Συνέντευξη με τον Ζαν Ζακ Ρεζιμπιέ στη γαλλική εφημερίδα Humanité
Κατά τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών που πραγματοποιήθηκε χθες στο Άμστερνταμ, αρκετές χώρες κατηγόρησαν την Ελλάδα ότι είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη. Ο Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής (GUE / NGL), μέλος του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά στις κατηγορίες, που αποτελούν όπως είπε, προοίμιο, για νέα περιοριστικά μέτρα κατά της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Μουζάλα, Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης, η ατμόσφαιρα ήταν πολύ τεταμένη χθες στο Άμστερνταμ, κατά τη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών που συζητούσαν για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν απέναντι στην εισροή των προσφύγων στην Ευρώπη. Σε σημείο που προκλήθηκαν ορισμένα ολισθήματα. Στο ερώτημα που τέθηκε από τον Έλληνα Υπουργό: «Τι κάνουμε όταν ένα σκάφος που μεταφέρει μετανάστες φτάνει στις ακτές μας; «Ο Τέο Φράνκεν, ο Βέλγος Υπουργός (Φλαμανδοί εθνικιστές) φέρεται ότι απάντησε, «Πετάξτε τους στη θάλασσα, δεν με νοιάζει αν θα τους πνίξετε! » Σήμερα, ο εν λόγω κύριος αρνήθηκε αυτές τις δηλώσεις. Η παραπάνω ιστορία ωστόσο, λέει πολλά για την δηλητηριώδη ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Ευρώπη ως προς το μεταναστευτικό, καθώς η Ελλάδα κατηγορείται στο εξής από ορισμένες χώρες ―ωθούμενες από τις πολιτικές ομάδες της ακροδεξιάς― ως υπεύθυνη για την κρίση. Ο Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται αυτές τις κατηγορίες.
Γιατί Ελλάδα γίνεται σήμερα ο στόχος ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών στην κρίση των μεταναστών;
Στέλιος Κούλογλου: Πρόκειται για ένα σχέδιο ενορχηστρωμένο εδώ και αρκετούς μήνες από την Άγκελα Μέρκελ η οποία το ανέπτυξε σταδιακά, εκμεταλλευόμενη τις επιθέσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία, για να κατηγορήσει τώρα ανοιχτά την Ελλάδα, ότι δεν προστατεύει τα σύνορά της. Ειδικά αναφέρονται τα σύνορα με την Τουρκία, από τα οποία περνούν οι περισσότεροι μετανάστες που προέρχονται από το Ιράκ, τη Συρία ή το Αφγανιστάν. Αυτό είναι εντελώς παράλογο. Τα σύνορα με την Τουρκία, είναι η θάλασσα! Και μπροστά από τις τουρκικές ακτές, δεκάδες ελληνικά νησιά στα οποία ναυαγούν οι μετανάστες. Τι μπορούμε να κάνουμε για να τους αποτρέψουμε από το να έρχονται; Όταν ένα σκάφος γεμάτο με γυναίκες και παιδιά, πλησιάζει τις ελληνικές ακτές, όπως εκείνες του νησιού της Λέσβου, για παράδειγμα, τι κάνουμε; Τους πυροβολούμε; Αυτό είναι απολύτως αντίθετο με όλους τους διεθνείς νόμους.
Ποιος συμμερίζεται αυτές τις κατηγορίες στην Ευρώπη;
Στέλιος Κούλογλου: Τα Ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα και οι υπερ-συντηρητικές κυβερνήσεις, όπως του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, είναι ιδιαίτερα δραστήριοι στο να δείχνουν με το δάκτυλο την Ελλάδα και να την καθιστούν υπεύθυνη για την μεταναστευτική κρίση. Κατά τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών χθες στο Άμστερνταμ, ο Τέο Φράνκεν (υφυπουργός Εξωτερικών του Βελγίου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, του φλαμανδικού εθνικιστικού κόμματος N-VA) πρότεινε να φτιάξει η Ελλάδα στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων για 400.000 άτομα! Αυτό είναι ένα αστείο!
Ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
Στέλιος Κούλογλου: Η Επιτροπή γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορούμε να χτίσουμε τείχος στη θάλασσα, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει από το να κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν κάνει ό, τι χρειάζεται για να προστατεύσει τα σύνορα της Ευρώπης. Χθες ο Γιάννης Μουζάλας (Ελληνας Υπουργός Μετανάστευσης) αμφισβήτησε τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αριθμοί αυτοί δεν αντιστοιχούν στην τρέχουσα κατάσταση, αλλά σε αυτήν του Νοεμβρίου, όσον αφορά τον έλεγχο των μεταναστών. Όπως επισημαίνει, η κατάσταση σήμερα έχει κατά πολύ βελτιωθεί.
Τα μέσα που παρέχει η Ευρώπη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Frontex, επαρκούν για την αντιμετώπιση της άφιξης των μεταναστών;
Στέλιος Κούλογλου: Καθόλου. Η Ευρώπη είχε υποσχεθεί 36 σκάφη για την επίβλεψη των ελληνικών ακτών κι έχουμε λάβει μόνο τα 18. το ίδιο συνέβη και με τα μηχανήματα καταγραφής των νέων αφίξεων, τα μισά δεν έχουν παραδοθεί. Όσο για το προσωπικό που θα ενίσχυε την Frontex, είχε προβλεφθεί η στελέχωση με 1.800 ανθρώπους, αλλά και πάλι, μόνο οι μισοί έχουν αναπτυχθεί επί τόπου. Και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, το προσωπικό της Frontex εργάζεται καθημερινά μέχρι τις δύο το μεσημέρι, και δεν εργάζεται τα Σαββατοκύριακα! Αυτό είναι γελοίο.
Πώς ερμηνεύετε αυτές τις νέες απειλές που η Ευρώπη αφήνει να πλανώνται πάνω από την Ελλάδα, σχετικά με την μεταναστευτική κρίση τούτη τη φορά;
Στέλιος Κούλογλου: Η κατάσταση μοιάζει πολύ με την κρίση που βιώσαμε κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού. Αυτό που ετοιμάζεται είναι ότι η Ευρώπη θα ζητήσει από την Ελλάδα να δεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στο έδαφός της, σε αντάλλαγμα μιας νέας αναδιάρθρωσης του χρέους. Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση εξακολουθεί να είναι δραματική στην Ελλάδα, με ένα ποσοστό ανεργίας 25%, πολύ δε μεγαλύτερο, μεταξύ των νέων. Η άφιξη των μεταναστών θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τη χώρα, ιδίως αν τα βόρεια σύνορα με την πΓΔΜ είναι κλειστά, εγκλωβίζοντας έτσι τους μετανάστες στην Ελλάδα. Υπάρχει επιπλέον ο κίνδυνος, τα ακροδεξιά κόμματα, όπως η Χρυσή Αυγή, να επωφεληθούν από την κατάσταση. Είμαι πολύ απαισιόδοξος, διότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μικρό περιθώριο ελιγμών στις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη.