Ο ζεόλιθος στο αμπέλι

Πολυάριθμα ευρήματα, επιγραφές και παραστάσεις σε τοίχους μαρτυρούν ότι η τέχνη της αμπελουργίας ξεκίνησε χιλιάδες χρόνια πριν, συμβαδίζοντας με την εξέλιξη του ανθρώπου. Το αμπέλι και τα παράγωγα του, ιδιαίτερα το κρασί, αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο και στη χώρα μας συνδέθηκε με τα έθιμα, τις παραδόσεις αλλά και τις χαρές της καθημερινής ζωής.

Η ποιότητα του χώματος είναι καθοριστικής σημασίας για την πλούσια καρποφορία και βλάστηση και όσο πλουσιότερο είναι σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και καθαρότερο από χημικά πρόσθετα, τόσο ποιοτικότερα θα είναι τα προϊόντα που θα παραχθούν.
Ο φυσικός ζεόλιθος είναι ένα καταπληκτικό εδαφοβελτιωτικό ορυκτό που αρκετά χρόνια τώρα χρησιμοποιείται παγκοσμίως στη γεωργία με θεαματικά αποτελέσματα, ενώ τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε και η εφαρμογή του στη χώρα μας και ειδικότερα στην αμπελουργία.
Είναι από τα λίγα φυσικά υλικά που είναι αρνητικά φορτισμένα και αυτό του δίνει την πολύτιμη ιδιότητα να προσελκύει τα θετικά φορτισμένα σωματίδια όπως τα θρεπτικά συστατικά και να τα απελευθερώνει σταδιακά, συμβάλλοντας έτσι στην ομοιόμορφη θρέψη των φυτών. Αυτό έχει ως επακόλουθο τη μείωση της απώλειας των θρεπτικών συστατικών, τα οποία παρασύρονται από τα νερά της βροχής, αλλά και από τα νερά των αρδεύσεων στα κατώτερα στρώματα, όπου τα φυτά είναι αδύνατο να τα χρησιμοποιήσουν. Έτσι γίνεται καλύτερη διαχείριση των θρεπτικών συστατικών και των λιπασμάτων, με αποτέλεσμα να εξοικονομείται περισσότερο από το 50% αυτών.



Παράλληλα ο ζεόλιθος εμπλουτίζει το έδαφος με κάλιο, φώσφορο και άζωτο και συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση τους. Με την ενσωμάτωση του ζεόλιθου παρατηρείται καλύτερος αερισμός του εδάφους με αποτέλεσμα τη βελτίωση του ριζικού συστήματος του αμπελιού καθώς και τη βελτίωση της δομής του εδάφους μειώνοντας τη συμπίεση του. Ταυτόχρονα καθαρίζει το έδαφος από τα βαρέα μέταλλα και τις τοξικές ουσίες και εξουδετερώνει τα όξινα του εδάφους βοηθώντας να ουδετεροποιηθεί το pH του. Επίσης η κρυσταλλική του δομή του επιτρέπει να λειτουργεί σαν «ρεζερβουάρ νερού» για τα φυτά. Αυξάνει την απορρόφηση και την διατήρηση του νερού στο έδαφος, ιδιαίτερα σε ξηρά και αμμώδη εδάφη, και το αποδίδει σταδιακά στο φυτό, οπότε εξοικονομείται μέχρι και το 50% του νερού άρδευσης. Με αυτόν τον τρόπο ο ζεόλιθος επιτρέπει μια εσωτερική διαχείριση του νερού και κατά συνέπεια ενοχλεί τη δημιουργία πάγου  που είναι καταστροφική για τις καλλιέργειες. Ακόμα μια πολύτιμη χρήση του ζεόλιθου είναι ο ψεκασμός του, σε μορφή λεπτής πούδρας, πάνω στο αμπέλι. Ο ζεόλιθος δημιουργεί ένα προστατευτικό λεπτό φιλμ πάνω σε αυτό, αποτρέποντας την εγκατάσταση των διαφόρων παρασίτων, βακτηρίων, μυκήτων και φροντίζει να απομακρυνθούν τα έντομα που θα επιβάρυναν τους καρπούς.

Ακόμα εμποδίζει την εκκόλαψη των αυγών και παρέχει την μέγιστη προστασία ενάντια σε ασθένειες, όπως τον περονόσπορο και το ωίδιο. Λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας στον παγετό, αλλά και στα εγκαύματα που προκαλούνται στα φυτά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.




Ο φυσικός ζεόλιθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην βιολογική καλλιέργεια αφού είναι ένα υλικό 100% φυσικό, χωρίς χημικές ουσίες που συνεργάζεται άψογα με τα βιολογικά λιπάσματα και την κοπριά. Η ωφέλιμη δράση του φυσικού ζεόλιθου είναι μόνιμη αφού δεν αποικοδομείται όπως τα άλλα βελτιωτικά εδάφους και παρέχει στο αμπέλι μια σειρά από ευεργετικές επιδράσεις. Μελέτες που έγιναν πάνω στην εφαρμογή του ζεόλιθου στο αμπέλι έδειξαν αύξηση της παραγωγής ως και 66%.

Δεν χωράει πλέον καμία αμφιβολία ότι ο φυσικός ζεόλιθος είναι το μέλλον της γεωργίας και ο πολύτιμος σύμμαχος του συγχρόνου αγρότη.

Συνέντευξη του παραγωγού Γρηγόρη Αζορίδη

Ο κύριος Αζορίδης Γρηγόρης, κάτοικος της Νέας Ορεστιάδας Έβρου, μίλησε στην Zeolife.gr για τα αποτελέσματα που είδε μετά την εφαρμογή ζεόλιθου στον αμπελώνα του.
-Καταρχήν, κύριε Αζορίδη πως ενημερωθήκατε για τον ζεόλιθο;
-Ως φυσιολάτρης που είμαι υποστηρίζω την βιολογική καλλιέργεια και έψαχνα μια εναλλακτική λύση για να εφαρμόσω στις καλλιέργειες μου αποφεύγοντας τα φυτοφάρμακα. Η πρώτη μου επαφή με το ζεόλιθο ήταν από το κατάστημα της Zeolife.gr και χάρηκα πολύ που είδα ότι υπάρχει στην πόλη μου ένα τέτοιο κατάστημα για να ενημερωθώ και να προμηθευτώ ζεόλιθο.



-Τι ποικιλίες αμπελιών έχετε και ποια προβλήματα αντιμετωπίζατε;
-Καλλιεργώ τις ποικιλίες Μοσχάτο Αμβούργου, Μαυρούδι Θράκης και ξινόμαυρο, μια ελληνική ποικιλία. Το πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν ότι εξαιτίας των συχνών βροχών παρατηρούσα αύξηση του ωιδίου. Τότε ψέκασα με ζεόλιθο τα αμπέλια μου αφήνοντας τέσσερα αψέκαστα για να δω τι διαφορές θα έχουν. Στα ψεκασμένα αμπέλια, παρόλο που στο τέλος τα φύλλα έπεσαν οι καρποί παρέμειναν άθικτοι ενώ στα τέσσερα αψέκαστα αμπέλια μου υπήρχε ολική καταστροφή.
-Πως εφαρμόσατε τον ζεόλιθο;
-Εκτός από τον ψεκασμό έκανα και ενσωμάτωση στο χώμα, στη ρίζα του φυτού περίπου 1 κύπελο ζεόλιθο (300gr). Μετά έριξα και με το χέρι ζεόλιθο στο χώμα γύρω από τα αμπέλια για να διευκολύνουν οι ιδιότητες του ζεόλιθου τη λειτουργία του χώματος. Ψεκασμό πάνω στα άνθη δεν έκανα για να μην φύγει η γύρη.
-Τι διαφορές είδατε μετά την εφαρμογή του ζεόλιθου;
-Είδα έντονη βλαστικότητα και οι κλιματίδες φαίνονται πιο υγιείς. Οι καρποί είναι μεγαλύτεροι και έχουν πιο χοντρή φλούδα. Παρατήρησα επίσης αύξηση των σακχάρων. Τα καταπράσινα φύλλα του αμπελιού δείχνουν την καλή φωτοσύνθεση και ότι δεν χρειάζεται πολύ νερό. Τα πότισα μόνο δυο φορές. Επίσης η καρποφορία διήρκησε περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά και τα έντομα όπως ο τσιγαρολόγος και οι σφήκες δεν πλησίαζαν τους καρπούς και τα φύλλα.



-Χρησιμοποιείτε άλλα λιπάσματα και τι παρατηρήσατε μετά την εφαρμογή του ζεόλιθου;
-Χρησιμοποιώ κομπόστ λίπασμα, βορδιγάλειο πολτό, χαλκούχο σκεύασμα και βρέξιμο θείο. Τους ψεκασμούς τους κάνω ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Αλλά τώρα που χρησιμοποιώ ζεόλιθο έχω περιορίσει τη χρήση των υπόλοιπων στο μισό τους. Δεν χρειάστηκε να τα χρησιμοποιήσω περισσότερο. Απλά στον ψεκαστήρα που βάζω τον ζεόλιθο δεν βάζω τίποτα άλλο γιατί θα το απορροφήσει ο ζεόλιθος.
– Σας ευχαριστούμε πολύ.
– Μεγάλη μου χαρά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια