ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ
Δύο μέρες έμειναν για να αποφασίσει η Βουλή τη δημοκρατική λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθώς Δευτέρα και Τρίτη η ολομέλεια θα συζητήσει και θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ. Ο πολιτικός στόχος είναι η αναβάθμιση του εσωτερικού πολιτικού διαλόγου και η εξυγίανση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει βεβαιωθεί από την Εφορία το ποσό των 26 εκατ. ευρώ, το οποίο καλούνται να πληρώσουν τα ιδιωτικά κανάλια για τη χρήση των συχνοτήτων από το 2011.
Στην προφανή δυσαρέσκεια της διαπλοκής προστίθεται η αντίδραση της "ενωμένης αντιπολίτευσης". Σε μία απόπειρα κωλυσιεργίας Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρήθηκαν την Παρασκευή στη Βουλή γιατί ξεκινά τη Δευτέρα η συζήτηση για την ΕΡΤ. Το πρόβλημά τους είναι ότι η Δευτέρα δεν είναι μέρα νομοθετικού έργου για την Βουλή...
Ν. Παππάς: Ειδήσεις, όχι προπαγάνδα
Η ΕΡΤ, είπε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, "θα έχει ειδήσεις και δεν θα έχει προπαγάνδα, θα έχει γεγονότα και λιγότερο άποψη στις ειδήσεις. Μπορούμε όλοι μαζί, ως ξεχωριστή συμβολή στη δημοκρατία μας να συμβάλουμε ούτως ώστε να αποδώσουμε στην κοινωνία αυτό που δικαιούται".
Παράλληλα η κυβέρνηση "θωρακίζει" την ΕΡΤ, αλλά και το δημόσιο συμφέρον, προετοιμάζοντας τον ανταγωνιστή της DIGEA, που έχουν συστήσει τα ιδιωτικά κανάλια. Με νομοθετική ρύθμιση ο η ΕΡΤ θα μπορεί να ιδρύει θυγατρικές εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα, προκειμένου να είναι πάροχος δικτύου και πάροχος περιεχομένου για την ψηφιακή τηλεόραση. Η ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ θα αποτελέσει μία εναλλακτική δυνατότητα για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς που εγκλωβίστηκαν στην πανάκριβη πλατφόρμα της ιδιωτικής DIGEA.
Επιστρέφουν 1.599
Δύο χρόνια μετά το "μαύρο" στην ΕΡΤ δύνανται να επιστρέψουν συνολικά 1.559 άτομα. Την 11η Ιουνίου 2013 η ΕΡΤ είχε 2.911 απασχολουμένους (2.655 τακτικό προσωπικό, 202 με συμβάσεις έργου, 55 Προσωπικό Ειδικών Θέσεων). Από τους 2.911 εργαζόμενους οι 350 συνταξιοδοτήθηκαν ή υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης, ενώ 652 εργάζονται από την περίοδο της ΔΤ και 94 είναι στη ΝΕΡΙΤ. Άρα το σύνολο των εργαζομένων που μπορεί να φτάσει η ΕΡΤ είναι 2.305 και πρακτικά μόνο 1.559 άτομα έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης.
Αυτό σημαίνει ότι το μισθολογικό κόστος είναι στα 50-60 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος είναι 190 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Μία ιδιαίτερη περίπτωση είναι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου που εργάζονταν στην ΕΡΤ το 2013. Με δεδομένο ότι δεν μπορούν να αναβιώσουν οι συμβάσεις τους, ο Ν. Παππάς έφερε ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο με την οποία η διοίκηση της ΕΡΤ στους διαγωνισμούς για προσλήψεις που θα διεξάγει θα προβλέπει μοριοδότηση της εμπειρίας σε δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
Η ΕΡΤ θα αναλάβει και τον κοινωνικό και πολιτιστικό της ρόλο που έχει μία δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως ζήτησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, φορείς και ενώσεις καλλιτεχνών. Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε στο νομοσχέδιο διάταξη με την οποία θα διαθέτει κάθε χρόνο το 1,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών της για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων και τη στήριξη εκδόσεων βιβλίου. Ακόμη θα υιοθετήσει την χρήση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας, του υποτιτλισμού και της ακουστικής περιγραφής για την αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων με προβλήματα ακοής και όρασης.
Γιατί διαφωνεί η ΠΟΣΠΕΡΤ
Από τα αξιοσημείωτα είναι η αρνητικότατη αντίδραση της ΠΟΣΠΕΡΤ που έχει ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου που επαναλειτουργεί την ΕΡΤ! Υπενθυμίζεται ότι οι 17 από τους 18 φορείς που τοποθετήθηκαν στη Βουλή ήταν θετικοί για την ΕΡΤ... Η ΠΟΣΠΕΡΤ επικαλείται το ότι οι υπάλληλοι της ΕΡΤ θα υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο (ενώ οι δημοσιογράφοι στη σχετική υπουργική απόφαση), όμως το βασικό πρόβλημα που δεν λέγεται είναι ότι σταματά το πελατειακό σύστημα και η συνδιοίκηση της ΕΡΤ από την ΠΟΣΠΕΡΤ. Με τον νέο νόμο δεν μπορεί εκλεγμένος συνδικαλιστής να διορίζεται από την ΠΟΣΠΕΡΤ στο Δ.Σ. της ΕΡΤ, αλλά θα γίνεται απευθείας εκλογή από τους εργαζόμενους.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου