Του Δημήτρη Μπεκιάρη
Μπορεί η ευρείας κλίμακας τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις με τις ονομασίες «Θαλασσόλυκος» (Deniz Kurdu) και «Έφεσος» (Efes) να ματαιώθηκαν, ως αποτέλεσμα της σφοδρής προεκλογικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και στο βαθύ κεμαλικό κράτος, αλλά η Τουρκία προχωρά αυτή τη φορά σε νέα προκλητική άσκηση έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Αμμοχώστου στην Κύπρο στις 13-16 Ιουνίου.
Σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στην θαλάσσια περιοχή της Αμμοχώστου και βόρεια προς την κατεχόμενη Καρπασία και ήδη στη Λευκωσία γίνεται λόγος για άλλη μία προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει ανοικτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Την άσκηση, στην οποία θα συμμετέχει το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος, δεν είναι ακόμη γνωστό αν θα παρακολουθήσουν αξιωματούχοι της Ειρηνευτικής Δύναμης, όπως συνέβη πέρυσι. Το γεγονός ότι αξιωματούχοι της ειρηνευτικής δύναμης είχαν, έστω και χωρίς να συμμετέχουν, παρακολουθήσει την τουρκική άσκηση έρευνας και διάσωσης πέρυσι, είχε αντιμετωπιστεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως ασυμβίβαστη ενέργεια με την αποστολή τους, δεδομένου ότι συνιστούσε παραβίαση των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ολοκληρώθηκε η ευρείας κλίμακας κυπριακή πολυεθνική άσκηση «Αργοναύτης 2011», όπως επίσης και η ελληνική στρατιωτική άσκηση «Καταιγίδα 11». Η τουρκική άσκηση έρευνας και διάσωσης, όπως λέγεται στην Λευκωσία, αποτελεί απάντηση της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, στην πραγματοποίηση της άσκησης «Αργοναύτης 2011».
Το παιχνίδι της Τουρκίας με τις ΑΟΖ
Την ίδια στιγμή το περιεχόμενο των αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων, τα οποία διέρρευσαν μέσω του Wikileaks, αποκαλύπτουν τον ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκία στο θέμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο και κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις αποφάσεις της Λευκωσίας να προχωρήσει σε συμφωνίες με κράτη, όπως η Αίγυπτος και ο Λίβανος. Όπως αναφέρεται σε αμερικανικό έγγραφο, στόχος της Τουρκίας ήταν «η Αίγυπτος να αποσυρθεί από τη συμφωνία οριοθέτησης και να παγώσουν οι συνομιλίες µε τους Κυπρίους από τον Λίβανο».
Η Άγκυρα, όχι μόνο άσκησε πιέσεις, τόσο προς την Αίγυπτο, όσο και προς τον Λίβανο, κράτη με τα οποία η κυπριακή πλευρά σύναψε συμφωνίες για τον καθορισμό των ΑΟΖ, ώστε να ακυρώσουν αυτές τις συμφωνίες, αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε εταιρείες αμερικανικών και βρετανικών συμφερόντων να μην εμπλακούν στα ενεργειακά σχέδια της Κύπρου, απειλώντας ότι θα έκλεινε η πόρτα για επενδύσεις ή ανάπτυξη και συνέχιση δραστηριότητας στην Τουρκία.
Μάλιστα στα αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα γινόταν αναφορά σε σαμποτάρισμα των δημοπρασιών της Κυπριακής κυβέρνησης, όπως επίσης και στον καθοριστικό ρόλο, τον οποίο διαδραμάτισε το Ισραήλ, πιέζοντας την εταιρεία Noble Energy να αναλάβει τις έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και στο Ισραήλ. Δεδομένης της ήδη στρατηγικού χαρακτήρα προσέγγισης η οποία έχει διαπιστωθεί ανάμεσα στη Λευκωσία και στο Τελ Αβίβ, χθες στο άρθρο της ισραηλινής εφημερίδας «Jerusalem Post», με τίτλο «Νετανιάχου, ο νέος λομπίστας υπέρ της Ελλάδας» αναφέρεται στη βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα.
Στο τηλεγράφημα, πάντως, του Αμερικανού Πρέσβη στη Λευκωσία Ρόναλντ Σλάισερ το 2007, αναφερόταν ότι η Κυπριακή πλευρά είχε ενημερώσει τις ξένες πρεσβείες για την πρόθεσή της να προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο σε 11 θαλάσσια οικόπεδα νότια και νοτιδυτικά της Κύπρου. Επίσης ο Σλάισερ διαπίστωνε ότι τα σχέδια της Λευκωσίας για έρευνες για πετρέλαιο στην ανατολική Μεσόγειο «εμφανίζονται να είναι εντός των νόµιµων δικαιωμάτων της», αλλά σημείωνε ότι παρότι η Τουρκία στερούταν νομικού ερείσματος «η πολιτική της αντίδραση έχει τη δυναμική να σαμποτάρει τη δημοπρασία τρομάζοντας πολλούς σοβαρούς ενδιαφερόμενους».
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου