Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία


Τις μεγάλες  δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες  τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και πιο συγκεκριμένα το «υπολογιστικό  νέφος» (Cloud Computing) για την οικονομική ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας, επεσήμανε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του κ. Ιωάννης Τσουκαλάς, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό την αιγίδα του Πολωνού Ευρωβουλευτή Rafał Trzaskowski και της εταιρείας Microsoft Πολωνίας,
επίσημου εταίρου της Πολωνικής Προεδρίας της ΕΕ.
Στην  ομιλία του ο Έλληνας Ευρωβουλευτής  εστιάστηκε στην «αλλαγή παραδείγματος» που φέρνει μαζί του το «υπολογιστικό νέφος», καθώς όλο και περισσότερα άτομα και επιχειρήσεις αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στο διαδίκτυο και χρησιμοποιούν λογισμικό και υπολογιστικές υπηρεσίες που παρέχονται από απόσταση. Τα δεδομένα αποθηκεύονται σε τεράστια υπολογιστικά κέντρα ανά τον κόσμο και μεταφέρονται μέσω του διαδικτύου σε προσωπικούς και φορητούς υπολογιστές και υπολογιστές χειρός.
Μέσω  του «υπολογιστικού νέφους» η  αποθήκευση δεδομένων και η υπολογιστική ισχύς προσφέρονται σαν υπηρεσίες  κοινής ωφέλειας, όπως ο ηλεκτρισμός ή το νερό. Κατ' αυτόν τον τρόπο προσφέρονται σημαντικές ευκαιρίες σε νέους επιχειρηματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νεοσύστατες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας (start-ups) αλλά και σε ερευνητικά κέντρα και κρατικούς φορείς, να αποκτήσουν πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας και σε εξειδικευμένο λογισμικό, χωρίς να απαιτούνται επενδύσεις σε ακριβό εξοπλισμό και με πολύ μικρότερο κόστος χρήσης.
Σύμφωνα με τον κο Τσουκαλά, ο «τεχνολογικός  εκδημοκρατισμός» που προσφέρει  το «υπολογιστικό νέφος» μέσω της δυνατότητας φθηνής πρόσβασης σε υπολογιστικές υπηρεσίες αιχμής, είναι απολύτως συμβατός με την ζωτική ανάγκη που έχει η Ελλάδα για καινοτομία και οικονομική ανάπτυξη ώστε να εξέλθει από την κρίση. Μέσω του «υπολογιστικού νέφους» και των νέων τεχνολογιών, το καλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας, που αυτή τη στιγμή οδεύει μαζικά προς το εξωτερικό σε μια άνευ προηγουμένου «διαρροή εγκεφάλων», μπορεί να βρει διέξοδο σε καινοτομικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στον κλάδο της Πληροφορικής, στον οποίο οι Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες έχουν επιδείξει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις.  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια