ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, στο Κτίριο του Πολυκοινωνικού Κέντρου του Δήμου, η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Αγγειακά Νοσήματα: Νέες απόψεις σε διαχρονικές παθήσεις»  με τη συνδιοργάνωση του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και με την ευγενική χορηγία της εταιρείας LEO Pharma Ελλάς.

Στο Προεδρείο της ημερίδας ήταν ο κος Μιλτιάδης Λαζαρίδης, Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Δ.Π.Θ., Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης και ο κος Αντώνιος Βαμβακερός, Πρόεδρος Δ.Σ. του Πολυκοινωνικού Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Κατά την πρώτη ομιλία, με θέμα «Θρομβοφιλία: Μύθοι και Πραγματικότητες», η κα Άννα Χριστοφορίδου, Αιματολόγος, Επιμελήτρια Α΄, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης,  αναφέρθηκε στη Θρομβοφιλία, η οποία είναι κληρονομική, επίκτητη ή μικτή προδιάθεση για θρόμβωση, που αφορά κυρίως φλεβικές θρομβώσεις. Παρουσίασε αναλυτικά τα αίτια, τους τρόπους εκδήλωσης και διερεύνησης της θρομβοφιλίας. Η θρομβοφιλία μπορεί να διαγνωστεί με ειδικές εξετάσεις αίματος, ενώ ο ειδικός στον οποίο θα πρέπει να απευθυνόμαστε είναι ο αιματολόγος. Η θρόμβωση προλαμβάνεται και θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες και συμβουλές του ιατρού στην καθημερινότητά μας όπως η αποφυγή πολύωρης ακινησίας, η διακοπή του καπνίσματος, η ήπια άσκηση, η ρύθμιση του βάρους κ.α. Τέλος, η κα Χριστοφορίδου επεσήμανε ότι η  θεραπεία πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.
Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο κος Γεώργιος Γεωργιάδης, Επίκουρος Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Δ.Π.Θ., Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης και ανέπτυξε την Περιφερική Αρτηριακή Νόσο, μια σοβαρή νόσο ισοδύναμη της στεφανιαίας, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη αιμάτωση των κάτω άκρων, η οποία προέρχεται είτε από στένωση είτε από απόφραξη των αρτηριών. Ο κος Γεωργιάδης, τονίζοντας τη σημασία της επικοινωνίας ιατρού-ασθενούς παρουσίασε αναλυτικά τα συμπτώματα, τα αίτια, τους τρόπους αντιμετώπισης και την εξέλιξη της Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην έγκαιρη διάγνωση, καθώς η καθυστερημένη διάγνωση της νόσου μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ακρωτηριασμό ενός μέλους, Ιδιαίτερη δε, προσοχή πρέπει να δίδεται σε ιδιαίτερες ομάδες πληθυσμού όπως οι διαβητικοί, οι καπνιστές και οι ηλικιωμένοι.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από το κοινό, όπου δόθηκαν χρήσιμες συμβουλές πρόληψης στην καθημερινότητα, ενώ έγινε σαφές ότι η έγκαιρη προσφυγή στον ειδικό ιατρό για την παροχή βοήθειας, είναι καθοριστικός παράγοντας για την καλύτερη δυνατή πορεία της υγείας του ασθενούς.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια