Σημεία της Ομιλίας της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων κ.Βάσως Κόλλια .....

.....στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων
του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες (FEMM)




Τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. στο πεδίο της ισότητας των φύλων, παρουσίασε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κ.Βάσω Κόλλια στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Πιο συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων έθεσε ως στόχους:



Την συνεργασία και τον συντονισμό ευρωπαϊκών και εθνικών θεσμικών οργάνων με αρμοδιότητα την ισότητα των φύλων. Προς αυτήν την κατεύθυνση στις 6-7 Φεβρουαρίου διοργανώνεται στην Αθήνα συνάντηση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποσκοπώντας στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις εκφάνσεις των πολιτικών δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο (High Level Group on gender mainstreaming).



Την περαιτέρω έμφαση στη διαρκή προσπάθεια, μέσω ανάληψης συγκεκριμένων πολιτικών πρωτοβουλιών, για την προώθηση των οικονομικών δικαιωμάτων και της ανεξαρτησίας των γυναικών, την ισότιμη πρόσβαση στην πρόσβαση στην απασχόληση και την επίτευξη κατάλληλων εργασιακών συνθηκών (πεδίο δράσης: «Γυναίκα και Οικονομία»).



Την ανάδειξη της τεχνολογίας ως αιχμή του δόρατος για τη μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία με επίκεντρο τις γυναίκες. Η κ. Κόλλια έκανε εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα της «Ψηφιακής Συμμαχίας» που περιλαμβάνει δράσεις ψηφιακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας γυναικών και νέων, καθώς και δράσεις καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και την ψηφιακή οικονομία. Προς αυτή την κατεύθυνση, στις 27 και 28 Φεβρουαρίου διοργανώνεται στην Αθήνα συνάντηση διαβούλευσης από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων/EIGE, με θέμα την ανταλλαγή καλών πρακτικών για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.



Την υλοποίηση εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης με εκδηλώσεις και ειδικές δράσεις ενάντια στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών με κεντρικό σύνθημα «Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη». Όπως τόνισε η κ. Κόλλια «ένας από τους κεντρικούς στόχους μας είναι να αναδείξουμε ότι η γυναικεία κακοποίηση εντός ή εκτός του πλαισίου της οικογένειας, δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση. Αντίθετα, αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, με επιπτώσεις για ολόκληρη την κοινωνία». Ειδικό συνέδριο για το θέμα διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας στις 5 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που εκπόνησε ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βία κατά των Γυναικών.






Την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών, όπου απαιτείται, με σκοπό την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων. Ήδη η Ελληνική Προεδρία εκπονεί Σχέδιο Συμπερασμάτων πάνω στο πεδίο δράσης «Γυναίκες και Οικονομία», το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EPSCO).



Ακόμη, για το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών αναμένεται η υιοθέτηση Συμπερασμάτων από το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.



Την τοποθέτηση του ρόλου της νέας γενιάς στο επίκεντρο, με την πανευρωπαϊκή εκδήλωση για τη Νεολαία, Youth Event, που διοργανώνεται 10 έως 13 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων/EIGE, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κ. Κόλλια, στόχος τέτοιων δράσεων είναι “να πάρουμε με το μέρος μας νέους άνδρες, στον αγώνα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Όσο υπάρχει ακόμη χρόνος. Πριν το παιχνίδι της «αντιπαλότητας» των φύλων που ξεκινάει από το σχολικό προαύλιο, παγιωθεί σε στάσεις και πράξεις στην ενήλικη ζωή».



ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΗΣ κας Βάσως Κόλλια


Είναι η ισότητα των Φύλων πολυτέλεια εν καιρώ οικονομικής κρίσης;

Κατά την ομιλία της στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Βάσω Κόλλια κάλεσε την Ευρώπη να αντισταθεί στην εύκολη συλλογιστική που επιδιώκει να εδραιώσει την άποψη ότι είναι πολυτέλεια για τις κοινωνίες μας να μιλούν για την ισότητα των Φύλων υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε “η ανισότητα των φύλων κοστίζει. Κοστίζει οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά» προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί η ισότητα των φύλων να αντιμετωπίζεται «αφ’ υψηλού», μπροστά στο τεράστιο κοινωνικό κόστος που επιφέρει το έλλειμμά της». Προς ενίσχυση αυτής της θέσης, η κ. Κόλλια επικαλέστηκε ως παράδειγμα έρευνες σύμφωνα με τις οποίες «εάν οι γυναίκες της Ευρώπης απασχολούνταν στο χώρο της ψηφιακής οικονομίας εξίσου με τους άνδρες, το Ευρωπαϊκό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα αυξανόταν ετησίως κατά 9 δις ευρώ. Αυτό ισοδυναμεί με 1,3 φορές το ΑΕΠ μιας χώρας όπως η Μάλτα». Η κ. Κόλλια έθεσε και το θέμα του κόστους των χαμένων ευκαιριών στα οικονομικά, πολιτικά και επιστημονικά κέντρα λήψης αποφάσεων. Επικαλούμενη πρόσφατες έρευνες υποστήριξε ότι «η συμμετοχή των γυναικών στην ηγεσία των επιχειρήσεων, συνδέεται με αυξημένη κερδοφορία, μακροπρόθεσμη στοχοθεσία και μεγαλύτερες επενδύσεις σε ανθρώπινους πόρους». Ωστόσο παρά «το κόστος της ανισότητας των φύλων, η κρίση έως τώρα δεν έχει μετατραπεί σε ευκαιρία» κατά την κ. Κόλλια, υποστηρίζοντας ότι «δυστυχώς ακόμα και σήμερα οι κοινωνίες μας συνεχίζουν να λειτουργούν με βάση μια αναχρονιστική ιεράρχηση των φύλων». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ένας ακόμα λόγος για την ανάγκη άμεσης καταπολέμησης της ανισότητας των φύλων είναι η αποδεδειγμένη σύνδεσή της με την φτώχεια και την κοινωνική απομόνωση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια