ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: Να κατασκευαστεί μουσείο για τη στέγαση, προστασία και ανάδειξη των ευρημάτων του ταφικού τύμβου Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης στο Δήμο Ορεστιάδας της ΠΕ Έβρου.
Το 2002 η αρχαιολογική σκαπάνη της ΙΘ ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης έφερε στο φως τα εντυπωσιακά ευρήματα του ταφικού τύμβου Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης στο Δήμο Ορεστιάδας της ΠΕ Έβρου.
Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν τέσσερις μεγάλοι λάκκοι που περιείχαν τα υπολείμματα των καύσεων τριών ανδρών και μιας γυναίκας, αρχές του 2ου αι. μ.Χ., μαζί με πολυάριθμα αντικείμενα που τους συνόδευαν στον άλλο κόσμο, όπως πήλινα, γυάλινα και χάλκινα αγγεία, χάλκινοι λυχνοστάτες και λυχνάρια, χάλκινα φανάρια, όπλα, κοσμήματα, ξύλινα κιβωτίδια κ.ά. Οι πέντε άμαξες με τις οποίες μεταφέρθηκαν οι νεκροί στην περιοχή του τύμβου, ενταφιάστηκαν στον ίδιο χώρο μαζί με τα υποζύγιά τους. Δίπλα τους τάφηκαν άλλα πέντε άλογα. Σε όλες τις άμαξες διατηρούνται τα μεταλλικά λειτουργικά και διακοσμητικά στοιχεία, ενώ σε δύο από αυτές διατηρούνται και αποτυπώματα των ξύλινων τμημάτων τους.
Επειδή το εντυπωσιακό σύνολο των καύσεων, των αμαξών και των αλόγων αποτελεί μοναδικό εύρημα για τον ελλαδικό χώρο το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε, το Νοέμβριο του 2003, τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου στην περιοχή του τύμβου. Τα σπάνια ευρήματα τα επισκέπτονται περίπου 2000 άτομα το μήνα τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες
Δυστυχώς όμως από τότε αν και πέρασαν 11 χρόνια η δημιουργία μουσείου που θα στεγάσει, θα προστατέψει και θα αναδείξει τα ευρήματα αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και την περιοχή σαν ένα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, καρκινοβατεί.
Να σημειωθεί επίσης πως το έργο περιλαμβανόταν και στις προτάσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για ένταξη στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 5,5 εκατ, ευρώ.
Σήμερα στο χώρο υπάρχουν μόνο επτά φύλακες που παίζουν και το ρόλο του ξεναγού. Από αυτούς μάλιστα οι τρεις είναι 70 χρονών και μέσα στο 2014 συνταξιοδοτούνται και είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρχουν προβλήματα και στη φύλαξη. Προβλήματα υπάρχουν ακόμα και στην προστασία των ευρημάτων καθώς τα προσωρινά προστατευτικά στέγαστρα από ξύλο και νάιλον υφίστανται την φθορά του χρόνου.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:
* Να ξεκινήσει, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, η κατασκευή του μουσείου;
* Να διοριστεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό (φύλακες, ξεναγοί, συντηρητές, κλπ) για την προστασία και ανάδειξη των πολύτιμων ευρημάτων;
Οι βουλευτές : Θεοδόσης Κωνσταντινίδης , Ελένη Γερασιμίδου
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου