Υπεγράφη τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013 στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελου Λαμπάκη και του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Γεώργιο Παπαγεωργίου.
Η συνεργασία αφορά τόσο σε καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα απευθύνονται σε παιδιά δημοτών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, όσο και σε προγράμματα στήριξης υπηρεσιών του Δήμου προς τους δημότες.
Στα προγράμματα αυτά, η Σχολή Επιστημών Αγωγής του Δ.Π.Θ. θα συνδράμει με το ειδικευμένο προσωπικό και τους φοιτητές της, οι οποίοι θα έχουν ως έργο το σχεδιασμό, την επίβλεψη, την υλοποίηση και την αξιολόγηση των προγραμμάτων αυτών. Από πλευράς του, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα παρέχει τους χώρους, όπου προσωπικό του θα υποστηρίζει την υλοποίηση των προγραμμάτων, συνεργαζόμενο με το προσωπικό της Σχολής, ενώ θα παρέχει και τον απαιτούμενο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
μεταξύ
της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
και
του Δήμου Αλεξανδρούπολης
1. ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Το γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας αφορά, τόσο σε καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα απευθύνονται σε παιδιά δημοτών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, όσο και σε προγράμματα στήριξης υπηρεσιών του Δήμου προς τους δημότες. Στα προγράμματα αυτά:
- Η Σχολή Επιστημών Αγωγής του Δ.Π.Θ. θα συνδράμει με το ειδικευμένο προσωπικό και τους φοιτητές της, που θα έχουν ως έργο το σχεδιασμό, την επίβλεψη,την υλοποίηση και την αξιολόγηση των προγραμμάτων αυτών.
- Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα παρέχει τους χώρους, όπου προσωπικό του θα υποστηρίζει την υλοποίηση των προγραμμάτων, συνεργαζόμενο με το προσωπικότης Σχολής, και θα παρέχει τον απαιτούμενο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Σε σχέση με τα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, η Σχολή Επιστημών Αγωγής του Δ.Π.Θ. μπορεί να προσφέρει στα παιδιά της τοπικής κοινωνίας προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και εκπαίδευσης – εκτός σχολικού χρόνου – τα οποία θα σχεδιάζονται στο χώρο του Πανεπιστημίου από μέλη ΔΕΠ και γενικότερα εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής και θα υλοποιούνται σε εγκαταστάσεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης από φοιτητές της Σχολής, υπό την επιστημονική επίβλεψη του αντίστοιχα ειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού της Σχολής.
Σε σχέση με τα προγράμματα στήριξης υπηρεσιών του Δήμου, ειδικευμένο προσωπικό της Σχολής Επιστημών Αγωγής θα συνδράμει στην καλύτερη λειτουργία των βιβλιοθηκών του Δήμου με στήριξη του έργου της ταξινόμησης και καταλογογράφησης καθώς και της ανάδειξης του υλικού που ήδη υπάρχει σ’ αυτές ή και γενικότερα σε αρχεία του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Και οι δύο αυτές συνιστώσες της συνεργασίας της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Δ.Π.Θ. με το Δήμο Αλεξανδρούπολης θα μπορούσαν να συνοδεύονται από εκδηλώσεις ανάδειξης του έργου που θα γίνεται στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών, έντυπο ή και ηλεκτρονικό παραδοτέο υλικό, καθώς και διαλέξεις – ανοικτές ομιλίες.
2. ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Τα προγράμματα αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν εμψυχωτικές δράσεις δημιουργικής απασχόλησης και φιλαναγνωσίας, μουσική προπαιδεία και μουσικές δραστηριότητες, μαθησιακή στήριξη μαθητών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, περιβαλλοντικές δράσεις για παιδιά του Δήμου κ.λ.π.
Η Σχολή Επιστημών Αγωγής του Δ.Π.Θ. αναλαμβάνει τον επιστημονικό σχεδιασμό, την επίβλεψη, την υλοποίηση και την αξιολόγηση των προγραμμάτων, κάτι που περιλαμβάνει και την επιστημονική – εκπαιδευτική εποπτεία των φοιτητών.
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα αναλάβει τη διάθεση των χώρων και του εξοπλισμού τους, καθώς και την οικονομική στήριξη που αφορά, τόσο στα λειτουργικά έξοδα και τα αναγκαία αναλώσιμα, όσο και στα απαραίτητα έξοδα για την πραγματοποίηση των σχετικών εκδηλώσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο των προγραμμάτων : .
Την ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών και τη διαφύλαξη των χώρων και του εξοπλισμού θα έχει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης με τη διάθεση του απαραίτητου προσωπικού του.
Η συνεργασία έχει δυναμικό χαρακτήρα και για το λόγο αυτό στο μέλλον είναι δυνατό να εμπλουτιστεί, να ενισχυθεί ή να τροποποιηθεί.
Σε πρώτη φάση, η Σχολή Επιστημών Αγωγής είναι έτοιμη να συνδράμει στα εξής προγράμματα:
- Εμψυχωτικό πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης
- Πρόγραμμα Μουσικής Προπαιδείας και Μουσικών Δραστηριοτήτων
- Πρόγραμμα εμψυχωτικών δράσεων φιλαναγνωσίας για το Παιδικό Τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρούπολης
2.1. Σκοποί και Στόχοι των Προγραμμάτων
Σε κάθε πρόγραμμα τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι που συγκεκριμενοποιούνται ανάλογα με τους εκάστοτε σκοπούς του προγράμματος. Ωστόσο, ο γενικότερος σκοπός είναι, μέσω της συνεργασίας της Σχολής Επιστημών Αγωγής και του Δήμου Αλεξανδρούπολης να δοθεί η δυνατότητα τόσο στην τοπική κοινωνία και όσο και στην εκπαιδευτική κοινότητα (παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, κοινωνικοί φορείς) να κατανοήσουν τα οφέλη της συνεργασίας και της αλληλεγγύης ειδικότερα δε όταν αυτά αφορούν την παιδεία και την εκπαίδευση των παιδιών.
2.2. Αποδέκτες
Τα προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά της τοπικής κοινωνίας ηλικίας 4-12 ετών ανάλογα με το πρόγραμμα και παρέχονται στα παιδιά εντελώς δωρεάν.
2.3. Συγκρότηση ομάδων και επιλογή συμμετεχόντων - Δημοσιοποίηση
Για την υλοποίηση των προγραμμάτων, θα συγκροτηθούν ομάδες παιδιών, τα οποία και θα εγγράφονται στο κάθε πρόγραμμα. Ο αριθμός των ομάδων αυτών συγκροτείται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που θα εγγραφούν, αλλά θα είναι περιορισμένος στη βάση του αριθμού των φοιτητών της Σχολής που θα συμμετέχουν. Ο αριθμός των συμμετεχόντων παιδιών ανά ομάδα θα κυμαίνεται από 15 ως 20. Σε περίπτωση που κατά την εκδήλωση ενδιαφέροντος υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός παιδιών, θα πραγματοποιείται επιλογή με ευθύνη του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Ο Δήμος θα αναλάβει επίσης και τις διαδικασίες δημοσιοποίησης των προγραμμάτων και εγγραφής των ενδιαφερομένων.
2.4. Ανθρώπινο δυναμικό
Από επιστημονική και εκπαιδευτική πλευρά η Σχολή Επιστημών Αγωγής αναλαμβάνει την ευθύνη να προετοιμάζει και να συντονίζει την παρουσία των εμψυχωτών/εκπαιδευτών/φοιτητών στο χώρο της υλοποίησης των προγραμμάτων. Επίσης αναλαμβάνει τη διάθεση του προσωπικού που θα έχει την επιστημονική, εκπαιδευτική εποπτεία του σχεδιασμού, της υλοποίησης και αξιολόγησης του προγράμματος καθώς και των συμμετεχόντων φοιτητών.
Ο Δήμος αναλαμβάνει τη διάθεση του προσωπικού που αφορά στην ασφάλεια των παιδιών στο χώρο, τη διάθεση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής, την καθαριότητα των χώρων, την επάρκεια των αναλώσιμων υλικών και γενικότερα τη βοήθεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του στην όλη προσπάθεια.
2.5. Λειτουργία των προγραμμάτων
Το κάθε πρόγραμμα θα αποτελεί μια θεματική ενότητα, η οποία θα εξασφαλίζει τη ροή και τη συνέχεια των δραστηριοτήτων – ακόμη και όταν αλλάζουν οι εμψυχωτές– και θα έχει έναν τελικό στόχο, ο οποίος θα γνωστοποιείται στα παιδιά ή θα συναποφασίζεται με αυτά, όπως, μια έκθεση, μια παράσταση, η οργάνωση εργαστηρίων στο κέντρο της πόλης, κ.λ.π.
Ανάλογα με το πρόγραμμα, τα μέσα και οι τεχνικές υλοποίησης μπορεί να περιλαμβάνουν μέθοδο Project, θεατρικό παιχνίδι, παιχνίδι ρόλων, δραματοποίηση, δημιουργική γραφή, νέες τεχνολογίες, εργασία σε ομάδες, ενώ θα αναπτύσσονται και δραστηριότητες που θα εντάσσονται στα γνωστικά πεδία των εικαστικών και της παιδικής-νεανικής λογοτεχνίας.
3. ΤΑ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΑ ΣΤΉΡΙΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ ΤΟΥ ΔΉΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Τα προγράμματα αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν συνεργασία ειδικευμένου προσωπικού της Σχολής Επιστημών Αγωγής και φοιτητών με αντίστοιχο προσωπικό του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με στόχο την καλύτερη λειτουργία και ανάδειξη των υπηρεσιών του Δήμου που διαθέτουν επιμορφωτικό – εκπαιδευτικό αρχειακό υλικό, όπως είναι οι βιβλιοθήκες και το ιστορικό αρχείο του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Πέρα από το συμβουλευτικό ρόλο που θα μπορούσε να έχει η Σχολή Επιστημών Αγωγής σε θέματα ταξινόμησης και καταλογογράφησης της Δημοτικής βιβλιοθήκης, με τη διάθεση αντίστοιχα εξειδικευμένου προσωπικού της, θα μπορούσε ακόμη να συνδράμει στην ανάδειξη του ιστορικού αρχείου του Δήμου Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται είτε στους χώρους της Δημαρχίας είτε σε άλλες υπηρεσίες. Σχετικά με το τελευταίο, η Σχολή Επιστημών Αγωγής θα μπορούσε να υλοποιήσει τα εξής προγράμματα:
- Πρόγραμμα αξιοποίησης του ιστορικού αρχείου του Δήμου Αλεξανδρούπολης
- Έκδοση λευκώματος για την ιστορία της Αλεξανδρούπολης
- Δημιουργία μόνιμης έκθεσης με αρχειακό υλικό από την ιστορία της πόλης.
Η Σχολή Επιστημών Αγωγής του Δ.Π.Θ. αναλαμβάνει, τον επιστημονικό σχεδιασμό, την επίβλεψη και την υλοποίηση των προγραμμάτων, κάτι που περιλαμβάνει και την επιστημονική – εκπαιδευτική εποπτεία των φοιτητών που θα συμμετέχουν.
Τα μέλη ΔΕΠ που θα αναλάβουν να σχεδιάσουν τα προγράμματα θα έχουν τη συνολική εποπτεία και γενικότερα την αποκλειστική επιστημονική ευθύνη για την υλοποίησή τους. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα αναλάβει να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση των μελών ΔΕΠ και των φοιτητών σε όλους τους χώρους φύλαξης των αρχείων και να διευκολύνει με κάθε τρόπο το έργο τους. Επίσης, ο Δήμος θα αναλάβει την οικονομική στήριξη του προγράμματος που αφορά, τόσο στα αναγκαία αναλώσιμα, όσο και στα απαραίτητα έξοδα για την υλοποίηση των παραδοτέων.
Η συνεργασία έχει δυναμικό χαρακτήρα και για το λόγο αυτό στο μέλλον είναι δυνατό να εμπλουτιστεί, να ενισχυθεί ή να τροποποιηθεί.
3.1. Σκοποί και Στόχοι των Προγραμμάτων
Σε σχέση με το πρόγραμμα ταξινόμησης της Δημοτικής βιβλιοθήκης σκοπός είναι, τελειόφοιτοι φοιτητές υπό την καθοδήγηση και εποπτεία εξειδικευμένου βιβλιοθηκονόμου της Σχολής και στα πλαίσια εκπαιδευτικής δράσης να οργανώσουν υλικό που υπάρχει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν:
- Ταξινόμηση σύμφωνα με το Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Melvin Dewey που χρησιμοποιεί είδη η Βιβλιοθήκη
- Ταξιθέτηση των βιβλίων
Σε σχέση με το ιστορικό αρχείο του Δήμου Αλεξανδρούπολης, σκοπός του προγράμματος θα είναι η σύνταξη καταλόγου του ιστορικού αρχείου του Δήμου, ο οποίος θα είναι προσβάσιμος στους δημότες της πόλης καθώς και στους ερευνητές που ασχολούνται με την ιστορία της Αλεξανδρούπολης. Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα μπορούσε να προβληθεί σε ένα χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο με προθήκες ή σε μία μόνιμη έκθεση σε αίθουσα του Δημαρχείου. Σε συνέχεια αυτού θα μπορούσε να προγραμματιστεί η έκδοση λευκώματος με φωτογραφίες και ντοκουμέντα που παρουσιάζουν ιστορικό ενδιαφέρον καθώς αποτελούν σημαντικούς σταθμούς για την ιστορία της πόλης. Το εγχείρημα παρουσιάζει διττό ενδιαφέρον καθώς: α) είναι χρήσιμο για την εμβάθυνση της ιστορικής κατανόησης στους φοιτητές-μελλοντικούς εκπαιδευτικούς, και β) συμβάλλει στην καλλιέργεια ιστορικής συνείδησης στους κατοίκους της πόλης. Η προβολή αρχειακών τεκμηρίων που συνδέονται με την ιστορία της πόλης αναμένεται ότι θα οδηγήσει στον εμπλουτισμό του αρχείου με υλικό από άλλες υπηρεσίες ή με οικογενειακά αρχεία δημοτών. Με τον τρόπο αυτό θα συμπληρωθεί η ιστορία της πόλης και θα καλλιεργηθεί η τοπική ιστορία. Η αίθουσα στην οποία θα εκτίθεται το υλικό θα είναι ανοικτή στο κοινό και κυρίως στους μαθητές των σχολείων της πόλης για την ενίσχυση των ιστορικών τους γνώσεων, ενώ το λεύκωμα θα μπορούσε να μεταφραστεί, με πρωτοβουλία του Δήμου, και σε άλλες γλώσσες με σκοπό την τουριστική προσβολή της πόλης.
3.2. Ανθρώπινο δυναμικό
Τα προγράμματα θα σχεδιαστούν αντίστοιχα από εξειδικευμένο βιβλιοθηκονόμο και μέλη ΔΕΠ της Σχολής που έχουν ως αντικείμενο την Ιστορία, ενώ θα υλοποιηθούν από ομάδες φοιτητών/τριών ή ακόμη και αποφοίτων της Σχολής υπό την εποπτεία των πρώτων. Προσωπικό του Δήμου που εργάζεται στους χώρους υλοποίησης των προγραμμάτων θα βοηθήσει στην όλη προσπάθεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.
- Λειτουργία των Προγραμμάτων
Τα προγράμματα, σε χρονικό διάστημα που θα συμφωνηθεί, θα κάνουν αφενός εύκολα προσβάσιμο και αξιοποιήσιμο από τους Δημότες το υλικό που υπάρχει στη Δημοτική βιβλιοθήκη και αφετέρου θα αξιοποιήσουν στο τμήμα του αρχείου του Δήμου που περιλαμβάνει σημαντικές πτυχές της ιστορίας της πόλης, της ιστορίας των δημοτών, των δημοτικών αρχόντων, του προσωπικού του δήμου και των έργων που έγιναν, από την έναρξη λειτουργίας του. Την ταξινόμηση και αρχειοθέτηση του υλικού θα πραγματοποιήσουν για όλο το χρονικό διάστημα του προγράμματος φοιτητές της Σχολής υπό την εποπτεία του ειδικευμένου στα θέματα αυτά προσωπικού της Σχολής. Παράλληλα, οι επόπτες θα αναζητήσουν αρχειακό υλικό που συνδέεται με την ιστορία της πόλης και σε άλλους χώρους, εκτός της Δημαρχίας, προκειμένου να συντάξουν έναν ολοκληρωμένο κατάλογο των διαθέσιμων πηγών για την ιστορία της πόλης.
3.4. Παραδοτέα των προγραμμάτων
Παραδοτέα των προγραμμάτων είναι: τα ταξινομημένα βιβλία της βιβλιοθήκης, ο κατάλογος του ιστορικού αρχείου και η έκδοση λευκώματος για την ιστορία της πόλης.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου