Πολύ παρασκήνιο και λεπτές ισορροπίες φροντίζουν να τηρούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ εν όψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, όπου έχουν να λύσουν σοβαρά ζητήματα προκειμένου να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή εικόνα που θα τους επιτρέψει να φτάσουν, έστω και τραυματισμένοι, ώς την προεδρική εκλογή την άνοιξη του 2015.
Αυτό που μετράνε τα εκλογικά επιτελεία και των δύο κομμάτων είναι πώς θα διασώσουν τα προσχήματα από τη διαφαινόμενη ήττα στις ευρωεκλογές.
Στόχος λοιπόν είναι:
- Να δοθεί η εικόνα μιας αξιοπρεπούς παρουσίας και των δύο κομμάτων σε όλη τη χώρα.
- Να ανακοπεί η εικόνα αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως με «υπόγεια» συνεργασία στις περιφέρειες.
- Να εμφανιστούν ανεξάρτητα ψηφοδέλτια σε περιοχές που ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ζορίζονται σοβαρά, όπως στη Β’ Αθήνας.
- Να αξιοποιηθούν όλοι οι επιτυχημένοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι που κατόρθωσαν να μην «τσαλακωθούν» άσχημα από την κρίση.
- Να «εγκλωβιστεί» η ΔΗΜΑΡ στον διμέτωπο αγώνα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίξει έστω και στον δεύτερο γύρο υποψηφίους που θα στήσουν ανάχωμα στην πρωτοκαθεδρία του.
- Να μην αποχρωματιστεί ο πολιτικός αγώνας Κεντροδεξιάς - Κεντροαριστεράς στις ευρωεκλογές από μια γενικευμένη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. στις περιφερειακές εκλογές.
- Από την άλλη πλευρά, ο αγώνας αυτός θα πρέπει να είναι ισορροπημένος, ώστε να μην «κλυδωνίσει» την κυβερνητική συνεργασία και καταστεί ανέφικτη την επόμενη μέρα.
Στο πλαίσιο όλων αυτών, λοιπόν, των σχεδιασμών οι καταρχήν συζητήσεις μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου είναι να μην υπάρξει καμία «επίσημη» και ανοιχτή συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων στις περιφερειακές εκλογές, προκειμένου να μην διασαλευτεί η πολιτική αυτονομία των χώρων που εκπροσωπούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και να μην εξεγείρουν τα εσωκομματικά πάθη όσων στελεχών αντιμετωπίζουν με οριακή ανοχή τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.
Η Νέα Δημοκρατία
Η Ν.Δ. έχει αρχίσει ήδη να προετοιμάζεται και η αρμόδια επιτροπή «σκανάρει» όλους τους ενδιαφερόμενους, με στόχο να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους υποψηφίους να έχουν επαρκή χρόνο προετοιμασίας, αλλά και για να κόψει τον «βήχα» σε τυχόν αντάρτικα ψηφοδέλτια. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι πολλά στελέχη δεν πρόκειται να περιμένουν τις κομματικές αποφάσεις, γνωρίζοντας ότι στις τοπικές εκλογές οι πολίτες είναι πάνω από τα κόμματα.
Στην Αθήνα: Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος θα σηκώσει το βάρος του αγώνα στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Η Όλγα Κεφαλογιάννη, που βολιδοσκοπείται, ζυγίζει ακόμα την υψηλού ρίσκου κίνηση, αντιστέκεται στις πιέσεις ο Μ. Βορίδης, ο Δένδιας φαίνεται να αρνείται συστηματικά, ενώ ο Ν. Κακλαμάνης εξακολουθεί να πιέζει, δηλώνοντας ότι θα είναι υποψήφιος καθώς και ότι μόνο οι τριπλές εκλογές θα τον κάνουν να αλλάξει γνώμη, ανεξαρτήτως αν δοθεί σε άλλον το χρίσμα. Στη Συγγρού αναζητείται υποψηφιότητα που θα μπορέσει να προσελκύσει και ψήφους από τη Χρυσή Αυγή.
Στη Θεσσαλονίκη: Ο Κ. Γκιουλέκας επιμένει σε μια δεύτερη ευκαιρία, το καλοβλέπει η Έλενα Ράπτη (αν και δεν έχει πιθανότητες), ενώ ο ίδιος ο Σαμαράς βολιδοσκόπησε τον απρόθυμο Γ. Ιωαννίδη να σταθεί απέναντι στον Γ. Μπουτάρη. Ενδιαφέρεται, αν και έχει πρόβλημα αναγνωρισιμότητας, και ο νυν γραμματέας Δημοσίων Έργων Σ. Σιμόπουλος.
Στους άλλους δήμους της Αττικής, όσον αφορά τους γαλάζιους υποψηφίους: Στη Γλυφάδα ο ευρωβουλευτής Γ. Παπανικολάου ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητά του απέναντι στον νυν δήμαρχο Κ. Κόκορη, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Στο Μαρούσι ο Γ. Πατούλης και στο Περιστέρι ο Α. Παχατουρίδης θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, όπως και σε μια σειρά δήμους όσοι έχουν ήδη εκλεγεί. Δυνατούς υποψηφίους αναζητεί η Ν.Δ. σε Πάτρα, όπου έχει να διαλέξει μεταξύ τριών «σαμαρανθρώπων» (ακούγονται οι Κ. Χριστόπουλος, Ν. Οικονομόπουλος, πρώην βουλευτής της Πολιτικής Άνοιξης, και Δ. Αϊβαλής), στα Γιάννενα ακούγεται για υποψήφιος ο Ν. Γκόντζας, ενώ αναζητείται δυνατός υποψήφιος απέναντι στον Γ. Κουράκη στο Ηράκλειο Κρήτης.
Αποφάσεις φαίνεται να έχουν ήδη ληφθεί σε μια σειρά από δήμους της χώρας. Στον Πειραιά θα είναι ο σημερινός δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, στην Καλαμάτα υποψήφιος θα είναι ο Π. Νίκας, στην Αλεξανδρούπολη ο Ευ. Λαμπάκης, στην Πάτρα ο Κ. Χριστόπουλος, στη Λαμία ο Γ. Κοτρωνιάς και στην Καρδίτσα ο Κ. Παπαλός.
Στο πεδίο των περιφερειών φαίνεται ότι έχουν εξασφαλίσει τη στήριξη οι περιφερειάρχες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας και Γ. Δακής αντίστοιχα, στη Θεσσαλία ο Κ. Αγοραστός, στην Ήπειρο ο Αλ. Καχριμάνης και ο Σπ. Σπύρου στα Ιόνια νησιά. Στη Στερεά Ελλάδα κάποιοι προτείνουν τον Κ. Μπακογιάννη, νυν δήμαρχο Καρπενησίου, αν αυτός αποφύγει τον πειρασμό της εμπλοκής στην κεντρική πολιτική, απέναντι στον νυν περιφερειάρχη Κλ. Περγαντά, που στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Αθ. Γιαννόπουλος εμμένει στην εκ νέου υποψηφιότητά του. Στην Πελοπόννησο βολιδοσκοπείται ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Δ. Μαραβέλιας, στο Νότιο Αιγαίο ακούγεται το όνομα του πρώην βουλευτή Ι. Παππά, ενώ για το Βόρειο Αιγαίο ενδιαφέρεται η πρώην βουλευτής Χριστίνα Καλογήρου (νυν γ.γ. της Περιφερειακής Διοίκησης). Σε Κρήτη, Ανατολική Μακεδονία και Δυτική Ελλάδα παραμένουν ανοιχτές οι υποψηφιότητες.
Από το ΠΑΣΟΚ
Σε κεντρικό επίπεδο από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν πρόκειται να δηλώσουν τη στήριξή τους ή να δώσουν χρίσμα σε κανέναν υποψήφιο. Πολλοί, μάλιστα, κυρίως υποψήφιοι δήμαρχοι, έχουν διαμηνύσει ότι δεν επιθυμούν να ταυτιστούν με το κόμμα, το οποίο χαρακτηρίζουν το «τοξικό», υποστηρίζοντας ότι θα βλάψει αντί να ωφελήσει τον αγώνα τους. Διακριτικά, όμως, αναμένεται να στηρίξουν την κίνηση των πέντε δημάρχων μεγάλων πόλεων (Γ. Καμίνης, Γ. Μπουτάρης, Φ. Φίλιος, Π. Σκοτινιώτης και Γ. Δημαράς), θεωρώντας ότι στο πρόσωπό τους συμβολίζεται η Κεντροαριστερά. Μάλιστα, η «μεγαλοθυμία» αυτή του ΠΑΣΟΚ προκαλεί προβλήματα στη ΔΗΜΑΡ, η οποία αποφεύγει από τη μία την όποια εκλογική ώσμωση με τη Χαριλάου Τρικούπη, από την άλλη όμως δύσκολα μπορεί να αποφύγει μια «κοινή στήριξη». Βέβαια υπάρχουν προβλήματα, καθώς στην Πάτρα η δήλωση του Βενιζέλου ότι θα στηρίξει την «Κίνηση των 5», δηλαδή την υποψηφιότητα του Δημαρά, συναντά αντιδράσεις στον εναπομείναντα κομματικό μηχανισμό, ενώ στον Βόλο δυσκολίες συναντάει και η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Π. Σκοτινιώτη, καθώς ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Απ. Παπατόλιας δημιουργεί προβλήματα τώρα και στη ΔΗΜΑΡ (οι τοπικές αντιδράσεις είναι έντονες) διεκδικώντας κι αυτός τον δήμο. Πάντως αυτή τη στιγμή η υποψηφιότητα Σκοτινιώτη είναι η μόνη σίγουρη.
Τώρα το ΠΑΣΟΚ βρίσκει ενδιαφέρουσα και την «εθελοντική» πρόθεση του για ολίγες μέρες υφυπουργού επί Γ. Παπανδρέου, με αντιστασιακές περγαμηνές και δραστηριότητα γύρω από τους «58», Γ. Βερνίκου να είναι υποψήφιος απέναντι στον Β. Μιχαλολιάκο. Η υποψηφιότητά του, θεωρούν αρκετοί στη Χαριλάου Τρικούπη, μπορεί να αναθερμάνει τις αναιμικές και διασκορπισμένες πασοκογενείς και κεντροαριστερές δυνάμεις του Πειραιά σε έναν αγώνα που θα διέπεται - λόγω της προσωπικότητας του υποψηφίου - από ήπιους και πολιτισμένους τόνους.
Στο Περιστέρι αναζητείται ο αντίπαλος του νυν δημάρχου Α. Παχατουρίδη, με αρκετούς υποψήφιους απέναντί του. Μέχρι στιγμής σίγουρη είναι η υποψηφιότητα του Γρ. Ντιμπλαλέξη, που ήταν και υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές, ενώ πολύ κοντά στην υποψηφιότητα είναι ο εκπαιδευτικός Γ. Βαθιώτης με μεγάλη δραστηριότητα στο Περιστέρι, στον χώρο της κοινωνικής αλληλεγγύης. Προέρχεται από την Κεντροαριστερά και είναι από τα ονόματα που συζητούνται στον ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα στον δήμο. Μαζί συζητούνται το όνομα της Σοφίας Αλεξοπούλου, που ήταν υποψήφια και στις προηγούμενες εκλογές (στηρίζεται και από τις κομματικές οργανώσεις), και του δικηγόρου Β. Κουρή. Στο ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να έχει ακόμη συζητηθεί το θέμα, όμως αυτός που προαλείφεται είναι ο γιατρός Χρ. Χρονόπουλος.
Σε αντίθεση με τη Ν.Δ., που έχει τη διοίκηση σε αρκετούς μεγάλους δήμους της Αττικής, το ΠΑΣΟΚ έχει προβλήματα σε δικά του πρώην κάστρα. Ο δήμαρχος Καλλιθέας και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης λέγεται ότι θα βρει μπροστά του τον δημοσιογράφο Λ. Λασκαρίδη, που προέρχεται από τον ίδιο πολιτικό χώρο. Στο άλλοτε πασοκικό Γαλάτσι, αλλά και στο Χαλάνδρι (που επικρατεί η υποψηφιότητα του Γιώργου Θωμά, πρώην βουλευτή και στενού συνεργάτη της Μελίνας) και το Χαϊδάρι οι υποψηφιότητες… πέφτουν «βροχή».
Στην Πάτρα υπάρχει αντίδραση στην κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ για τη διατυπωμένη θέση του Βενιζέλου περί στήριξης της Κίνησης των πέντε δημάρχων, μεταξύ των οποίων και του σημερινού δημάρχου Γ. Δημαρά, του οποίου το προφίλ, από τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις, φαίνεται «τραυματισμένο», με πολλές αρνητικές γνώμες στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Μέχρι στιγμής ακούγονται οι υποψηφιότητες του Ν. Τζανάκου, πρώην προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και αντιδημάρχου, προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται να οριστικοποιείται, ενώ συζητούνται ακόμη τα ονόματα του γιατρού Α. Παναγιωτόπουλου, νυν δημάρχου της Δυτ. Αχαΐας, της Βίβιαν Σαμούρη, του πρώην αντιδημάρχου Δ. Πεφάνη, του Α. Σκαρμέα, καθώς και του Γρ. Αλεξόπουλου, που έχει εκλεγεί στην περιφέρεια. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει ληφθεί ακόμη απόφαση.
Στις περιφέρειες
Για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας ο Γ. Σγουρός δεν επιθυμεί στήριξη, αλλά ανοχή, και κυρίως να μην τεθούν απέναντί του συνδυασμοί που θα του κόψουν τη… φόρα. Μάλιστα φαίνεται να διατυπώνει τη φιλοδοξία να υπάρξει κοινή υποψηφιότητα, έστω και ατύπως, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Είναι όμως μια εκδοχή που συναντάει ισχυρότατες αντιδράσεις, κυρίως μέσα στη Ν.Δ. και βεβαίως μέσα στο ΠΑΣΟΚ.
Η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Καρακλιούμη, έπειτα από μια πολύ δύσκολη συνεργασία με τον Γ. Σγουρό και ακόμα δυσκολότερη με τη Χαριλάου Τρικούπη, μοιάζει να σκέπτεται μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα, ενώ ερώτημα παραμένει αν η Συγγρού θα παραθέσει μια ισχυρή υποψηφιότητα ή θα κατέβει στον πρώτο γύρο για καταγραφή της δύναμής της. Παρότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν φέρεται να έχει αποφασίσει, το βέβαιο είναι ότι ο Γ. Σγουρός έχει απέναντί του τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, αλλά και πολλά άλλα κομματικά στελέχη. Τον στηρίζουν, όμως, κάποιοι νεοδημοκράτες δήμαρχοι, που συνεργάστηκαν αρμονικά «επ’ ωφελεία» και των δύο. Από την πλευρά της Ν .Δ. φαίνεται να… εξετάζονται ο Γρ. Ζαφειρόπουλος (τέως δήμαρχος Χαλανδρίου) και ο πρώην νομάρχης Λ. Κουρής. Για την Πελοπόννησο είναι άγνωστο αν από το ΠΑΣΟΚ θα υποστηριχτεί ο γαλάζιος αντάρτης Π. Τατούλης ή θα προχωρήσουν στην υποψηφιότητα του δημοφιλούς αντιπεριφερειάρχη από την Κορινθία Γ. Δέδε ή του πρώην βουλευτή Μεσσηνίας Δ. Κουσελά. Πάντως η μέχρις εσχάτων σύγκρουση του Τατούλη με τον ΣΥΡΙΖΑ ίσως του «ανοίξει» εκ νέου δίαυλο επικοινωνίας με τον Βενιζέλο.
Στην Κρήτη ο Στ. Αρναουτάκης θεωρείται δεδομένο ότι θα επιδιώξει δεύτερη εκλογή ως υποψήφιος κεντροαριστερού ψηφοδελτίου. Στα Δωδεκάνησα ο Γ. Μαχαιρίδης θεωρείται φαβορί για μια δεύτερη θητεία, ενώ για το Βόρειο Αιγαίο ο Ν. Γιακαλής δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία.
Στη Δυτική Ελλάδα ο Απ. Κατσιφάρας διεκδικεί την επανεκλογή του, αν και κάποιοι τον «προτείνουν» ως κοινό υποψήφιο Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα, απέναντι στον εκ ΔΗΜΑΡ προερχόμενο νυν δήμαρχο Γ. Δημαρά. Το πιθανότερο, πάντως, είναι να παραμείνει στην περιφέρεια. Για το Ιόνιο έχει ενδιαφέρον ότι βολιδοσκοπείται η Άντζελα Γκερέκου, που φέρεται να το σκέπτεται να φύγει από την κεντρική πολιτική σκηνή για να ασκήσει περιφερειακή πολιτική.
Στη Θεσσαλία, όπου παίζει δυνατά ο Κ. Αγοραστός, βολιδοσκοπείται ο Ε. Νασιώκας, χαμηλών τόνων πρώην υπουργός και «πούρος εκσυγχρονιστής», που προωθείται από τους «58» και μπορεί να στηριχτεί από τη ΔΗΜΑΡ. Για τον δήμο Λάρισας ακούγεται ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Τσαντίλης, στην Ήπειρο η κατάσταση είναι ρευστή, ενώ το «ρεύμα» είναι υπέρ του τωρινού περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και δεν αποκλείεται προ αδιεξόδου το ΠΑΣΟΚ να ρίξει λευκή πετσέτα.
Στην Κεντρική Μακεδονία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Γ. Μαγκριώτης, ο οποίος, αν είναι υποψήφιος, θα βρεθεί απέναντι στον Μ. Μπόλαρη, που θα κατέλθει ως υποψήφιος αναζητώντας τη στήριξη ή την ανοχή από ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγους, ενώ η Ν.Δ. είναι βέβαιο ότι πρόκειται να εκπροσωπηθεί σε ένα από τα κάστρα της – παρά την πρόσφατη κρίση – από τον νυν περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα. Ρευστότητα για την κεντροαριστερή εκπροσώπηση υπάρχει στις περιφέρειες Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας.
topontiki.gr
Αυτό που μετράνε τα εκλογικά επιτελεία και των δύο κομμάτων είναι πώς θα διασώσουν τα προσχήματα από τη διαφαινόμενη ήττα στις ευρωεκλογές.
Στόχος λοιπόν είναι:
- Να δοθεί η εικόνα μιας αξιοπρεπούς παρουσίας και των δύο κομμάτων σε όλη τη χώρα.
- Να ανακοπεί η εικόνα αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως με «υπόγεια» συνεργασία στις περιφέρειες.
- Να εμφανιστούν ανεξάρτητα ψηφοδέλτια σε περιοχές που ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ζορίζονται σοβαρά, όπως στη Β’ Αθήνας.
- Να αξιοποιηθούν όλοι οι επιτυχημένοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι που κατόρθωσαν να μην «τσαλακωθούν» άσχημα από την κρίση.
- Να «εγκλωβιστεί» η ΔΗΜΑΡ στον διμέτωπο αγώνα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίξει έστω και στον δεύτερο γύρο υποψηφίους που θα στήσουν ανάχωμα στην πρωτοκαθεδρία του.
- Να μην αποχρωματιστεί ο πολιτικός αγώνας Κεντροδεξιάς - Κεντροαριστεράς στις ευρωεκλογές από μια γενικευμένη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. στις περιφερειακές εκλογές.
- Από την άλλη πλευρά, ο αγώνας αυτός θα πρέπει να είναι ισορροπημένος, ώστε να μην «κλυδωνίσει» την κυβερνητική συνεργασία και καταστεί ανέφικτη την επόμενη μέρα.
Στο πλαίσιο όλων αυτών, λοιπόν, των σχεδιασμών οι καταρχήν συζητήσεις μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου είναι να μην υπάρξει καμία «επίσημη» και ανοιχτή συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων στις περιφερειακές εκλογές, προκειμένου να μην διασαλευτεί η πολιτική αυτονομία των χώρων που εκπροσωπούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και να μην εξεγείρουν τα εσωκομματικά πάθη όσων στελεχών αντιμετωπίζουν με οριακή ανοχή τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.
Η Νέα Δημοκρατία
Η Ν.Δ. έχει αρχίσει ήδη να προετοιμάζεται και η αρμόδια επιτροπή «σκανάρει» όλους τους ενδιαφερόμενους, με στόχο να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους υποψηφίους να έχουν επαρκή χρόνο προετοιμασίας, αλλά και για να κόψει τον «βήχα» σε τυχόν αντάρτικα ψηφοδέλτια. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι πολλά στελέχη δεν πρόκειται να περιμένουν τις κομματικές αποφάσεις, γνωρίζοντας ότι στις τοπικές εκλογές οι πολίτες είναι πάνω από τα κόμματα.
Στην Αθήνα: Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος θα σηκώσει το βάρος του αγώνα στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Η Όλγα Κεφαλογιάννη, που βολιδοσκοπείται, ζυγίζει ακόμα την υψηλού ρίσκου κίνηση, αντιστέκεται στις πιέσεις ο Μ. Βορίδης, ο Δένδιας φαίνεται να αρνείται συστηματικά, ενώ ο Ν. Κακλαμάνης εξακολουθεί να πιέζει, δηλώνοντας ότι θα είναι υποψήφιος καθώς και ότι μόνο οι τριπλές εκλογές θα τον κάνουν να αλλάξει γνώμη, ανεξαρτήτως αν δοθεί σε άλλον το χρίσμα. Στη Συγγρού αναζητείται υποψηφιότητα που θα μπορέσει να προσελκύσει και ψήφους από τη Χρυσή Αυγή.
Στη Θεσσαλονίκη: Ο Κ. Γκιουλέκας επιμένει σε μια δεύτερη ευκαιρία, το καλοβλέπει η Έλενα Ράπτη (αν και δεν έχει πιθανότητες), ενώ ο ίδιος ο Σαμαράς βολιδοσκόπησε τον απρόθυμο Γ. Ιωαννίδη να σταθεί απέναντι στον Γ. Μπουτάρη. Ενδιαφέρεται, αν και έχει πρόβλημα αναγνωρισιμότητας, και ο νυν γραμματέας Δημοσίων Έργων Σ. Σιμόπουλος.
Στους άλλους δήμους της Αττικής, όσον αφορά τους γαλάζιους υποψηφίους: Στη Γλυφάδα ο ευρωβουλευτής Γ. Παπανικολάου ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητά του απέναντι στον νυν δήμαρχο Κ. Κόκορη, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Στο Μαρούσι ο Γ. Πατούλης και στο Περιστέρι ο Α. Παχατουρίδης θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, όπως και σε μια σειρά δήμους όσοι έχουν ήδη εκλεγεί. Δυνατούς υποψηφίους αναζητεί η Ν.Δ. σε Πάτρα, όπου έχει να διαλέξει μεταξύ τριών «σαμαρανθρώπων» (ακούγονται οι Κ. Χριστόπουλος, Ν. Οικονομόπουλος, πρώην βουλευτής της Πολιτικής Άνοιξης, και Δ. Αϊβαλής), στα Γιάννενα ακούγεται για υποψήφιος ο Ν. Γκόντζας, ενώ αναζητείται δυνατός υποψήφιος απέναντι στον Γ. Κουράκη στο Ηράκλειο Κρήτης.
Αποφάσεις φαίνεται να έχουν ήδη ληφθεί σε μια σειρά από δήμους της χώρας. Στον Πειραιά θα είναι ο σημερινός δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, στην Καλαμάτα υποψήφιος θα είναι ο Π. Νίκας, στην Αλεξανδρούπολη ο Ευ. Λαμπάκης, στην Πάτρα ο Κ. Χριστόπουλος, στη Λαμία ο Γ. Κοτρωνιάς και στην Καρδίτσα ο Κ. Παπαλός.
Στο πεδίο των περιφερειών φαίνεται ότι έχουν εξασφαλίσει τη στήριξη οι περιφερειάρχες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας και Γ. Δακής αντίστοιχα, στη Θεσσαλία ο Κ. Αγοραστός, στην Ήπειρο ο Αλ. Καχριμάνης και ο Σπ. Σπύρου στα Ιόνια νησιά. Στη Στερεά Ελλάδα κάποιοι προτείνουν τον Κ. Μπακογιάννη, νυν δήμαρχο Καρπενησίου, αν αυτός αποφύγει τον πειρασμό της εμπλοκής στην κεντρική πολιτική, απέναντι στον νυν περιφερειάρχη Κλ. Περγαντά, που στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Αθ. Γιαννόπουλος εμμένει στην εκ νέου υποψηφιότητά του. Στην Πελοπόννησο βολιδοσκοπείται ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Δ. Μαραβέλιας, στο Νότιο Αιγαίο ακούγεται το όνομα του πρώην βουλευτή Ι. Παππά, ενώ για το Βόρειο Αιγαίο ενδιαφέρεται η πρώην βουλευτής Χριστίνα Καλογήρου (νυν γ.γ. της Περιφερειακής Διοίκησης). Σε Κρήτη, Ανατολική Μακεδονία και Δυτική Ελλάδα παραμένουν ανοιχτές οι υποψηφιότητες.
Από το ΠΑΣΟΚ
Σε κεντρικό επίπεδο από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν πρόκειται να δηλώσουν τη στήριξή τους ή να δώσουν χρίσμα σε κανέναν υποψήφιο. Πολλοί, μάλιστα, κυρίως υποψήφιοι δήμαρχοι, έχουν διαμηνύσει ότι δεν επιθυμούν να ταυτιστούν με το κόμμα, το οποίο χαρακτηρίζουν το «τοξικό», υποστηρίζοντας ότι θα βλάψει αντί να ωφελήσει τον αγώνα τους. Διακριτικά, όμως, αναμένεται να στηρίξουν την κίνηση των πέντε δημάρχων μεγάλων πόλεων (Γ. Καμίνης, Γ. Μπουτάρης, Φ. Φίλιος, Π. Σκοτινιώτης και Γ. Δημαράς), θεωρώντας ότι στο πρόσωπό τους συμβολίζεται η Κεντροαριστερά. Μάλιστα, η «μεγαλοθυμία» αυτή του ΠΑΣΟΚ προκαλεί προβλήματα στη ΔΗΜΑΡ, η οποία αποφεύγει από τη μία την όποια εκλογική ώσμωση με τη Χαριλάου Τρικούπη, από την άλλη όμως δύσκολα μπορεί να αποφύγει μια «κοινή στήριξη». Βέβαια υπάρχουν προβλήματα, καθώς στην Πάτρα η δήλωση του Βενιζέλου ότι θα στηρίξει την «Κίνηση των 5», δηλαδή την υποψηφιότητα του Δημαρά, συναντά αντιδράσεις στον εναπομείναντα κομματικό μηχανισμό, ενώ στον Βόλο δυσκολίες συναντάει και η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Π. Σκοτινιώτη, καθώς ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Απ. Παπατόλιας δημιουργεί προβλήματα τώρα και στη ΔΗΜΑΡ (οι τοπικές αντιδράσεις είναι έντονες) διεκδικώντας κι αυτός τον δήμο. Πάντως αυτή τη στιγμή η υποψηφιότητα Σκοτινιώτη είναι η μόνη σίγουρη.
Τώρα το ΠΑΣΟΚ βρίσκει ενδιαφέρουσα και την «εθελοντική» πρόθεση του για ολίγες μέρες υφυπουργού επί Γ. Παπανδρέου, με αντιστασιακές περγαμηνές και δραστηριότητα γύρω από τους «58», Γ. Βερνίκου να είναι υποψήφιος απέναντι στον Β. Μιχαλολιάκο. Η υποψηφιότητά του, θεωρούν αρκετοί στη Χαριλάου Τρικούπη, μπορεί να αναθερμάνει τις αναιμικές και διασκορπισμένες πασοκογενείς και κεντροαριστερές δυνάμεις του Πειραιά σε έναν αγώνα που θα διέπεται - λόγω της προσωπικότητας του υποψηφίου - από ήπιους και πολιτισμένους τόνους.
Στο Περιστέρι αναζητείται ο αντίπαλος του νυν δημάρχου Α. Παχατουρίδη, με αρκετούς υποψήφιους απέναντί του. Μέχρι στιγμής σίγουρη είναι η υποψηφιότητα του Γρ. Ντιμπλαλέξη, που ήταν και υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές, ενώ πολύ κοντά στην υποψηφιότητα είναι ο εκπαιδευτικός Γ. Βαθιώτης με μεγάλη δραστηριότητα στο Περιστέρι, στον χώρο της κοινωνικής αλληλεγγύης. Προέρχεται από την Κεντροαριστερά και είναι από τα ονόματα που συζητούνται στον ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα στον δήμο. Μαζί συζητούνται το όνομα της Σοφίας Αλεξοπούλου, που ήταν υποψήφια και στις προηγούμενες εκλογές (στηρίζεται και από τις κομματικές οργανώσεις), και του δικηγόρου Β. Κουρή. Στο ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να έχει ακόμη συζητηθεί το θέμα, όμως αυτός που προαλείφεται είναι ο γιατρός Χρ. Χρονόπουλος.
Σε αντίθεση με τη Ν.Δ., που έχει τη διοίκηση σε αρκετούς μεγάλους δήμους της Αττικής, το ΠΑΣΟΚ έχει προβλήματα σε δικά του πρώην κάστρα. Ο δήμαρχος Καλλιθέας και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης λέγεται ότι θα βρει μπροστά του τον δημοσιογράφο Λ. Λασκαρίδη, που προέρχεται από τον ίδιο πολιτικό χώρο. Στο άλλοτε πασοκικό Γαλάτσι, αλλά και στο Χαλάνδρι (που επικρατεί η υποψηφιότητα του Γιώργου Θωμά, πρώην βουλευτή και στενού συνεργάτη της Μελίνας) και το Χαϊδάρι οι υποψηφιότητες… πέφτουν «βροχή».
Στην Πάτρα υπάρχει αντίδραση στην κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ για τη διατυπωμένη θέση του Βενιζέλου περί στήριξης της Κίνησης των πέντε δημάρχων, μεταξύ των οποίων και του σημερινού δημάρχου Γ. Δημαρά, του οποίου το προφίλ, από τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις, φαίνεται «τραυματισμένο», με πολλές αρνητικές γνώμες στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Μέχρι στιγμής ακούγονται οι υποψηφιότητες του Ν. Τζανάκου, πρώην προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και αντιδημάρχου, προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται να οριστικοποιείται, ενώ συζητούνται ακόμη τα ονόματα του γιατρού Α. Παναγιωτόπουλου, νυν δημάρχου της Δυτ. Αχαΐας, της Βίβιαν Σαμούρη, του πρώην αντιδημάρχου Δ. Πεφάνη, του Α. Σκαρμέα, καθώς και του Γρ. Αλεξόπουλου, που έχει εκλεγεί στην περιφέρεια. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει ληφθεί ακόμη απόφαση.
Στις περιφέρειες
Για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας ο Γ. Σγουρός δεν επιθυμεί στήριξη, αλλά ανοχή, και κυρίως να μην τεθούν απέναντί του συνδυασμοί που θα του κόψουν τη… φόρα. Μάλιστα φαίνεται να διατυπώνει τη φιλοδοξία να υπάρξει κοινή υποψηφιότητα, έστω και ατύπως, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Είναι όμως μια εκδοχή που συναντάει ισχυρότατες αντιδράσεις, κυρίως μέσα στη Ν.Δ. και βεβαίως μέσα στο ΠΑΣΟΚ.
Η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Καρακλιούμη, έπειτα από μια πολύ δύσκολη συνεργασία με τον Γ. Σγουρό και ακόμα δυσκολότερη με τη Χαριλάου Τρικούπη, μοιάζει να σκέπτεται μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα, ενώ ερώτημα παραμένει αν η Συγγρού θα παραθέσει μια ισχυρή υποψηφιότητα ή θα κατέβει στον πρώτο γύρο για καταγραφή της δύναμής της. Παρότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν φέρεται να έχει αποφασίσει, το βέβαιο είναι ότι ο Γ. Σγουρός έχει απέναντί του τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, αλλά και πολλά άλλα κομματικά στελέχη. Τον στηρίζουν, όμως, κάποιοι νεοδημοκράτες δήμαρχοι, που συνεργάστηκαν αρμονικά «επ’ ωφελεία» και των δύο. Από την πλευρά της Ν .Δ. φαίνεται να… εξετάζονται ο Γρ. Ζαφειρόπουλος (τέως δήμαρχος Χαλανδρίου) και ο πρώην νομάρχης Λ. Κουρής. Για την Πελοπόννησο είναι άγνωστο αν από το ΠΑΣΟΚ θα υποστηριχτεί ο γαλάζιος αντάρτης Π. Τατούλης ή θα προχωρήσουν στην υποψηφιότητα του δημοφιλούς αντιπεριφερειάρχη από την Κορινθία Γ. Δέδε ή του πρώην βουλευτή Μεσσηνίας Δ. Κουσελά. Πάντως η μέχρις εσχάτων σύγκρουση του Τατούλη με τον ΣΥΡΙΖΑ ίσως του «ανοίξει» εκ νέου δίαυλο επικοινωνίας με τον Βενιζέλο.
Στην Κρήτη ο Στ. Αρναουτάκης θεωρείται δεδομένο ότι θα επιδιώξει δεύτερη εκλογή ως υποψήφιος κεντροαριστερού ψηφοδελτίου. Στα Δωδεκάνησα ο Γ. Μαχαιρίδης θεωρείται φαβορί για μια δεύτερη θητεία, ενώ για το Βόρειο Αιγαίο ο Ν. Γιακαλής δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία.
Στη Δυτική Ελλάδα ο Απ. Κατσιφάρας διεκδικεί την επανεκλογή του, αν και κάποιοι τον «προτείνουν» ως κοινό υποψήφιο Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα, απέναντι στον εκ ΔΗΜΑΡ προερχόμενο νυν δήμαρχο Γ. Δημαρά. Το πιθανότερο, πάντως, είναι να παραμείνει στην περιφέρεια. Για το Ιόνιο έχει ενδιαφέρον ότι βολιδοσκοπείται η Άντζελα Γκερέκου, που φέρεται να το σκέπτεται να φύγει από την κεντρική πολιτική σκηνή για να ασκήσει περιφερειακή πολιτική.
Στη Θεσσαλία, όπου παίζει δυνατά ο Κ. Αγοραστός, βολιδοσκοπείται ο Ε. Νασιώκας, χαμηλών τόνων πρώην υπουργός και «πούρος εκσυγχρονιστής», που προωθείται από τους «58» και μπορεί να στηριχτεί από τη ΔΗΜΑΡ. Για τον δήμο Λάρισας ακούγεται ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Τσαντίλης, στην Ήπειρο η κατάσταση είναι ρευστή, ενώ το «ρεύμα» είναι υπέρ του τωρινού περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και δεν αποκλείεται προ αδιεξόδου το ΠΑΣΟΚ να ρίξει λευκή πετσέτα.
Στην Κεντρική Μακεδονία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Γ. Μαγκριώτης, ο οποίος, αν είναι υποψήφιος, θα βρεθεί απέναντι στον Μ. Μπόλαρη, που θα κατέλθει ως υποψήφιος αναζητώντας τη στήριξη ή την ανοχή από ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγους, ενώ η Ν.Δ. είναι βέβαιο ότι πρόκειται να εκπροσωπηθεί σε ένα από τα κάστρα της – παρά την πρόσφατη κρίση – από τον νυν περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα. Ρευστότητα για την κεντροαριστερή εκπροσώπηση υπάρχει στις περιφέρειες Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας.
topontiki.gr
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου