Ψάχνοντας όνομα για το νέο μνημόνιο...

Θα ονομαστεί άραγε "ομπρέλα των Βρυξελλών" σύμφωνα με την Real, "Μνημόνιο light" κατά το πρωτοσέλιδο του Βήματος, ή μήπως "Γραμμή προληπτικής πίστωσης" όπως γράφει η Καθημερινή και τις άλλες κυριακάτικες εφημερίδες;
Το βέβαιο είναι ότι η έξοδος από το μνημόνιο παραπέμφθηκε στις καλένδες: έχει πλέον αντικατασταθεί από την ονοματολογία για την νέα συμφωνία που θα υπογραφεί με τους δανειστές και το ΔΝΤ.

Όπως και να ονομαστεί, το νέο μνημόνιο θα ισοδυναμεί με μια νέα λεόντειο συμφωνία, καθώς έρχεται μετά την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης και τον θυμό των δανειστών για τις κινήσεις της. Στο eurogroup αυτής της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δέχθηκε τα ομαδικά πυρά όλων των συναδέλφων του για τις κινήσεις της κυβέρνησης που είχαν προκαλέσει το κραχ στην Αθήνα, αναθερμαίνοντας την κρίση στην ευρωζώνη. Ο Σόιμπλε δήλωσε δύο φορές "nervous" (νευρικός, εκνευρισμένος) στην ομιλία του σύμφωνα με την Real, ενώ ο Φιλανδός Κατάινεν έκανε μια κριτική εφ όλης της ύλης στην Ελλάδα και ζήτησε μέτρα για το 2015.
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός, σημειώνει το Bήμα, στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, "η οποία κοινοποιήθηκε σε όλα τα διεθνή πρακτορεία" έκανε στροφή 180 μοιρών: "δεσμεύθηκε για πιστή τήρηση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα από την παρέμβαση του έλειπε κάθε αναφορά για τέλος του Μνημονίου, αυτόνομη πορεία στις αγορές και εγκατάλειψη εκ μέρους της Ελλάδας των υπολειπόμενων δόσεων του ΔΝΤ".
Ενώ όμως όπως αποκαλύπτεται η αρνητική στάση Ευρωπαίων και ΔΝΤ πριν το κραχ οφειλόταν στο γεγονός ότι ζητούσαν να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο πριν συζητήσουν για το χρέος και την πορεία της Ελλάδας, η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την παταγώδη αποτυχία της σαν όπλο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό επικοινωνιακό επιχείρημα της κυβέρνησης θα είναι ότι "οι ψευδαισθήσεις κάποιων πως η χώρα μπορεί να κάνει ότι θέλει, χωρίς συνέπειες με τα λεφτά των άλλων, οδηγεί στην δημοσιονομική κόλαση".
Προς το παρόν,αυτό που ακολουθεί είναι η "επίσκεψη κόλαση" σύμφωνα με την Real. Η τρόικα επιστρέφει με φόρα ζητώντας "απολύσεις, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, φορολογικά κλπ". Η "Καθημερινή" στο κύριο άρθρο της, βλέπει αντίθετα ότι κάπως έτσι η κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει την χώρα στον.. παράδεισο: " με σχέδιο, χωρίς πανικό και με καθαρές κουβέντες μπορεί να εξηγήσει γιατί η χώρα χρειάζεται ένα δίχτυ ασφαλείας σε ένα επικίνδυνο διεθνές περιβάλλον και να πείσει την κοινή γνώμη για την ψήφιση λίγων(sic) διαρθρωτικών αλλαγών, που θα κλείσουν την διαπραγμάτευση με την τρόικα".

tvxs.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια