Τις τελευταίες μέρες και μετά την πρόκριση του Εθνικού Αλεξανδρούπολης στην φάση των 16 στο Ευρωπαϊκό κύπελλο μεγάλος λόγος γίνεται, για το παλιό και απαρχαιωμένο κλειστό γυμναστήριο κατασκευής του 1977, της πόλης. Οι 800 θεατές που χωρά, σίγουρα δεν μπορούν να είναι ένας ικανός αριθμός εσόδων για να στηρίξουν την ομάδα της πόλης μας, αλλά και τα απαρχαιωμένα αποδυτήρια και η οροφή που δεν έχουν Ευρωπαϊκές προδιαγραφές για Champion League και CEV, με αποτέλεσμα να παίζουμε υποχρεωτικά στο Challenge Cup. Βέβαια αν η Ορεστιάδα και άλλες πόλεις έχουν γυμναστήρια των 4.500 χιλιάδων με την ενεργειακή αναβάθμιση του, θα είναι εύκολα να γίνει το ίδιο με μικρό κόστος συντήρησης και λειτουργίας και το δικό μας γήπεδο, ενώ από την κατασκευή θα τονωθεί ο καταρρακωμένος κατασκευαστικός τομέας.
Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί κιόλας. Μ ε τέτοια κρίση για γυμναστήρια θα μιλάμε. Και όμως σε τέτοιες περιόδους κρίσης και ιδίως του κατασκευαστικού τομέα μπορείς αν πάρεις τις καλύτερες τιμές, εφόσον δεν ακολουθηθούν οι Ελληνικές μέθοδοι και το έργο …περάσει από σαράντα κύματα και τελειώσει σε 10-15 χρόνια.
Εγώ θα αναφερθώ κυρίως στον τομέα της ενεργειακής και περιβαλλοντολογικής κατασκευής. Ένα τέτοιο γυμναστήριο σε αντίθεση με το σημερινό γέρικο και ενεργότερο κλειστό θα πρέπει να έχει οικολογικό χαρακτήρα, ενώ η απόσβεση του λόγω συντήρησης μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα.
Κατ αρχή τα νέα υλικά δόμησης η απαραίτητη θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων και η καλύτερη κατασκευή της στέγης με στεγανοποιητικό θερμικό χαρακτήρα είναι μέσα στα καινούργια μέτρα που απατούνται για τις νέες κατασκευές. Μόνο από την θερμομόνωση μπορούν να εφαρμοστούν σταθερές θερμοκρασίες μεταξύ εξωτερικού και εσωτερικού χώρου και να εξοικονομηθούν χιλιάδες Ευρώ που απαιτείται για την συντήρηση και λειτουργία του καινούργιου κλειστού γυμναστηρίου. Για να φανταστούμε ένα κτήριο γύρω στους 25 βαθμούς, τι μεγαλύτερη απόδοση και πόσο γρηγορότερα θα γίνεται η θέρμανση του από ένα κτήριο που συνεχώς χάνει θερμότητα ή κερδίζει και εξισορροπείται με τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Αυτό το όφελος το έχουμε και στην ψύξη και στην θέρμανση.
Ένα σύστημα φωτοβολταϊκών συσσωρευτών και ηλιακών θερμοσιφώνων, προβλεπόμενο στην κατασκευή θα φέρει μηδενικό σχεδόν κόστος στη θέρμανση και στην παροχή ζεστού νερού για τα αποδυτήρια. Επίσης ο συνδυασμός και του γεωθερμικού πεδίου, των 75°c, αν μεταφερθεί από την περιοχή της Αμφιτρίτης ή ακόμα και του χαμηλού γεωθερμικού των 25°c της περιοχής, θα φέρει πολύ καλά αποτελέσματα με μηδενικό σχεδόν κόστος για την εξασφάλιση της απαραίτητης θέρμανσης που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα λειτουργίας των γυμναστηρίων. Το νερό μπορεί εύκολα να θερμανθεί από τους 25 βαθμούς Κελσίου αφού η ενέργεια που απαιτείται είναι μικρότερη όσο ανεβαίνουμε την θερμοκρασία. Η περισσότερη ενέργεια (ενθαλπία) χρειάζεται για να ανέλθει η θερμοκρασία από τους 0 στους 25°c. Όσο για το γεωθερμικό των 75°c, εκεί δεν απαιτείται ούτε ένα ευρώ.
Αν προβλεπότανε μάλιστα από τον Δήμο και σαν αντισταθμιστικά οφέλη η παροχή φυσικού αερίου από τον LNG ή τον νέο αγωγό ΤΑP ή από τον υπάρχοντα που ήδη δίνει φυσικό αέριο αλλά μόνο στο Νοσοκομείο και στο κολυμβητήριο, της Αλεξανδρούπολης τότε το κόστος συντήρησης από ενεργειακή μορφή τουλάχιστον μηδαμινό. Αλλά εδώ δεν προβλέπεται ούτε η κατασκευή αλλά ούτε και η σύνδεση του LNG με τον βιολογικό καθαρισμό, αντισταθμιστικά οφέλη για φυσικό αέριο θα ζητήσουμε;
Αυτά θα είναι τα προτερήματα της λειτουργίας του καινούργιου κλειστού που μπορεί να είναι και αυτάρκες σε ρεύμα από την χρήση των φωτοβολταϊκών συσσωρευτών, να έχει ζεστό νερό από τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, να παίρνει νερό από την γεώτρηση και να μην χρειάζεται ο λογαριασμός στην ΔΕΥΑΑ, και φυσικά νερό σε σταθερή θερμοκρασία αφού θα προέρχεται από το ενεργειακό πεδίο, να έχει σταθερή θερμοκρασία εσωτερικών χώρων λόγω μόνωσης, και αν χρειαστεί να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για την υπόλοιπη κατανάλωση του. Αν και νομίζω ότι δεν θα χρειαστεί φυσικό αέριο.
Ο χώρος του νέου κλειστού μπορεί να είναι δίπλα στο νέο κλειστό κολυμβητήριο, και έτσι ο συνδυασμός των μορφών ενέργειας να χρησιμεύει και για τις δύο κατασκευές που υπάρχουνε, μια γεώτρηση, τα φωτοβολταϊκά αναπτυγμένα και για τα δύο συγκροτήματα, ώστε με τις ίδιες μονάδες να εξοικονομούνται τα απαιτούμενα watt, ηλιακοί θερμοσίφωνες συνδεμένοι με τις δυο εγκαταστάσεις. Εξ άλλου ποτέ δεν υπάρχει ταυτόχρονη λειτουργία και των δυο εγκαταστάσεων που να απαιτούν την ενέργεια και στους δύο τομείς ή αν υπάρξει θα είναι λίγες φορές. Σε πολλές περιπτώσεις μάλλον μπορεί να εξοικονομηθούν και λεφτά από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η λειτουργικότητα των μονάδων μειώνεται κατακόρυφα.
Στον υπάρχοντα χώρο του κλειστού γυμναστηρίου και του παλιού κολυμβητηρίου, μπορεί να γίνουν εγκαταστάσεις τένις αναβαθμίζοντας τις ήδη υπάρχουσες και φυσικά ένα μεγάλο παρκινγκ (υπόγειο και υπέργειο) που θα ανακουφίσει την περιοχή, όπως και χώρος πρασίνου, που τόσο ανάγκη τον έχει η πόλη (στον χώρο προϋπήρχε πάρκο και μάλιστα ζωολογικός κήπος).
Y. Γ. Η συνδυαστική οικονομία που θα προκύψει από την σύγχρονη εκμετάλλευση των οικολογικών δομών μορφής ενέργειας από τις δύο μονάδες θα είναι τεράστια και θα εξοικονομήσει χρήματα που θα επιτρέψουν την λειτουργία χωρίς προβλήματα των δύο αυτών δομών όπως και πολλές φορές επίτευξη ίσως και κέρδους από την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος από τις δυο εγκαταστάσεις που σήμερα λειτουργούν με χίλια δυο προβλήματα.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου