Επιμένει στη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών ο Σόιμπλε

Ικανοποίηση φαίνεται ότι επικρατεί στη Γερμανία μετά τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων
της τρόικας με την Αθήνα. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι εξελίξεις στην υπόθεση του ελληνικού χρέους ήταν το αντικείμενο των χθεσινοβραδινών διαβουλεύσεων μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων και των επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών ομάδων του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο.

Τα θέματα που συζητήθηκαν την Παρασκευή το βράδυ αφορούσαν στην παροχή πρόσθετου δανείου προς την Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για το μόνιμο μηχανισμό διάσωσης EMS από το 2013 και μετά.

 Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, δεν αναμένεται πλέον αντίσταση από τα κόμματα σε μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, υπό όρους βέβαια και με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρεί αυτά που έχει υποσχεθεί.

Χαρακτηριστική είναι γραπτή χθεσινοβραδινή δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Σε αυτήν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτηρίζει την έκθεση των εμπειρογνωμόνων της τρόικα «καλό σημάδι», τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων.

Στην ίδια δήλωση ο κ. Σόιμπλε εκφράζει την άποψη, ότι θα πρέπει σε ένα πρόσθετο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα να συμμετέχουν και ιδιώτες ομολογιούχοι. 


Όπως άλλωστε δημοσιεύει και η εφημερίδα Welt am Sonntag το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται την εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο ελληνικό χρέος με τρόπο ώστε η διευθέτηση να μην θεωρείται «πιστωτικό γεγονός», άρα αναδιάρθρωση.
Σύμφωνα τη Welt, οι πιστωτές που κατέχουν ομόλογα που λήγουν το 2012, το 2013 και το 2014 καλούνται να τα ανταλλάξουν εθελοντικά με νέα που θα έχουν περίοδο αποπληρωμής επτά ετών.
Κίνητρο για τους ομολογιούχους θα είναι μία «ρήτρα συλλογικής δράσης» που θα εισαχθεί στα υφιστάμενα ομόλογα σε περίπτωση που δε βρεθούν αρκετοί επενδυτές για να συμμετάσχουν στο σχέδιο.
Επιπλέον, όσοι ανταλλάξουν τα ομόλογα σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, θα έχουν προνομιακή μεταχείριση στην περίπτωση που αργότερα στο μέλλον χρειαστεί μία νέα αναδιάρθρωση κάποιας μορφής.
Το σχέδιο είναι παρόμοιο με την «Πρωτοβουλία της Βιέννης», η οποία ενεργοποιήθηκε το 2008 για την διασφάλιση του ανατολικοευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Το ανεπίσημο έγγραφο που εξασφάλισε η εφημερίδα επισημαίνει ότι είναι καταρχήν δυνατό να γίνει αυτή η μετατροπή του χρέους με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
epikaira.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια