ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΒΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Με την από 28/01/2014 ερώτησή του, ο Βουλευτής Έβρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ουζουνίδης Μαρίνος, κατέθεσε ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα της ενιαίας τιμής του βιβλίου, στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κων/νο Αρβανιτόπουλο.
Έντονη είναι η ανησυχία των Ελλήνων βιβλιοπωλών σχετικά με την κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου εν όψει της επερχόμενης ψήφισης του νομοσχεδίου. Σημαντικοί οικονομικοί λόγοι, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η αγορά του βιβλίου είναι σε ύφεση, αλλά και λόγοι πολιτισμού και παιδείας επιβάλουν την διατήρηση της ενιαίας τιμής βιβλίου.
Με αφορμή το γεγονός αυτό, ερωτάται ο κ. Υπουργός εάν σκοπεύει να προβεί στην επανεξέταση του συγκεκριμένου ζητήματος και να διατηρήσει την ενιαία τιμή του βιβλίου στην Ελλάδα όπως ισχύει άλλωστε και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Προς κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: «Ενιαία τιμή βιβλίου»
Έντονη διαγράφεται η ανησυχία των Ελλήνων βιβλιοπωλών εν όψει της επερχόμενης ψήφισης του νομοσχεδίου αναφορικά με την κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, όπως ισχύει σήμερα στη χώρα μας, αλλά και στην πλειοψηφία των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών, όπως Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Νορβηγία και άλλες.
Η κατάργηση του συστήματος ενιαίας τιμής βιβλίου, η οποία εισήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1997, με το νόμο 2557/1997, θα αποτελέσει ένα σημαντικό οικονομικό πλήγμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η αγορά του βιβλίου είναι σε σημαντική ύφεση.
Ουσιαστικά, ενιαία τιμή βιβλίου, σημαίνει ότι κάθε τίτλος βιβλίου που εκδίδεται, επανεκδίδεται ή ανατυπώνεται, πωλείται προς το κοινό στην ίδια τιμή λιανικής πώλησης από όλα τα σημεία λιανικής πώλησης. Την ενιαία τιμή την καθορίζει ο εκδότης για κάθε βιβλίο που εκδίδει. Οι βιβλιοπώλες και κάθε τρίτος που πωλεί λιανικώς βιβλία μπορούν να κάνουν εκπτώσεις μόνο έως 10% επί της ενιαίας τιμής. Επίσης, δεν μπορούν να προβαίνουν σε «πρόσθετες παροχές», όπως για παράδειγμα προσφορά δώρων μαζί με τα βιβλία.
Έτσι, ανταγωνισμός υπάρχει ανάμεσα στους εκδότες, οι οποίοι προσπαθούν να έχουν το καλύτερο και φθηνότερο βιβλίο. Με την κατάργηση της ενιαίας τιμής, θα υπάρξει ή το καθεστώς της προτεινόμενης τιμής από τον εκδότη ή ένα καθεστώς χωρίς προτεινόμενη τιμή, παρά μόνο η χονδρική τιμή προς τους βιβλιοπώλες. Και στις δύο περιπτώσεις δεν θα υπάρχει καμία θεσπισμένη τιμή, την οποία κάποιος θα πρέπει να σεβαστεί. Εάν υπάρχει προτεινόμενη τιμή στο βιβλίο, ιδιαίτερα οι μεγάλες αλυσίδες θα πιέζουν ασφυκτικά τους εκδότες για μεγαλύτερες εκπτώσεις προκειμένου να έχουν την δυνατότητα να μετακυλήσουν την έκπτωση αυτή στους καταναλωτές. Ο εκδότης αναγκαζόμενος να υποχωρήσει δεν θα έχει άλλη λύση από το να αυξήσει τις προτεινόμενες λιανικές τιμή. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως ιδιαίτερα στα βιβλιοπωλεία της επαρχίας ο κάθε βιβλιοπώλης θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάζει μια ψεύτικη λιανική τιμή , μεγαλύτερη από την προτεινόμενη λιανική τιμή του εκδότη και πάνω σ’ αυτή να κάνει μια δήθεν έκπτωση, παραπλανώντας στη πραγματικότητα το κοινό.
Το καθεστώς αυτό ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση των μικρών βιβλιοπωλείων αλλά καμιά φορά και μεγάλων αλυσίδων ή εκδοτών, το κλείσιμο πολλών βιβλιοπωλείων, την αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων –διαμαρτυρημένα γραμμάτια και επιταγές, τις απολύσεις εργαζομένων. Τα φαινόμενα αυτά θα ενταθούν ιδιαίτερα με την κατάργηση της ενιαίας τιμής.
Θα πρέπει επιπλέον να λάβετε υπόψη σας ότι και μετά την καθιέρωση της ενιαίας τιμής, οι τιμές των βιβλίων διατηρήθηκαν κάτω από τον δείκτη του πληθωρισμού, ενώ είναι γεγονός ότι το βιβλίο στην Ελλάδα, ακόμη και το ξενόγλωσσο, παρά τα έξοδα μετάφρασης, είναι ιδιαίτερο φθηνό και προσβάσιμο σε όλες τις κατηγορίες πολιτών.
Πέραν όμως των οικονομικών λόγων που ενισχύουν τη διατήρηση της ενιαίας τιμής, άκρως σημαντικοί είναι και οι λόγοι πολιτισμού και παιδείας.
Είναι γεγονός ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα super-markets και οι αλυσίδες προωθούν κυρίως βιβλία μπεστ σέλλερς και συνηθέστερα ξένης προέλευσης, οι οποίες με δήθεν εκπτώσεις προωθούν στους αναγνώστες βιβλία χαμηλής ποιότητας. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό αποσπούν το κοινό από τα μικρά βιβλιοπωλεία, τα οποία τις περισσότερες φορές έχουν προσωπική επαφή με τους αναγνώστες, προσωπική εκτίμηση για τα βιβλία τα οποία πωλούν και είναι έτοιμα να παραγγείλουν για τους πελάτες τους ακόμη και τα πιο σπάνια και ποιοτικά βιβλία. Εάν, λοιπόν, αυτά τα βιβλιοπωλεία κλείσουν ή αδιαφορήσουν για το ποιοτικό βιβλίο γεμίζοντας την προμήθειά τους με άλλα είδη (χαρτικά, παιχνίδια, αναλώσιμα) τότε τα ποιοτικά βιβλία θα έχουν ελάχιστη κίνηση ή και μηδενική, με αποτέλεσμα τη σταδιακή εξαφάνισή τους.
Οδηγούμενοι σε μια τέτοια κατάσταση, θα έχει ως απώτερη συνέπεια την υποβάθμιση του πολιτιστικού και μορφωτικού επιπέδου του ελληνικού λαού. Το ότι η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών διατηρεί την ενιαία τιμή βιβλίου δείχνει ότι κατανοούν ότι η παιδεία και ο πολιτισμός είναι στοιχεία που συμβάλλουν ουσιωδώς στη συνοχή και την ανάπτυξη μιας κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμά τους και να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς που εμμέσως και αμέσως συμβάλλει στην προώθηση της παιδείας και του πολιτισμού.
Για τη σοβαρότητα του συγκεκριμένου θέματος σας απέστειλε επιστολή (Αριθ. Πρωτ. 359/27-1-2014), -η οποία μου κοινοποιήθηκε- και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου ζητώντας σας να επανεξετάσετε το ζήτημα.
Κατόπιν τούτου ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
- Προτίθεστε να επανεξετάσετε το συγκεκριμένο ζήτημα και να διατηρήσετε την ενιαία τιμή του βιβλίου στην Ελλάδα;
Αθήνα, 28/01/2014
Ο ερωτών Βουλευτής
Ουζουνίδης Δ. Μαρίνος
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου