Αισιόδοξος ο Σόιμπλε ότι δεν θα υπάρξει άλλη κρίση στην Ελλάδα – πρόθυμος να συμφωνήσει και για το χρέος σύμφωνα με τη Handelsblatt

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξει άλλη κρίση σε σχέση με την Ελλάδα.
«Είμαι αισιόδοξος πως ό,τι έχω πει συνεχίζει να ισχύει, δηλαδή ότι δεν θα έχουμε νέα κρίση στην Ελλάδα και σε σχέση με αυτή», δήλωσε συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι αναμένει οι υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν σε συμφωνία στο Eurogroup της Τρίτης.
Ο Σόιμπλε δήλωσε επίσης ότι ο υψηλός βαθμός μεταβλητότητας και νευρικότητας που παρατηρείται στις χρηματοοικονομικές αγορές είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι μπορούν να δικαιολογήσουν οι οικονομικές εξελίξεις.
«Γνωρίζετε επίσης πως πιστεύω ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους και ρευστότητας τείνουν να ενισχύουν τη μεταβλητότητα και άρα τη νευρικότητα», δήλωσε ο Σόιμπλε στο Σεντάι της βόρειας Ιαπωνίας ενόψει τη συνόδου των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G7.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, ο Σόιμπλε είναι πρόθυμος να συμφωνήσει σε ελάφρυνση του χρέους, αλλά μόνο μετά τις εκλογές στη Γερμανία.
Σε εμπιστευτικό έγγραφο που εστάλη στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Handelsblatt που αναφέρει ότι το «έχει δει», το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σημειώνει την προθυμία του για ελάφρυνση του χρέους που «πνίγει» την Ελλάδα, σε ένα βιώσιμο επίπεδο, κάνοντας παραχωρήσεις προ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που επανειλημμένα ζητεί την ελάφρυνση, απειλώντας με αποχώρηση από το πρόγραμμα.
«Αυτά τα μέτρα θα εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων έως το 2018» αναφέρεται στο έγγραφο, αναβάλλοντας τα σχέδια ελάφρυνσης για μετά τις γερμανικές εκλογές στο δεύτερο μισό του 2017, αναφέρει η εφημερίδα.
Η αναμονή έως το τέλος του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, σημειώνει η εφημερίδα, σημαίνει επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θα χρειαστεί πλήρη κοινοβουλευτική έγκριση, παρά μόνο τις «ευχές» της επιτροπής προϋπολογισμού.
«Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη» σημειώνεται στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου και υπόσχεται να κάνει την προσπάθεια να το διευκολύνει.