Ο πνιγμένος από την Αλαμουντίν πιάνεται...

Ο πνιγμένος στις δημοσκοπήσεις πρωθυπουργός από την Αλαμουντίν πιάνεται. Η δοκιμή αξιοποίησης των ευρημάτων της Αμφίπολης φαίνεται ότι έπεισε τον πρωθυπουργό και τους συμβούλους του να ανασύρουν από το… σεντούκι τον ξεχασμένο από κονδύλια και φροντίδα Πολιτισμό, την υποχρηματοδοτούμενη Αρχαιολογική Υπηρεσία και να επενδύσουν στο αρχαίο «κλέος».

Την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ έδινε στη δημοσιότητα στοιχεία για το ότι πάνω από 2,5 εκατομμύρια Έλληνες κινούνται στο όριο της φτώχειας, η τηλεόραση ζούμαρε στα χλιδάτα πιάτα του «μενού ντε γκουστασιόν» που απόλαυσε η… εξ αγχιστείας Χολιγουντιανή Βρετανολιβανέζα δικηγόρος, λόγω της πλουσιοπάροχης φιλοξενίας που απλόχερα πρόσφερε η γαλαντόμα κυβέρνηση.

Η υστερία για την Αλαμουντίν δεν κατέλαβε μόνο τα ελληνικά ΜΜΕ, που αφιέρωσαν πολλές ώρες πανάκριβου τηλεοπτικού χρόνου για το τι έφαγε, τι ήπιε, σε ποιον χαμογέλασε η αμερικανοσπουδασμένη δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν, που εσχάτως υπογράφει ως κυρία Κλούνεϊ, αλλά και τους σοβαρούς «Τάιμς του Λονδίνου» που αφιέρωσαν χτες την κεντρική φωτογραφία στο εξώφυλλο τους στη γυναίκα που «έκλεψε» τον πιο διάσημο εργένη του κόσμου.

Αυτήν την υστερία του Τύπου γύρω από το ζευγάρι θέλησε να αξιοποιήσει το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης και μάλιστα, τηρουμένων των αναλογιών, το πλήρωσε πολύ φτηνά.

Μόλις 10.8885,50 ξόδεψε το υπουργείο Πολιτισμού για την παραμονή στο λουσάτο και κλασάτο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», τη μετακίνηση με πολυτελές βαν και τη γνωριμία με τη νέα ελληνική κουζίνα σε δύο επίσημα γεύματα της τριμελούς βρετανικής αντιπροσωπείας.

Και πάλι καλά να λες, γιατί τόσο θετική δημοσιότητα με πλάνα ενός γελαστού πρωθυπουργού, που μόλις την προηγουμένη είχε ενημερωθεί ότι μια ακόμη δημοσκόπηση εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με 6,5 μονάδες μπροστά, δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναδεί η παραπαίουσα κυβέρνηση.

Εκτός αν αποφασίσει η Αλαμουντίν να επισκεφτεί μετά συζύγου Τζορτζ την καλύτερή της φίλη που μένει στην Αθήνα και ξαναπεράσει – ώς την άνοιξη – μια βόλτα από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο δε υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας θα λέει και στα δισέγγονά του ότι φωτογραφήθηκε με τη γυναίκα του Κλούνεϊ και η φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου.

Τα δεινά

Βάζοντας τα πράγματα σε μια σειρά, πρόκειται επί της ουσίας για μια ιστορία «win - win», που θα έλεγε και ο Παπανδρέου.

Από τη μια, ο γνωστός δικηγορικός οίκος του Λονδίνου Doughty Street Chambers αναζητά πάντα θέματα που προκαλούν την κοινή γνώμη και προσφέρουν δημοσιότητα, ενώ από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση θέλει λίγη θετική δημοσιότητα και να κάνει την ελληνική κοινωνία να ξεχαστεί από τα δεινά των μνημονίων και να επιστρέψει στα αρχαία κλέη και την εθνική μοναξιά της Ελλάδας.

Επί της ουσίας τώρα, ο θησαυρός είναι άνθρακες, αφού ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, κλείνοντας το διήμερο της επίσκεψης της τριμελούς ομάδας των δικηγόρων (που αποτελείται, ιεραρχικά, από τους Νόρμαν Πάλμερ, Τζέφρι Ρόμπερτσον και Αμάλ Αλαμουντίν - Κλούνεϊ), δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν σκέφτεται στην παρούσα φάση να κινηθεί νομικά, όπως επιθυμεί σφόδρα το βρετανικό γραφείο.

Τι ακριβώς έχει συμβεί; Γιατί αυτός ο κουρνιαχτός ξαφνικά γύρω από τη διεκδίκηση των μαρμάρων του Παρθενώνα;

Το κλειδί της ιστορίας είναι ο Αυστραλός – πρόεδρος πια των ανά τον κόσμο Επιτροπών Διεκδίκησης για την επιστροφή των Μαρμάρων που έχουν τη νομική υπόσταση ΜΚΟ – Ντέιβιντ Χιλ που προωθεί από το 2010 και εντεύθεν την ιδέα της νομικής διεκδίκησης.

Η αλήθεια είναι ότι η νομική προσφυγή για πολιτιστικά στοιχεία των ιθαγενών Αβοριγίνων της Αυστραλίας δικαιώθηκε στα βρετανικά δικαστήρια και έτσι η νομική φόρμουλα διεκδίκησης πολιτιστικών αγαθών είναι πολύ διαδεδομένη στη χώρα της Βρετανικής Κοινοπολίτείας.

Μάλιστα, από τις πρώτες ειδήσεις στην Καμπέρα αυτές τις μέρες είναι η πρόταση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία στην Ελλάδα της Αυστραλής δικηγόρου Kathryn-Magnolia Feeley, με βιβλίο της που θα παρουσιαστεί την Κυριακή στην αυστραλιανή πρωτεύουσα. Η συγγραφέας που ειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πριν ασχοληθεί με τη Νομική ήταν αρχαιολόγος και εργάστηκε στην Ελλάδα υποστηρίζει πως η Βρετανία δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψει τα Γλυπτά για καθαρά «πολιτιστικούς λόγους» και προτείνει να εγκαταλειφθούν τα επιχειρήματα περί πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά να υποστηριχθεί ότι τα μοναδικά αυτά έργα τέχνης συνδέονται από αρχαιοτάτων χρόνων έως και σήμερα και πνευματικά – για την ακρίβεια, θρησκευτικά – με τους Έλληνες.

Προσφυγή

Ο Ντέιβιντ Χιλ, λοιπόν, έπεισε τον βρετανικό οίκο προκειμένου να προσεγγίσει το 2011 την κυβέρνηση Παπανδρέου ώστε να εξετάσει το θέμα της νομικής προσφυγής.

Η τότε κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, απέρριψε μετ’ επαίνων την πρόταση που κατέθεσαν οι Λονδρέζοι δικηγόροι, εμμένοντας στη βασική αρχή που χαράχτηκε από τότε ακόμα που ζούσε η Μελίνα Μερκούρη ότι πρόκειται για μια ιστορική, ηθική και πολιτιστική υπόθεση, που αφορά τη λεηλασία και διάσπαση ενός μοναδικού στον κόσμο μνημείου.

Έτσι κι αλλιώς η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι θα συναντήσει τοίχο απέναντί της αν μέσω ενός νομικού ζητήματος «αδειάσουν» τα μουσεία του κόσμου, ενώ τόσο ο Σαμαράς όσο και ο Τασούλας αναγνωρίζουν ότι το θέμα έχει πολλές πτυχές και διαστάσεις και άπτεται εθνικών και διακρατικών σχέσεων και ισορροπιών εντός της Ε.Ε. Εξ άλλου έχει μελετηθεί ότι, αν χαθεί νομικά η μάχη, δεν θα μπορέσει ποτέ η χώρα να θέσει πολιτικά το θέμα.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι μετά και την, απ’ ό,τι φαίνεται, καθόλου τυχαία τοποθέτηση του Τζορτζ Κλούνεϊ τον Φεβρουάριο από το Βερολίνο για την επιστροφή των Μαρμάρων ήταν η ώρα «να χτυπήσει» η Αμάλ Αλαμουντίν προωθώντας, μετά την ιστορία του Σνόουντεν και της διαρροής απόρρητων εγγράφων από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Γιούλια Τιμοσένκο, άλλη μια «καυτή» για τη διεθνή κοινή γνώμη νομική υπόθεση.

Έτσι, ο Ντέιβιντ Χιλ επανέφερε την πρόταση για την άφιξη της ομάδας των Βρετανών δικηγόρων στη χώρα προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους, παρ’ ότι πολλοί πρόεδροι άλλων επιτροπών (Ελβετίας, Βρετανίας κ.ά.) εκφράζουν την κάθετη διαφωνία τους στη νομική διεκδίκηση.

Τα spreads

Η κυβέρνηση εξέτασε σε βάθος το αίτημα και ο Σαμαράς που έχει σχέση με το υπουργείο Πολιτισμού, αφού είναι το υπουργείο που τον επανέφερε από την εξορία των Βρυξελλών και τη 10ετή πολιτική ερημιά, είδε στην επίσκεψη μια ευκαιρία επικοινωνιακής αξιοποίησης της γοητείας της κυρίας Κλούνεϊ για την παραπαίουσα κυβέρνηση.

Τα φλας της δημοσιότητας και του ενδιαφέροντος έπεσαν στην Ελλάδα και πολλοί λίγοι είδαν την εκτόξευση των ελληνικών spreads και την αποθάρρυνση των τυχοδιωκτικών κεφαλαίων από τη δειλή και ανεπίσημη πρόθεση απεγκλωβισμού από τα μνημόνια.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης οι Βρετανοί δικηγόροι ήταν συγκρατημένοι και επανέλαβαν συμπαθητικές κοινοτοπίες περί του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας, ενώ έστω και ευγενικά ο Κώστας Τασούλας έθεσε το πλαίσιο της όποιας συνεργασίας με το δικηγορικό γραφείο σημειώνοντας: «Δεν αποφασίσαμε να πάμε σε δίκη. Αποφασίσαμε να εξαντλήσουμε τη διαδικασία στην Ουνέσκο με τη διαμεσολάβηση την οποία αποδέχτηκε ο διεθνής οργανισμός ως προς το ελληνικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, έχοντας στο πλευρό μας, εκτός από Έλληνες, και ξένους νομικούς για συμβουλές, όπως οι τρεις διακεκριμένοι δικηγόροι».

Περιμένοντας να ανακοινωθεί, αν και όποτε αποφασιστεί, το κόστος των νομικών συμβουλών των Βρετανών, την ώρα που ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δημοσιοποιούσε την πρόθεσή του να συστήσει επιτροπή νομικών που θα βοηθήσουν στην ελληνική διεκδίκηση.

Δώστε μάρμαρα στον λαό! Είναι τζάμπα, αλλά δεν χορταίνουν…

topontiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια