Αυξανόμενα κρούσματα κλοπής χαλκού και αλεξικέραυνων από κτίρια και δημόσια έργα στην Κρήτη


Να  ληφθούν μέτρα  προστασίας ζητά ο  Λευτέρης Αυγενάκης

 Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της δημόσιας περιουσίας ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χ. Παπουτσή, καθώς τα περιστατικά κλοπής χαλκού από δημόσια έργα και κτίρια στην Κρήτη τείνουν να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 
  
Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης αναφέρει στο κοινοβουλευτικό  του έγγραφο ότι «το φαινόμενο  της κλοπής χαλκού και άλλων μετάλλων ιδιαίτερης αξίας και των προβλημάτων  που δημιουργούνται από τις συνεχείς κλοπές και φθορές υλικού δημοσίων δικτύων υποδομών και δημόσιας περιουσίας εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα για την τοπική κοινωνία της Κρήτης». Σημειώνει δε ότι «καθημερινά πληθαίνουν τα περιστατικά αποψίλωσης καλωδίων εγκαταστάσεων, μεταλλικά προστατευτικά φρεατίων του αποχετευτικού συστήματος και άλλων υποδομών» και προσθέτει ότι «οι επιτήδειοι δεν διστάζουν να βάλουν στο στόχαστρο και τα σχολικά κτήρια αφαιρώντας  τα αλεξικέραυνα από τις ταράτσες  των σχολείων». Ως εκ τούτου, τονίζει ότι «ορατός είναι ο κίνδυνος που προκύπτει για την ασφάλεια τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών (σε περίπτωση κεραυνού)», ώστε «τίθεται ζήτημα όχι μόνο φθοράς κατά δημόσιας περιουσίας αλλά κυρίως ζήτημα προστασίας της δημόσιας ασφάλειας». 
Επιπλέον, αναφέρει ότι «η αξία των μετάλλων  που μεταπωλούνται  σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης μετάλλων και Σκραπ αποτελούν το κίνητρο για τους επιτήδειους δράστες  που εκμεταλλεύονται την απουσία φύλαξης και την εύκολη πρόσβαση στο σημείο των υλικών της εκάστοτε περιοχής», ενώ «ταυτόχρονα διαπιστώνεται η ανυπαρξία ουσιαστικού ελέγχου του εμπορίου χαλκού και μετάλλων ιδιαίτερης αξίας». Ως  αποτέλεσμα, επισημαίνει ότι «οι έμποροι Σκραπ και λοιπών σιδήρων προχωρούν στην παραλαβή των συγκεκριμένων υλικών χωρίς την ευθύνη να αναφέρουν αρμοδίως πόθεν παρέλαβαν τα συγκεκριμένα μέταλλα», ενώ «με σκοπό την πάταξη του φαινομένου και την προστασία της δημόσιας περιουσίας, απαραίτητο κρίνεται να υποχρεώνονται οι γνωστές εταιρείες Σκραπ, ανακύκλωσης κλπ. σε τακτική βάση να υποβάλουν κατάσταση με είδη και ποσότητες που παραλαμβάνουν και αγοράζουν στην Αστυνομία ή άλλη υπηρεσία, καθώς και τα στοιχεία των ατόμων από τα οποία προμηθεύονται τα υλικά». Με αυτόν τον τρόπο, τονίζει ότι «θα καταστεί δυνατή η διασταύρωση των αγοραπωλησιών με τα καταγγελλόμενα στοιχεία από τα θύματα των κλοπών».  
Στο πλαίσιο  αυτό, ο κ. Αυγενάκης ζητά συγκεκριμένες  ενέργειες «για την πάταξη του  φαινομένου της κλοπής χαλκού από  δημόσια δίκτυα υποδομών και δημόσια  κτήρια», αλλά και τη «λήψη μέτρων για τον ουσιαστικό έλεγχο των  αγοραπωλησιών των επιχειρήσεων που εμπορεύονται  μέταλλα και την αντιμετώπιση του φαινομένου».  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια