Το παρασκήνιο της παρέμβασης Τσίπρα για τις... ανέγγιχτες βουλευτικές συντάξεις.

Σε όλες τις μάχες κορυφής ως και τις επόμενες εκλογές (όποτε και αν γίνουν αυτές...), ένα στοιχείο θα επιμένουν να αναδεικνύουν...
ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας προσωπικώς. Ότι δεν αποτελούν μέρος του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Δεν αρκεί προφανώς να το λες, πρέπει και να το αποδεικνύεις. Και η τελευταία κατ’ αρχήν απόφαση του Γ. Κατρούγκαλου να εξαιρέσει τους συνταξιούχους, προ του 2012, βουλευτές από τις περικοπές που θα υποστούν όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, ήταν μια πράξη που δεν βοηθούσε στο προφίλ που θέλει να καλλιεργήσει το κυβερνών κόμμα.

Γρήγορα όμως το θέμα πήρε και ενδο-ΣΥΡΙΖΑ διαστάσεις, καθώς ο Δ. Παπαδημούλης πήρε καθαρή θέση «κατά», σημειώνοντας: «Και οι ‘κατ' απονομή’ συντάξεις, (βουλευτές, δήμαρχοι κ.λπ.) πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως. Είναι ένα ζήτημα δικαιοσύνης και κοινής λογικής».

Ο Γ. Κατρούγκαλος που δεν προσπέρασε την αιχμή Παπαδημούλη, ανταπάντησε, και αυτός, μέσω twitter: «Δεν υπάρχει εξαίρεση για κανένα. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση καθιερώνει ισονομία για όλους, των βουλευτών μη εξαιρουμένων», έγραψε χαρακτηριστικά.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στην κόντρα μπήκε και ο πρόεδρος της Βουλής της Ν. Βούτσης: «Είμαι υποχρεωμένος -σημείωσε σε παρέμβασή του μέσα στην Ολομέλεια- να υπερασπιστώ αυτή τη ρύθμιση απέναντι σε έναν ορυμαγδό αντιπολιτικό και αντικοινοβουλευτικό», εξηγώντας στη συνέχεια ότι οι συντάξεις αυτές είναι ήδη κατά 50% μειωμένες, κυμαίνονται από 900 -1500 ευρώ, και κάποιοι εκ των πρώην αυτών βουλευτών δεν είχαν άλλη επαγγελματική απασχόληση.

Το «κερασάκι» στην τούρτα ήταν το πρωτοσέλιδο της φιλικής προς την κυβέρνηση, «Εφημερίδας των Συντακτών», που επέλεξε στο φύλλο της Πέμπτης ως βασικό τίτλο το εξής: «Σώζονται οι... συνταξιούχοι βουλευτές», βλέποντας «μείζον πολιτικό θέμα», με την υποσημείωση ότι το χορό των αντιδράσεων άνοιξε ο Δ. Παπαδημούλης.

Από την πλευρά του πάντως, ο υπουργός Εργασίας προχώρησε σε επιχειρηματολογία επί της ουσίας, ότι δηλαδή αφ’ ης στιγμής οι βουλευτές δεν κατέβαλαν ποτέ ασφαλιστικές εισφορές, «δεν υπάρχει φορέας κοινωνικής ασφάλισης αρμόδιος για να καταβάλλει τις συντάξεις αυτές». Κατά συνέπεια, «δεν είναι νοητή η υπαγωγή τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που δημιουργείται για πρώτη φορά διότι ο ΕΦΚΑ συγκροτείται από ασφαλιστικά ταμεία και γενικότερα από φορείς κοινωνικής ασφάλισης και μόνο».

Κάποιοι όμως φαίνεται πως είχαν υπολογίσει χωρίς τον... Τσίπρα, που αποφάνθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων, παίρνοντας έτσι θέση επί της ουσίας, παρατηρούσε συνεργάτης του.

Μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Κατρούγκαλος, ο τελευταίος προέβη στη διευκρινιστική δήλωση ότι δεν θα υπάρχει καμία ειδική μέριμνα για τους πρώην βουλευτές και άρα θα ενταχθούν στον ΕΦΚΑ.

Και κάπως έτσι τελείωσε η μικρή αυτή αναταραχή στους κόλπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας...

newpost.gr