήποτε τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν αποδέχονται την ελάφρυνση εκτός εάν συνοδεύεται από νέα δραστικά μέτρα. Κατάσταση περίπλοκη, για να μην πούμε 'καφκική'», γράφει η γαλλική Monde, δίνοντας και την πλήρη εικόνα του γόρδιου δεσμού που καλούνται να λύσουν- ή να κόψουν- έως την Τρίτη οι ευρωπαίοι «επιδιαιτητές» και «διαμεσολαβητές».
Τα δύο σενάρια για λύση
Τα δύο σενάρια για λύση
Σ’ αυτό το κάδρο, και με δεδομένη την σαφή -και εστιασμένη στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι της Γερμανίας- απόφαση της Μέρκελ να μην ζητηθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο να περάσει οποιοδήποτε νέο «πακέτο» ελάφρυνσης της Ελλάδας, τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για το ελληνικό χρέος εν όψει τουEurogroup της Τρίτης είναι δύο: Είτε η υιοθέτηση του ήπιου reprofiling που θα βόλευε μεν τη Μέρκελ και τονΣόιμπλε αλλά ταυτόχρονα θα σήμαινε αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα -δηλαδή, παραμονή του μόνον ως «τεχνικού συμβούλου»-, είτε εκείνο της «ενδιάμεσης λύσης» με εκατέρωθεν υποχωρήσεις από Βερολίνο καιΟυάσιγκτον και ξεκάθαρη δήλωση του Ταμείου ότι παραμένει ενεργό, ως πιστωτής και ισότιμος εταίρος, στο τρίτο ελληνικό Μνημόνιο.
Οι οιωνοί και οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών δείχνουν ότι όλο το βάρος πέφτει στην δεύτερη εκδοχή. Σύμφωνα, δε, με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, η πρώτη συντεταγμένη και συγκεκριμένη προσπάθεια επίτευξης του συμβιβασμού έγινε στην υπουργική σύνοδο της G7 στο Σεντάι της Ιαπωνίας την Παρασκευής, παρόντος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και με ισχυρή αμερικανική πίεση για άμεση και οριστική λύση.
Κατά τους FT, το σχέδιο που συζητήθηκε προβλέπει την επίσπευση κάποιων παραχωρήσεων προς την Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων και μέτρων ελάφρυνσης του χρέους πριν από το 2018, αποσαφήνιση και «ονομαστικοποίηση» των επιλογών και των εργαλείων που είναι διαθέσιμα, όπως πληρωμές και στόχοι χρηματοδότησης, αλλά και μια εξίσου σαφής διατύπωση ότι η λήψη των πλέον ριζικών μέτρων θα υπόκεινται σε αποφάσεις που θα ληφθούν το 2018 ή και αργότερα, όταν αφ’ ενός λήγει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και ηΓερμανία θα έχει περάσει τις βουλευτικές εκλογέςτου 2017.
Τα άμεσα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους
Στα κινήσεις που μπορούν να γίνουν πριν από το 2018 περιλαμβάνεται και η επιστροφή στην Ελλάδα κερδών €1,9 δισ. από τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ, ενώ στο τραπέζι μπήκε και η εξαγορά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και η δυνατότητα εξαγοράς του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ μέσω των 19,6 δις που έχουν απομείνει από την διάσωση των τραπεζών.
Κατά τις πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε ανοιχτό ένα – μικρό έστω – ενδεχόμενο αποδοχής της εξαγοράς των δανείων, υπό την ρητή ωστόσο προϋποθεση ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα την Τρίτη πως θα μετάσχει στην επόμενη φάση του ελληνικού προγράμματος.
Ο… δεύτερος αυτόματος μηχανισμός
Σύμφωνα με άλλες πηγές, σήματα ευελιξίας εξέπεμψε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, γεγονός που καθιστά πιθανό το σενάριο καταγραφής μεν και αποδοχής κάποιων δραστικών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι θα ισχύσουν μόνον εάν η Αθήνα εφαρμόσει έως το 2018 τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο.
Το ίδιο σενάριο φέρεται ανοιχτό και στην προσθήκη ενός ακόμη αυτόματου μηχανισμού – ήτοι στη σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με την επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικων στόχων και μετά το 2018. Εάν αυτό το σχέδιο επαληθευθεί και προχωρήσει, σημαίνει απλά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς δημοσιονομικής εποπτείας και μετά το 2018, ανεξαρτήτως της επιτυχούς ή μη ολοκλήρωσης του τρίτου Μνημονίου…