Εάν οι αποφάσεις για τη «μετά Brexit» Ευρώπη λαμβάνονταν στην γερμανική αντικαγκελαρία, η Ελλάδα θα είχε σήμερα ισχυρούς λόγους για να είναι ευτυχής: Ο, σοσιαλδημοκράτης, γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ήρθε στην Αθήνα κομίζοντας λόγο με... ταξικό πρόσημο, θύμισε ότι «τα φτωχότερα στρώμματα» και «η εργατική τάξη είναι εκείνη που καταψήφισε την Ευρώπη» και τόνισε ότι είναι ώρα να σταματήσουμε να μιλάμε για λιτότητα και να επικεντρωθούμε στα ζητήματα της ανάπτυξης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διαφοροποιείται από το κεντρικό γερμανικό δόγμα, ούτε που τοποθετείται υπέρ πιο ήπιας προσέγγισης της Ελλάδας – το έχει πράξει και στο παρελθόν με, ασυνήθιστα ηχηρά για τη γερμανική πολιτική σκηνή, άρθρα και δηλώσεις του.
Το ενδιαφέρον όμως στοιχείο είναι πως, αυτή τη φορά, η παρέμβασή του έρχεται στον θερμό απόηχο του Brexit, στη σκιά του νέου debate μεταξύ σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικών για το πού οδεύει και πού πρέπει να κατευθυνθεί η Ευρώπη μετά το βρετανικό σοκ, αλλά και εν μέσω διαφορετικών προσεγγίσεων και εντός της Γερμανίας για το μέλλον της Ε.Ε.
Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν το πολύ καλό κλίμα που επικράτησε στις χθεσινές συναντήσεις του γερμανιού αντικαγκελαρίου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Κυρίως, δε, τόνιζαν ότι πλέον διαμορφώνονται νέοι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεννόησης με την γερμανική πολιτική ηγεσία, σημειώνοντας μάλιστα ότι «ο Γκάμπριελ δεν είναι μόνος του ούτε στο Βερολίνο, ούτε στην Ευρώπη».
Στον αντίποδα, βεβαίως, αυτου του κλίματος προσδοκιών εστάλη στην Αθήνα το νέο μήνυμα Ντάισελμπλουμ – ο οποίος, παρεμπιπτόντως, θυμήθηκε και εκείνος, και επικαλέστηκε, τις σοσιαλδημοκρατικές καταβολές του.
«Η εμπιστοσύνη», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup μιλώντας σε έλληνες δημοσιογράφους στη Χάγη, όταν φεύγει είναι σα να καλπάζει με το άλογο. Αλλά όταν επιστρέφει, έρχεται με τα πόδια». Κοινώς, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ φρόντισε για μια ακόμη φορά να καταστήσει σαφές στην Αθήνα ότι η ψήφος υπέρ του Brexit σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη εφαρμογής των κανόνων και των συμφωνηθέντων – ήτοι, σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για πειθαρχία «αλά Σόιμπλε».
Προηγήθηκαν, άλλωστε, τα μηνύματα των εκπροσώπων των θεσμών προς το υπουργείο Οικονομικών για επιτάχυνση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων – «να κλείσουν οι «ουρές» εντός του καλοκαιριού», είναι το μήνυμα – προς εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Και έχουν προηγηθεί επίσης αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις του ίδιου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς άπαντες τους... παρεκκλίνοντες και αδυνάμους να μην ελπίζουν σε χαλάρωση της λιτότητας μετά το Brexit.
Η τελευταία του, δημόσια, έκρηξη ήρθε χθες κατά της Κομισιόν: «Πρέπει να εφαρμόσει τους κανόνες, διάβολε», είπε, αναφερόμενος στη μη επιβολή κυρώσεων κατά της Πορτογαλίας για το υψηλό έλλειμμα. Η δε πλήρης στρατηγική του για τη μετά Brexit Ευρώπη ξεδιπλώνεται στα έγγραφα που αποκάλυψε η Handesblatt και δείχνουν ότι η γραμμή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών θα είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας.
Ως εκ τούτων, η επίσκεψη Γκάμπριελ και το «αντίπαλο δόγμα» που αναπτύσσεται και στο Βερολίνο, μόνον ως αφετηρία μιας μακράς – κι αβέβαιης – ζύμωσης στην Ευρώπη μπορεί να καταγραφεί. Οι δε άμεσες και απτές προσδοκίες συμπυκνώνονται στα επενδυτικά πεδία που φιλοδοξεί (;) να ανοίξει η Γερμανία στην Ελλάδα και τα οποία, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές επαφές Γκάμπριελ – αφορούν κυρίως τους κλάδους της ενέργειας, των υποδομών, του τουρισμού και του φαρμακευτικού κλάδου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον από γερμανικής πλευράς εκδηλώνεται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ ενδεικτική των business που θέλουν να κάνουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα είναι και η ταυτότητα των επιειρηματικών παραγόντων που συνοδεύουν τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Αθήνα. Ανάμεσά τους βρίσκονται στελέχη των γερμανικών ομίλων ενέργειας Emerson, Nordex, Solarworld, των φαρμακευτικων Bayer, BASF και Boehringer Ingelheim, αλλά και του ταξιωδιτικού κολοσσού της TUI.