Reuters: Σε κατάσταση ΣΟΚ οι Γερμανοί από τα χτυπήματα του νέου Έλληνα πρωθυπουργού

– Στην πρώτη πράξη του ως πρωθυπουργός τη Δευτέρα , ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το μνημείο το εκτελεσθέντων στην Καισαριανή , όπου σφαγιάστηκαν 200 Έλληνες μαχητές της αντίστασης από τους Ναζί το 1944 .
  Η κίνηση αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη στο Βερολίνο.


 Μια ώρα αργότερα ο Τσίπρας δέχτηκε στο Μαξίμου τον Ρώσο Πρέσβη πριν από οποιοδήποτε άλλο ξένο αξιωματούχο. Στη συνέχεια ήρθε η ανακοίνωση ότι ο ριζοσπάστης ακαδημαϊκός Γιάννης Βαρουφάκης θα αναλάβει Έλληνας υπουργός Οικονομικών. 
 Στο παρελθόν ο κ Βαρουφάκης έχει κατονομάσει τις γερμανικές πολιτικές λιτότητας ως «δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό ». 

 Λίγο αργότερα , ο κ. Τσίπρας εδωσε ένα ακόμα χτύπημα, επικρίνοντας μια δήλωση της ΕΕ που προειδοποιούσε την Μόσχα για νέες κυρώσεις. 
 Οι πληροφορίες που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για τις ελληνικές εκλογές της Κυριακής ήταν ότι ο Τσίπρας , ο χαρισματικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, θα κατάφερνε μια μικρή δύσκολη νίκη και θα αγωνίζονταν για να σχηματίσει μια συμμαχία. 
 Αν κατάφερνε να το κάνει θα προέβαινε σε ταχύτατη στροφή από την αντιπαράθεση προς τον συμβιβασμό. 
 Αντ ‘αυτού, ο Τσιπρας έκανε περίπατο προς τη νίκη και προχώρησε με διαδικασίες fast-track σε συνασπισμό με το δεξιό κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες. Έκανε σαφές από την πρωτη ημέρα της θητείας του ότι δεν έχει καμία πρόθεση να υποχωρήσει. 
 Αυτό δημιούργησε ανησυχία σε αξιωματούχους στο Βερολίνο , μερικοί από τους οποίους παραδέχονται ότι δέχτηκαν έναν σοκ από το εντυπωσιακό ξεκίνημα του 40χρονου. 
 “Δεν υπάρχει αμφιβολία γι ‘αυτό , ήμαστε έκπληκτοι από το μέγεθος της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και την ταχύτητα με την οποία Τσίπρας έκλεισε έναν συνασπισμό και σχημάτισε κυβέρνηση”, δήλωσε ένας ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, λόγω της ευαισθησίας του θέματος . 
 Ένας άλλος είπε ότι η επιλογή Τσίπρα για υπουργός Οικονομικών «δεν ήταν καλό σημάδι » , ενώ ένας τρίτο παραδέχτηκε πως είναι « ζαλισμένος » από τις πρώτες ημέρες της θητεία του Έλληνα ηγέτη. 
 Υπάλληλοι κοντά στη Μέρκελ της παρουσιάζουν την υπόθεση ότι εξακολουθούν να πιστεύουν πως ο Τσίπρας θα αλλάξει τελικά πορεία, περιορίζοντας τις ριζοσπαστικές προεκλογικές υποσχέσεις του και ότι τελικά θα αποδεχτεί τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που το Βερολίνο και οι Ευρωπαίοι εταίροι επιβάλουν ως προϋπόθεση για περισσότερη βοήθεια.
  Αυτή την βοήθεια την οποία χρειάζεται η Αθήνα μέχρι τον επόμενο μήνα για να εξυπηρετήσει το χρέος της .
  Αλλά οι τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να σπέρνουν και αμφιβολίες σχετικά με αυτή την υπόθεση .. 

 Ακόμη και όταν οι ελληνικές μετοχές υποχώρησαν και οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν στα ύψη την Τετάρτη, ο Τσίπρας συνέχισε να υπόσχεται «ριζοσπαστική» αλλαγή .
 Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, η κυβέρνησή του έχει παγώσει δύο μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, το λιμάνι του Πειραιά και την ΔΕΗ και οι υπουργοί του έχουν υποσχεθεί να αυξήσουν τις συντάξεις και επαναπροσλάβουν απολυμένους του δημοσίου τομέα . 
 Σε απάντηση του ο Γερμανός υπουργός οικονομίας και ο αναπληρωτής καγκελάριος Sigmar Gabriel επέκρινε την Αθήνα την Τετάρτη σε ασυνήθιστα έντονο τόνο για την ανάσχεση των ιδιωτικοποιήσεων χωρίς διαβούλευση, και εξέδωσε μια προειδοποίηση προς Τσίπρα ότι η ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς την Ελλάδα.
  « Δεν μας ανησυχεί πλέον, όπως εγινε τότε , ” είπε ο Gabriel, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο μετάδοσης και τις συνέπειες ενός Grexit O Marcel Fratzscher, επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου DIW στο Βερολίνο και ένα πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , δήλωσε ο Τσίπρας παίζει ένα ” πολύ επικίνδυνο παιχνίδι » , βγαίνοντας με όλα τα όπλα του προτεταμένα .
  ” Αν οι πολίτες πιστέψουν ότι είναι πραγματικά σοβαρή η απειλή, θα μπορούσαμε να δούμε μια μαζική φυγή κεφαλαίων και bank run », δήλωσε ο Fratzscher .
 «Έρχομαστε γρήγορα σε ένα σημείο όπου γίνεται όλο και πιο δυνατή η έξοδος από το ευρώ. 
“ Αξιωματούχοι δείχνουν την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 12 – 13 Φεβ ως ένα πρώτο βασικό τεστ για τον Τσίπρα . 
 ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ 
Ο άλλος σημαντικός τομέας ανησυχίας για τη Γερμανία είναι η στάση μιας νέας ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τη Ρωσία .
  Η συνάντηση Τσίπρα τη Δευτέρα με τον Ρώσο πρέσβη, ο οποίος παρέδωσε μια προσωπική συγχαρητήρια επιστολή από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, και η διαμαρτυρία του νέου Έλληνα ηγέτη για την δήλωση της ΕΕ για την Ουκρανία , έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν η εύθραυστη συναίνεση του μπλοκ απέναντι στη Μόσχα μπορεί να κρατήσει .
  Ακόμη και πριν ο Τσίπρας αναλάβει την εξουσία, οι αξιωματούχοι στο Βερολίνο ήταν ανήσυχοι για τη διατήρηση των κυρώσεων οι οποίες πρέπει να ανανεωθούν στα μέσα του 2015 .
  Ανήσυχοι κυρίως για χώρες όπως η Ιταλία.
  Τώρα ο φόβος είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας , ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi και άλλοι σκεπτικοί ηγέτες χώρων της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Σλοβακία και η Ουγγαρία, θα μπορούσαν να συνασπιστούν εναντίον της επέκτασης και της κλιμάκωσης των κυρώσεων. 
 Το διπλωματικό παιχνίδι του Τσίπρα μακριά από τους Ευρωπαίους εταίρους για το θέμα της Ουκρανίας θα είναι μια ευκαιρία υπέρ του Πούτιν.
  Ορισμένοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να πάει τόσο μακριά ώστε να προσφέρει στην Ελλάδα την οικονομική υποστήριξη που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του χρέους της.
  Ένας ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος περιγράφει τον Τσίπρα ως μέρος μιας παράτολμης νέας γενιάς των Ευρωπαίων ηγετών , συμπεριλαμβανομένου και του Ιταλού Renzi , που δεν φοβήθηκαν να σταθούν απέναντι στην Μέρκελ και να αμφισβητησουν τις παραδοχές που έχουν διαμορφώσει την πολιτική στη ζώνη του ευρώ και στην Ουκρανική κρίση τα τελευταία χρονιά .
  «Η δύναμη του δεν έρχεται από την θέση του, είναι απλά αυτοπεποίθηση και ικανότητα να συσπειρώσει το κοινό πίσω του , ” είπε ο αξιωματούχος .
  “Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να είναι εύκολο με αυτόν . 
 “ Κανείς δεν μπορεί να πει τα σημάδια δεν υπήρχαν στην πορεία προς τις εκλογές . Λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία , ο Τσίπρας είπε σε χιλιάδες ανθρώπους σε προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα ότι: ” Τη Δευτέρα , η εθνική μας ταπείνωση θα τελειώσει όπως και οι εντολές από το εξωτερικό . ». 
 Στο βάθος τα μεγάφωνα έπαιζαν στίχους από το τραγούδι του Λέοναρντ Κοέν « Πρώτα παίρνουμε Μανχάταν , και μετά παίρνουμε το Βερολίνο » . 
 Reutes μφτ  pap-net 
http://kinisienergoipolites.blogspot.gr/2015/01/reuters_29.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια