Στον Έβρο ο Σγουρίδης για την οζώδη δερματίτιδα - Οργή των κτηνοτρόφων - Ζητούν συγκεκριμένα μέτρα (βίντεο) - See more at: http://www.evros24.gr/news/general/23774-ston-evro-o-sgouridis-gia-tin-ozodi-dermatitida-orgi-ton-ktinotrofon-zitoyn-sygkekrimena-metra-vinteo#sthash.GtrC63c4.dpuf

Από το evros24.gr
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σγουρίδη, με τοπικούς φορείς και κτηνοτρόφους για την ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες που πρόκειται να λάβει το υπουργείο μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων της οζώδους δερματίτιδας σε περιοχές του Έβρου.
Μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Έβρου ο κ. Σγουρίδης επισκέφθηκε μια εκ των δυο βοοειδοτροφικών μονάδων που έχουν πληγεί από την ζωονόσο της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών στις Φέρες, προκειμένου με τους υπηρεσιακούς παράγοντες να διαπιστώσουν ότι πρόκειται για άριστα και βελτιωμένα ζώα.
sg2.jpg
Δήλωσε ότι είναι υπέρμαχος του εμβολιασμού των κοπαδιών και δεσμεύτηκε την Πέμπτη που αναμένεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει τον εμβολισμό, να προχωρήσει στην προμήθεια του, με χρήματα που θα δοθούν από το υπουργείο. Άμεσα να προβεί το υπουργείο στην διόρθωση της καταστροφικής ΚΥΑ που αφορά τις θανατώσεις, σύμφωνα με τις τιμές του εμπορίου, προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να προβούν σε αντικατάσταση των κοπαδιών τους. Θα περιμένουμε και θα παρακολουθούμε, με προσοχή τις ενέργειες του υπουργείου το επόμενο διάστημα καθημερινά για να διαπιστώσουμεΑΝ αυτές οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν.
Αιτήματα Κτηνοτροφικού Συλλόγου δήμου Αλεξανδρούπολης για την αντιμετώπιση της Οζώδης Δερματίτιδας των βοοειδών στον Έβρο.
  • Aποστολή επιτροπής κτηνιάτρων υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων προς την Ευρωπαική Επιτροπή για την άμεση έγκριση του εμβολιασμού λόγω του ότι η νόσος βρίσκεται σε ευρωπαικό έδαφος και θα πρέπει να καταπολεμηθεί άμεσα αλλιώς είναι σίγουρο οτι θα μεταδοθεί σ'όλο το ευρωπαικό έδαφος.
  • Σε κτηνοτρόφους που τα ζώα τους νοσούν ή θα νοσήσουν και θα υπάρξει θανάτωση θα πρέπει να υπάρξει στήριξη για την αντικατάσταση των θανατοθέντων ζώων. Αυτό μπορεί να γίνει με τροποποίηση της ΚΥΑ διότι οι τιμές που προβλέπει είναι πολύ χαμηλές ώς προς την πραγματική τους αξία. Αυτό θα μπορούσε να διαπιστωθεί απο τιμολόγια αγοράς ζώων και πώλησης ζώων προς την αγορά κρεάτων.
  • Την εξασφάληση των χρημάτων για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων μετά τη θανάτωση των ζώων σε μικρό διάστημα (εντός 30 ημερών).
  • Το επιχείρημα οτι πληρώνονται θανατωμένα ζώα σε χαμηλές τιμές για να μην αποτελούν κίνητρο διασποράς ζωονόσων απο τους κτηνοτρόφους όπως ισχυρίζοντα οι υπηρεσιακοί του υπουργείου είναι ψευδής και απαράδεκτη.
  • Γι'αυτό και ζητάμε την τροποποίηση της ΚΥΑ ή μια καινούρια ΚΥΑ που να στηρίζει τους κτηνοτρόφους στην αναπλήρωση των θανατωμένων ζώων εφόσον επιτραπεί απο τις κτηνιατρικές υπηρεσίες η ανασύσταση τους.
  • Ενίσχυση ως προς την αγορά των ζώων που θα προκύπτει βάση των τιμολογίων που θα παρουσιάζει ο κάθε κτηνοτρόφος στις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
  • Χορήγηση άτοκων δανείων για την ανασύσταση των κοπαδιών.
  • Πάγωμα των υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία των πληγέντων κτηνοτρόφων μέχρι να επιστρέψουν στην ανασύσταση των κοπαδιών.
  • Τα χρήματα της αποζημίωσης απο την θανάτωση των ζώων θα πρέπει να είναι αφορολόγητα γιατί προέρχονται απο ανωτέρα βία.
  • Μέριμνα για την δήλωση ΟΣΔΕ για το 2016 και όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι να επιστρέψουν στην ιφιστάμενη κατάσταση οι εκτροφές τους ως προς το ποσό της Ενιαίας Ενίσχυσης λόγω της ανωτέρας βίας.
  • Στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της περιοχής μας απο κτηνιάτρους και ενεργοποίηση-λειτουργία του κέντρου νοσημάτων Ορεστιάδας.
  • Όλα τα παραπάνω και όσα θα προκύψουν απο τη συζήτηση της επίσκεψης του κλιμακίου στην περιοχή μας θα πρέπει να υπάρχουν σε έγγραφες διαβεβεώσεις για να μπορέσουμε να καταπολεμίσουμε την ζωονόσο που για πρώτη φορά εμφανίζετε σε ευρωπαικό έδαφος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
- See more at: http://www.evros24.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια