ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ (CETA –TTIP- TISA)

Το θέμα της εμπορικής συμφωνίας CETA, μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης και δύο ακόμη Εμπορικών Συμφωνιών που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση και θα επιφέρουν ακόμη δυσμενέστερες αλλαγές σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, συζήτησε η ΓΣΕΕ με την Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TISA.
Η ΓΣΕΕ τάσσεται κατά των συγκεκριμένων Διατλαντικών Συμφωνιών, θέση την οποία έχουν εκφράσει τόσο η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, όσο και η Διεθνής Συνομοσπονδία.
Η Συνομοσπονδία ενώνοντας τη φωνή της με όλους όσοι εκφράζουν φόβους και ανησυχία για τις τραγικές επιπτώσεις από την εφαρμογή των συμφωνιών και την εγκαθίδρυση διαιτητικών μηχανισμών/ «μυστικών δικαστηρίων» (ρήτρα ISDS), τόσο στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο όσο και στους κανόνες που διέπουν τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των πολιτών, την ασφάλεια των τροφίμων, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, απαιτεί κατ΄ελάχιστον από την κυβέρνηση:
  • Η συμφωνία CETA να χαρακτηριστεί μικτή, έτσι ώστε αν δεν βρεθούν εμπόδια να την «μπλοκάρουν», να συζητηθεί στα Εθνικά Κοινοβούλια και εκεί να αναλάβει ο καθένας τις πολιτικές του ευθύνες.
  • Να μη συμφωνήσει με τη «προσωρινή εφαρμογή» της CETA και στη συνέχεια να μην επικυρώσει την Εμπορική συμφωνία CETA μεταξύ Καναδά και Ε.Ε.
  • Να μην επιβεβαιώσει στα Ευρωπαϊκά όργανα την υποστήριξή της για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την TTIP. Το ίδιο αίτημα, να αποσύρουν οι Πρωθυπουργοί των χωρών της Ε.Ε την υποστήριξή τους, υπογράφουν και θα παραδώσουν εκατοντάδες Ευρωπαϊκές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
  • Να μη συμβάλλει στην ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για τις TTIP και TISA.
Λόγω της μεγάλης σοβαρότητας και του εύρους των επιπτώσεων από την εφαρμογή αυτών των συμφωνιών και του γεγονότος ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν χαρακτηριστεί ως σκοτεινές, ακόμη και από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΓΣΕΕ στηρίζει εμπράκτως την ανάγκη ενημέρωσης της κοινής γνώμης.
Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο τον δημοκρατικό έλεγχο και πριν επηρεαστεί η ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων καταναλωτών και πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΓΣΕΕ προχωρά σε δράσεις ενημέρωσης των 154 οργανώσεων μελών της σε όλη τη χώρα (Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα), ώστε μέσω αυτών να υπάρξει εκτενής και επαρκής ενημέρωση στο σύνολο του κόσμου της εργασίας.

Στόχος είναι να ασκηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στην Ελληνική κυβέρνηση και μέσω αυτής στα Ευρωπαϊκά Κέντρα λήψης αποφάσεων.