ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

ΤΟΥ ΜΑΝΔΑΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ. e-mail: panosmandalos@yahoo.gr.
Οι δύο αυτοί όροι χρησιμοποιούνται συχνά για να μας δείξουν ότι υπάρχει πρόοδος και θα έρθει γρήγορα η ευημερία.
Οι όροι καλοί αλλά η αλήθεια άλλη. Πως γίνεται να έχεις δημοσιονομικό πλεόνασμα και του χρόνου θα πρέπει να έχουμε έσοδα περισσότερα για να εξυπηρετήσουμε την τρύπα του επόμενου χρόνου. Πως γίνεται να έχεις πλεόνασμα και το δημόσιο χρέος να γίνεται ποιο μεγάλο και φυσικά ποιο δυσβάστακτο ενώ συνέχεια έχουμε μειώσεις εισοδημάτων που θα αποφέρουν ακόμα μικρότερα κέρδη στον κρατικό προϋπολογισμό ενώ η ανεργία θα αποδημήσει όλους τους κραδασμούς που μπορεί να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη.
Η τελευταία λέξη της στατιστικής υπηρεσίας, λέει για 2,2 δις λιγότερα από το διαθέσιμο των Ελληνικών νοικοκυριών. Αυτό σημαίνει με λίγα λόγια, λιγότερη κατανάλωση, λιγότερες εισπράξεις ΦΠΑ, λιγότερα χρήματα από την είσπραξη του φόρου εισοδήματος και φυσικά ίσως περισσότεροι άνεργοι από τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν εφόσον δεν υπάρχουν πελάτες, που συνεπάγεται περισσότερα έξοδα από τα ταμεία ανεργίας που τα χρεώνεται ο προϋπολογισμός.
Κάτι ανάλογο είχε γίνει και με το υπόγειο χρέος όπου τα μυστικά χρέη που δεν φαινότανε στον προϋπολογισμό έδιναν ανθηρούς τόνους και οικονομία που όταν όμως ήρθε η σειρά να πληρωθούν και γίνανε φανερά κατάντησαν την χώρα έρμαιο των τοκογλύφων..
Και φυσικά η παραγωγή στο ναδίρ.
Και αν κανείς δει τα οικονομικά δεδομένα μιας επιχείρησης και ξέρει από οικονομική διαχείριση έστω και ενός μικρού βουστασίου (στάβλου) ……θα ξέρει, ότι και να κάνεις, αν δεν έχεις παραγωγή, δεν μπορείς να σηκώσεις κεφάλι, όταν μάλιστα τα έσοδα σου δεν υπάρχουν και το μόνο που υπάρχει είναι ο δανεισμός. Δηλαδή ότι ξέρει ο Βλάχος δεν το ξέρει ο υπουργός …που λένε. Επίσης αν δεν διαφημίσεις την πραμάτεια σου και το υλικό σου πάλι ποτέ δεν θα έχεις ανάπτυξη. Πολλές φορές ό πληθωρισμός είναι καλός δείκτης για την οικονομία. Καμιά φορά και ο αρνητικός πληθωρισμός είναι θετικός για μια οικονομία όταν αυτός υπάρχει λόγω της μεγάλης παραγωγής και ανταγωνιστικότητας. Τι γίνεται όταν όμως δεν είναι πληθωρισμός αλλά αποπληθωρισμός που επέρχεται από την μη κατανάλωση. Από το ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να αγοραστούν αγαθά και φυσικά η παραγωγή ανύπαρκτη; Το κακό διπλό σε αυτήν την περίπτωση. Δεν υπάρχουν χρήματα για να υπάρχει κίνηση και αγοραστική αξία ενώ τα παραγόμενα είναι εισαγωγής και όχι παραγωγής που στο τέλος θα αγοραστούν με δανεικά και το χάος θα μεγαλώνει.
Και φυσικά όταν έχεις καταπατήσει κάθε εργατικό δικαίωμα και θεσμό ακόμα και αν έρθουν επενδύσεις αυτές δεν θα αρκούν για να βγεις από την πείνα την ανέχεια και την φτώχεια που έχεις περιπέσει. Ακούμε τους υπουργούς για μεγάλες επενδύσεις που θα δώσουν δουλειά..μα ποια δουλειά …των 400 ευρώ, με κόστος ζωής πολύ ποιο πάνω από το Ευρωπαϊκό μέσο όρο, γύρω στα 2000 ευρώ υπολογίζεται για την χώρα μας, ανά μήνα. Τι και να δουλεύεις αφού το μόνο που θα κάνεις θα είναι να πεθάνεις στην δουλειάς σου στα 100 σου μασώντας παξιμάδι …χωρίς νερό …….αν φυσικά μπορείς … Φυσικά και στην Κίνα έχουμε ανάπτυξη …..αλλά πολλοί πεθαίνουνε μέσα στις φάμπρικες και στους αγρούς και κανείς δεν τους βρίσκει ..ενώ και στο Ζαΐρ στην Αφρική με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα …λόγω των αδαμαντωρυχείων… ο απλός λαός πεθαίνει μέσα στις στοές.. ενώ άλλοι κυκλοφορούν με κότερα και ελικόπτερα …..και φυσικά η ανάπτυξη είναι στις τράπεζες της Ελβετίας των of shore εταιρειών και των φορολογικών παραδείσων.
Άρα το πρώτο μέλημα εδώ και 5 χρόνια θα ήταν η εκκίνηση της παραγωγής και όχι η ικανοποίηση καταχρηστικών και τοκογλυφικών δανείων. Μετά η Ελλάδα μέχρι το 90 ήτανε αυτάρκης σε κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα τα οποία και εξήγαγε και φυσικά εταιρείες όπως ο ΟΤΕ και άλλες ήτανε από τις κραταιές επιχειρήσεις της Γηραιάς Ηπείρου.
Μάλιστα είχε αρχίσει η παραγωγή και αυτοκινήτου..το θρυλικό ΠΟΝΥ και φυσικά πολλών οπλικών συστημάτων. Όλα αυτά σε μερικά χρόνια ενώ χρειάστηκαν δεκαετίες για να χτιστούν χάθηκαν σε μερικά χρόνια……
Οι ευθύνες του γιατί, σε κανέναν. Έγινε η παγκοσμιοποίηση, η διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η ανελέητη και κερδοσκοπική έως ληστρική απελευθέρωση των αγορών χωρίς όρια και σταθμά, η διάλυση και κομματικοποίηση της κρατικής μηχανής, η παράδοση όλων των οικονομιών στις τράπεζες όπου οι τόκοι φτάνουν μέχρι και σήμερα στο 22% (πιστωτικές κάρτες), η πλήρης απαξίωση της παιδείας ……μας φέρανε τα κολέγια και τα ιδιωτικής πατέντας εκπαιδευτικά συστήματα..και ενώ βρισκόμασταν σε τροχιά ανάπτυξης ήρθε η καταστροφή και το χάος ….ενώ οι έλληνες επιστήμονες αντικαταστάθηκαν από παιδιά των κολεγίων του εξωτερικού ……που οι μπαμπάδες πληρώσανε αδρά δίδακτρα..για τους κανακάρηδες τους και χωρίς δουλειά και εργασία …βρήκανε τα χρήματα του λαού που τα δούλεψε και τα μόχθησε χρόνια για να τα ληστέψουν σε λίγα χρονάκια. Ενώ οι δικοί μας; Επιστήμονες παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς και τροφοδοτούν με τις γνώσεις τους ξένες επενδύσεις και ξένα συμφέροντα που θα μπορούσαμε να εξάγουμε αυτήν την τεχνολογία. Φυσικά το κακό είναι ότι σε αυτούς τους ανθρώπους η κοινωνία επένδυσε μέσω της παιδείας πολλά εκατομμύρια ευρώ, για να τους βρούνε οι άλλοι έτοιμους και να τους εκμεταλλευτούν.
Και φυσικά στην ασυδοσία τους είπαν και το μαζί τα φάγαμε ..αλλά ποτέ δεν κοιτάχτηκαν στον καθρέφτη..που δεν χωρούν..η διαφορά τους με τα βαμπίρ… είναι ότι : και οι δύο δεν φαίνονται στον καθρέφτη …οι μεν λόγου όγκου, οι δε λόγου του ότι τα βαμπίρ, δεν φαίνονται στον καθρέφτη..αλλά και με ένα κοινό..και οι δύο σου πίνουν το αίμα μέχρι θανάτου ….και το ευχαριστιούνται…

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια