Παρέμβαση Κούλογλου στο Ευρωκοινοβούλιο για το ταμείο υγείας των δημοσιογράφων

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο για την τύχη του ταμείου υγείας των δημοσιογράφων έκανε, με επίκαιρη ερώτηση του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής  Στέλιος Κούλογλου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ητριήμερη απεργία στα Μέσα Ενημέρωσης κατόπιν απόφασης των Διοικητικών Συμβουλίων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ (ΠΟΕΠΤΥΜ) μετά την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
H ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Εξαιτίας εγγενών στρεβλώσεων αλλά και των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν μετά το 2009, τα ελληνικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν μια βαθύτατη κρίση, μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ.
Έχει διεθνώς παρατηρηθεί η ανεργία στο χώρο του τύπου καθιστά τους δημοσιογράφους περισσότερο ευάλωτους σε πολιτικές και οικονομικές πιέσεις και βλάπτει την ελευθεροτυπία.
Μέχρι σήμερα οι δημοσιογράφοι εξασφάλιζαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ένα μέρος της σύνταξης τους από τον οργανισμό ΕΔΟΕΑΠ, που είχε ως πόρο έναν ειδικό φόρο επί όλων των διαφημίσεων. Χάρη σε αυτόν τον ειδικό φόρο, ούτε οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ ούτε το κράτος συνεισέφεραν για την ασφάλιση των δημοσιογράφων, που ήταν οι μόνοι που πλήρωναν τις εισφορές τους.
Σύμφωνα όμως με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας κ. Κατρούγκαλου, η τρόικα έθεσε ως απαράβατο όρο για την συμφωνία αξιολόγησης την κατάργηση του ειδικού φόρου. Αλλά με αυτόν τον τρόπο ο ΕΔΟΕΑΠ οδηγείται σε χρεοκοπία, πραγματική τραγωδία για τους 143 εργαζόμενους του ΕΔΟΑΠ και κυρίως τους 18.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους που μένουν χωρίς ούτε καν φαρμακευτική περίθαλψη.
Ερωτάται η επιτροπή:
1. Είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις της τρόικας, όταν μάλιστα ο κρατικός προϋπολογισμός καλείται πλέον να  αναλάβει σύνταξη, πρόνοια, καταπολέμηση δημοσιογραφικής ανεργίας;
2. Τί σκοπεύει να κάνει για την υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα;