Η «ανθρωπογεωγραφία» της νέας κυβέρνησης...

Ισορροπημένο και αντιπροσωπευτικό των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που επιθυμεί να εκφράσει, μπορεί να χαρακτηριστεί το κυβερνητικό σχήμα.

Μέλη...
του ΣΥΡΙΖΑ, πριν την εκλογική του εκτίναξη, είναι λιγότεροι από τους μισούς της νέας κυβέρνησης, η οποία περιλαμβάνει 41 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού.

Πέραν των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη είναι η ομάδα των ΠΑΣΟΚογενών. Ο Δημήτρης Μάρδας, υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2007, ο Νίκος Κοτζιάς σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο Νίκος Τόσκας μετά την αποστρατεία του, έχει υπάρξει διευθυντής του γραφείου του Πάνου Μπεγλίτη και της Βάσως Παπανδρέου, για θέματα αμυντικής πολιτικής. Και βέβαια, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που έχει υπάρξει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει ψηφίσει και το πρώτο μνημόνιο. Σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, είχε και ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης.

Πέντε εκπροσώπους, θα έχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στη νέα κυβέρνηση. Ο Πάνος Καμμένος, η Έλενα Κουντουρά, ο Τέρενς Κουίκ, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, αλλά και ο Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος βέβαια μπορεί να συμπεριληφθεί και στην κατηγορία των ΠΑΣΟΚογενών, καθώς έχει υπάρξει για 20 χρόνια πράσινος βουλευτής.

Ο Γιάννης Πανούσης, ως πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, που όμως δεν ήταν υποψήφιος στις εκλογές που ανέδειξαν πρώτη δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς συμβολίζει το άνοιγμα του κυβερνώντος κόμματος στην συντετριμμένη από το εκλογικό αποτέλεσμα ΔΗΜΑΡ.

Ένας οικολόγος, ο Γιάννης Τσιρώνης συμπεριλαμβάνεται στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ 3 άνθρωποι μπαίνουν στην κυβέρνηση με την ταμπέλα περισσότερο του «τεχνοκράτη» παρά του πολιτικού στελέχους.

Τρία μέλη της νέας κυβέρνησης, μπορούν να χαρακτηριστούν «τεχνοκράτες». Ο Κώστας Φωτάκης, καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Νίκος Παρασκευόπουλος, καθηγητής ποινικού δικαίου του ΑΠΘ αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης...

topontiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια