Ο Σόιμπλε «ο οποίος δεν έχει παραιτηθεί από την ιδέα του Grexit, προβοκάρει, και το επαναφέρει με κάθε ευκαιρία», ενώ «χρησιμοποιεί την Ελλάδα για να δοθούν μηνύματα και προς τους άλλους, την Γαλλία, την Ιταλία τις μεγάλες χώρες να κάτσουν καλά και να ακολουθούν τις οδηγίες που τους δίνει», οι ακροδεξιές κυβερνήσεις «όπως είναι η Ουγγαρία ή η Πολωνία οι οποίες κινούνται τελείως έξω από τις αρχές πάνω στις οποίες υποτίθεται ότι έχει στηθεί η Ευρώπη», η Ε.Ε. που κυριαρχείται ιδίως στο Βορρά από ακραίες συντηρητικές απόψεις από την οικονομία μέχρι το προσφυγικό, με την Γερμανία να επιχειρεί να επιβάλλει το μοντέλο λιτότητας παντού, οδηγώντας την Ένωση στον γκρεμό από την θέση του οδηγού.
Αυτά δηλώνει μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη ο ευρωβουλευτής - δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου.
Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη:
Ακολουθεί η συνέντευξη:
Σ.Κ.: Τα μηνύματα από εδώ δεν είναι ευχάριστα, κυρίως λόγω της ύπαρξης του Σόιμπλε. Υπάρχουν οι αντιδράσεις του Σόιμπλε ο οποίος δεν έχει παραιτηθεί από την ιδέα του Grexit, προβοκάρει, και το επαναφέρει με κάθε ευκαιρία. Υπάρχει ένα, χτες το βράδυ κυκλοφόρησε εδώ, ένα πολύ απαξιωτικό σχόλιο της Die Welt, είναι μια εφημερίδα η οποία ανήκει στο ίδιο συγκρότημα με τη Bild, είναι μια εφημερίδα που είχε κάνει τις γνωστές επιθέσεις, έχει ξεκινήσει τις γνωστές επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας εδώ και πέντε χρόνια που είναι πολύ απαξιωτικό για τον κύριο Τσίπρα, λέει ότι εμφανίστηκε ως ένας ξεροκέφαλος πρωθυπουργός, που δεν έχει αντιληφθεί ακόμη την σοβαρότητα της κατάστασης κτλ. Το οποίο είναι τελείως εκτός πραγματικότητας, διότι προφανώς ο Τσίπρας, ο οποίος κράτησε την ψυχραιμία του χτες, δείχνει όλο αυτό το κλίμα το οποίο είναι απαξιωτικό .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πες μου κάτι Στέλιο, λες κράτησε την ψυχραιμία του, αλλά εγώ θέλω να μου αποκωδικοποιήσεις γιατί το ντοκιμαντέρ σου Η Νονά τα σπάει σε όλη την Ευρώπη, όπου κι αν προβάλλεται, ο Σόιμπλε το μήνυμα το έστειλε μόνο προς τον Τσίπρα, το έστειλε σε όλο το ελληνικό πολιτικό σκηνικό, το έστειλε σε όλο τον Νότο της Ευρώπης , γιατί άκουγε και ο Βάλς παραδίπλα ή το έστειλε και στην κυρία Μέρκελ, θεωρώντας ότι ήρθε η ώρα να ανοίξει τα φτερά του, να την αδειάσει για το προσφυγικό, να την καρφώσει ότι έφερε το ΔΝΤ στην Ευρώπη μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου και πάει λέγοντας...
Σ.Κ.: Νομίζω ότι το βασικό είναι ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται από τον Σόιμπλε για να δοθούνε μηνύματα και προς τους άλλους, την Γαλλία, την Ιταλία τις μεγάλες χώρες να κάτσουν καλά και να ακολουθούν τις οδηγίες που τους δίνει, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για αυτό. Ως προς την Μέρκελ το μήνυμα που έδωσε είναι ότι μπορεί να διαφωνεί κανένας και πάλι διαφωνεί με την θέση της όχι για το ΔΝΤ, για την Ελλάδα, διότι η Μέρκελ είχε μια πιο συμβιβαστική στάση. Βεβαίως από εκεί και πέρα το μήνυμα δεν αφορά τον Τσίπρα ή τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ενδιαφέρει αυτό το θέμα, τον ενδιαφέρει περισσότερο να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα, ως αποδιοπομπαίο τράγο για να επιβάλει άλλες πολιτικές. Είναι προφανές αυτό. Δηλαδή ο Σόιμπλε αυτήν την στιγμή και αυτό που είπε χτες, είναι πολύ προκλητικό, μιλάει για τήρηση των συμφωνιών ενώ στην πραγματικότητα, ούτε η Γερμανία τηρεί τις συμφωνίες ούτε πολύ περισσότερο οι άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά δεν τον ενδιαφέρει καθόλου αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πες μου Στέλιο, με την εικόνα που έχεις πια διαμορφώσει, επειδή πολλοί υποστηρίζουν ο Κούλογλου έχει μιλήσει για τους οικονομικούς δολοφόνους, για τα σχέδια κ.λπ. αλλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μας τα λέει και τόσο καλά, σου βάζω τον αντίλογο, διότι αυτό ήταν πάντα η Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα θέλω να μου πεις και με το προσφυγικό και με την οικονομία, εσύ τι καταλαβαίνεις αυτό το μαγαζί μπορεί να προχωρήσει πολύ έτσι; Ακούω και συντηρητικούς πολιτικούς να λένε ότι παιδιά είναι οριακά τα πράγματα στην ΕΕ.
Σ.Κ.: Κοίταξε, καταρχήν δεν ήτανε πάντα έτσι, δεν είχαμε περιπτώσεις τόσο ακραίων, ακροδεξιών κυβερνήσεων όπως είναι η Ουγγαρία ή η Πολωνία οι οποίες κινούνται τελείως έξω από τις αρχές πάνω στις οποίες υποτίθεται ότι έχει στηθεί η Ευρώπη, δεν ήτανε ποτέ έτσι, ή περιπτώσεις σαν την κυβέρνηση της Δανίας, η οποία κατάσχει τα τιμαλφή και τις περιουσίες των προσφύγων πάνω από ένα ορισμένο ποσό. Δεν είχαμε ακόμα και την Σουηδία, να κλείνει τα σύνορά της, δεν είχαμε αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση όπου ορισμένες χώρες και ιδίως η Γερμανία εκμεταλλεύεται την κρίση, για να κερδίζει χρήματα, να κερδοσκοπεί σε βάρος άλλων χωρών όπως η Ελλάδα. Αυτό είναι και το θέμα του ντοκιμαντέρ μου, για την Νονά, που παρουσιάζω στο Βερολίνο, γι' αυτό άλλωστε είμαι και σήμερα το βράδυ εδώ, ξανά, Αλλά δεν είναι έτσι η Ευρώπη και αν πάει έτσι η Ευρώπη θα διαλυθεί, αυτό είναι το θέμα ενώ τέτοιος κίνδυνος δεν υπήρχε πριν από πέντε χρόνια, δηλαδή πριν το ξέσπασμα της κρίσης και πριν την εγκαθίδρυση της μοναδικής ηγεμονίας της Γερμανίας πάνω στην Ευρώπη. Όταν υπήρχε ισορροπία, αυτό που εξασφάλιζε την καλή πορεία της Ευρώπης, δεν ήτανε ποτέ αγγελικά πλασμένη, ήτανε παλιότερα μια ισορροπία ανάμεσα στην Γαλλία και στην Γερμανία. Αυτή η ισορροπία έχει πλήρως ανατραπεί σε βάρος της Γαλλίας και υπέρ της Γερμανίας αυτό προκαλεί τρομερά μεγάλες καταστροφές, γιατί οι Γερμανοί ξαναγυρνάνε στα παλιά τους αντανακλαστικά και στην πραγματικότητα έχουμε σήμερα το γερμανικό πρόβλημα. Ξανά, το γερμανικό πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί την Ευρώπη από τα τέλη του 19ου αιώνα με τον Μπίσμαρκ, μετά με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον Δεύτερο και ποιο είναι το γερμανικό πρόβλημα, ότι η Γερμανία είναι πολύ μεγάλη για να μένει στα σύνορά της και πολύ μικρή για να κυριαρχήσει στην Ευρώπη. Δεν μπορεί μόνη της να κυριαρχήσει στην Ευρώπη η Γερμανία και προσπαθεί να το κάνει αυτό με διάφορους πολέμους και τέτοια. Αυτό είναι το γερμανικό ζήτημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εις επίρρωση των όσων λες, πάντως, έχουν αναρτηθεί ήδη φωτογραφίες, η Αυστρία φτιάχνει νέο φράχτη στα σύνορα με την Σλοβενία, άρα;
Σ.Κ.: Αυτές όλες οι κινήσεις έγιναν, είναι σαφές αυτό νομίζω, τουλάχιστον εγώ το έχω διατυπώσει αρκετές φορές και στο Ευρωκοινοβούλιο, με την Γερμανία να δίνει το πράσινο φως. Η Μέρκελ έκανε αυτήν την απίστευτη κίνηση η οποία δεν είχε καμία στρατηγική, δηλαδή την κίνηση να καλέσει όλον τον κόσμο στην Γερμανία, πιστεύοντας ότι αυτό θα βοηθούσε την οικονομία της Γερμανίας που χρειάζεται εργατικό δυναμικό φτηνό, δεύτερον να βοηθήσει το δημογραφικό της Γερμανίας, διότι η Γερμανία αντιμετωπίζει τρομερό, το μεγαλύτερο δημογραφικό πρόβλημα της Ευρώπης και τρίτον να βελτιώσει και την εικόνα της που είχε αμαυρωθεί από το καλοκαίρι. Αυτό λοιπόν έγινε, κάλεσε όλον τον κόσμο χωρίς να υπολογίσει τις συνέπειες, ακόμη και αυτοί που δίσταζαν, ξεκίνησαν, με όλους εκεί, με τις οικογένειές τους δίσταζαν να αφήσουν την χώρα τους, ξεκίνησαν από παντού, όχι μόνο από την Συρία, από το Ιράκ, από το Αφγανιστάν, κι από τις άλλες περιοχές που έχουνε πολέμους, διότι προέρχονται και από την Υεμένη και από άλλες χώρες της Αφρικής, από περιοχές που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση όλοι αυτοί ξεκίνησαν να πάνε στην Γερμανία.
Αυτή άρχισε να έχει εσωτερικό πρόβλημα και γι' αυτό έκλεισε τα σύνορα και να σου πω τώρα για τις συμφωνίες, για λίγο καιρό, διότι τα ξανάνοιξε μετά και στην συνέχεια έδωσε το πράσινο φως ώστε άλλες χώρες, οι οποίες παρεμβάλλονται στην πορεία των προσφύγων προς την Γερμανία από την Ελλάδα, να κλείνουν τα σύνορα. Και τελικά επιβλήθηκε μία πολιτική, να αφήνονται μόνο οι Ιρακινοί, οι Σύριοι και οι Αφγανοί να περνάνε κι όλοι οι άλλοι... λες και ας πούμε στις άλλες περιοχές δεν έχει πολέμους, δεν έχει καταστροφές τέτοιες που να προκαλούνε την προσφυγιά ή την μετανάστευση. Και τώρα, επειδή μιλάνε για συμφωνίες, μα η Γερμανία παραβιάζει συνεχώς τις συμφωνίες. Καταρχήν τις παραβίασε για πρώτη φορά το 2009 με το Σύμφωνο Σταθερότητας που προέβλεπε μέχρι 3% ελλείμματα που τόσο η Γερμανία εκείνη τη χρονιά, όσο και η Γαλλία, είχανε μεγαλύτερα, δεν έγινε τίποτα, δεν υπήρξε καμία κύρωση. Από εκεί ξεκίνησε το κακό. Έτσι πήρε θάρρος και η Ελλάδα, η κυβέρνηση Καραμανλή και δανειζότανε και ξεπερνούσε το 3% δεν το τηρούσε γιατί αφού το είχε κάνει η Γερμανία γιατί όχι; Γενικά και σήμερα η Γερμανία, έχει πλεόνασμα εμπορικό μεγαλύτερο από αυτό που επιτρέπουν οι κανόνες της ΕΕ. Γιατί όταν μια χώρα έχει ένα πολύ μεγάλο πλεόνασμα, τότε οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης έχουν ελλείμματα. Έπρεπε να τιμωρείται για το πολύ μεγάλο πλεόνασμα, 7%, 8% που έχει η Γερμανία. Δεν έχει τιμωρηθεί γι' αυτό. Μετά είναι το θέμα των προσφύγων. Η παραβίαση της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ ξεκίνησε από την Γερμανία, διότι αυτή έκλεισε προσωρινά τα σύνορά της τον Σεπτέμβριο, όταν πλακώσανε εκεί όλοι οι πρόσφυγες, μέχρι που να δει τι θα κάνει και διαμόρφωσε αυτήν την στρατηγική που είπαμε, δηλαδή να βάλει τις άλλες χώρες να το κάνουνε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μου λες Στέλιο, επειδή είσαι και στο Βερολίνο κι επειδή έχεις δει και τον Τύπο, τον ας το πούμε φιλοκυβερνητικό του συγκροτήματος της Μπιλντ, εδώ υπάρχει ένα θέμα όμως, άμεσο σε σχέση με το ποια είναι η οπτική των έξω για εδώ μέσα, το οποίο έρχεται και δένει με το κλίμα που υπάρχει κι εδώ μέσα. Κι επειδή το ασφαλιστικό το ξέρεις καλύτερα εμού, είναι μια υπόθεση που αφορά τους πάντες, κι όταν οι άλλοι σου λένε είναι η εφαρμογή ... ανόητε, εννοούν προφανώς το σμπαράλιασμα του υπολοίπου του ΟΤΕ, των λιμανιών, των σιδηροδρόμων, των νερών, των αεροδρομίων, εννοούν και το ασφαλιστικό, κι εγώ θέλω να σε ρωτήσω, με βάση αυτήν την εικόνα, αν το αντιλαμβάνομαι σωστά, έστω κι αυτό το σχέδιο δεν περνά στους έξω
Σ.Κ.: Δεν περνά στους έξω, όχι διότι δεν τους αρέσει το ίδιο το σχέδιο, αλλά δεν τους αρέσει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί , παρά τις δυσκολίες, την φτώχεια και τις καθημερινές ανθρώπινες τραγωδίες προσπαθεί να διατηρήσει την ευρωπαϊκή της ταυτότητα, να τηρήσει, όσο το δυνατόν τις συμφωνίες της, από την πλευρά της κυβέρνησης ούτε αυτό τους αρέσει γιατί στην πραγματικότητα ποτέ δεν ήταν ο στόχος , ένα δύο δισεκατομμύρια, ούτε πέρυσι ούτε φέτος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά;
Σ.Κ.: Ο στόχος ήτανε πέρυσι να τιμωρηθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έτσι ώστε να μην τολμήσει καμία άλλη χώρα στο νότο της Ευρώπης να πάει να αλλάξει πολιτική...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, πέρυσι, φέτος τον λένε το καλύτερο παιδί στην εφαρμογή κινήσεων και μέτρων που δεν εφάρμοσαν ούτε οι προηγούμενοι, έτσι λένε φέτος.
Σ.Κ.: Λοιπόν, πέρυσι απέτυχε το σχέδιο της εξάμηνης αριστερής παρένθεσης, με το δημοψήφισμα, την παραίτηση Σαμαρά κτλ, στο οποίο ήτανε μπλεγμένοι μέσα και οι ευρωπαϊκοί εταίροι, ο Σόιμπλε, ένα κομμάτι των Γερμανών, Βαυαροί κτλ και τώρα από την στιγμή που ο Σόιμπλε έκανε τον συμβιβασμό προσωρινά υποχώρησε, και είπε εντάξει, δεν μπορούμε τώρα να τους διώξουμε, δεν θέλουν ούτε οι Γάλλοι ούτε οι Ιταλοί, άρα ας κάνουμε... στη συνέχεια προσπαθεί να αποδείξει ότι οι Έλληνες δεν τηρούν τα συμφωνημένα και αυτό γίνεται σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή δεν γίνεται μόνο στο οικονομικό, αλλά γίνεται και στο προσφυγικό.
Στο προσφυγικό, εδώ και δυο τρεις μήνες έχουν προσπαθήσει ξανά να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως αποδιοπομπαίο τράγο, ενώ στην πραγματικότητα, παρά τις ελλείψεις της δημόσιας διοίκησης, οι Έλληνες πολίτες έχουν επιδείξει μια απίστευτη αλληλεγγύη, η οποία βραβεύτηκε κιόλας και ευρωπαϊκά. Προσπαθούν να βρούνε κάθε ευκαιρία. Από την στιγμή που τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα, διότι με το κλίμα το κακό που υπάρχει στην Ευρώπη, δεν υπάρχει δηλαδή κανένα καλό αεράκι, να αναπνεύσεις λίγο. Δεύτερον, με τους εταίρους να μην θέλουν να βοηθήσουν ή να είναι σε αδυναμία να βοηθήσουν όπως συμβαίνει π.χ. με την Γαλλία τα πράγματα για την Ελλάδα, όχι για την ελληνική κυβέρνηση μόνο, αλλά τα πράγματα για την Ελλάδα, είναι πάρα πολύ δύσκολα. Αυτό είναι το θέμα. Και δεν έχει να κάνει με την κυβέρνηση.
Η αντιπολίτευση κάνει μεγάλο λάθος αν πιστεύει ότι θα της συμπεριφερθούνε καλύτερα. Δεν της συμπεριφέρθηκαν καλύτερα από το 2014 και μετά, όταν έχασε τις ευρωεκλογές, ξέρουμε ότι στην ουσία παράτησε ..... πολύ άσχημα και ο Σόιμπλε από τον Οκτώβριο, Νοέμβριο του 2014 πλέον, πριν δηλαδή από τις ελληνικές εκλογές, φερότανε πολύ άσχημα στον Σαμαρά, δεν του έδινε κανένα χέρι βοήθειας, δεν δίνουνε κανένα χέρι βοήθειας τώρα παρότι η κυβέρνηση κάνει υποτίθεται αυτά που ζητάνε από καιρό το συνταξιοδοτικό κ.λπ. Μα δεν είναι αυτό το θέμα δεν είναι τα ένα , δύο δισεκατομμύρια. Η Γερμανία έχει κερδίσει 80, 100 δισεκατομμύρια από την ελληνική κρίση. Τι την νοιάζει τώρα για δύο. Το θέμα είναι να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και να επιβληθεί το μοντέλο Σόιμπλε στην Ευρώπη. Που είναι ένα μοντέλο με λίγες χώρες και με επικεφαλής την Γερμανία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα Στέλιο, όλο αυτό το κλίμα κατά τη γνώμη σου μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις;
Σ.Κ.: Κατά την γνώμη μου εάν κάποιες άλλες δυνάμεις, εννοώ χώρες μέσα στην Ευρώπη δεν αντισταθούνε στην πολιτική και στις πολιτικές τρικλοποδιές Σόιμπλε η Ελλάδα θα έχει μεγάλο πρόβλημα, και πολιτικό και κοινωνικό. Προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν πολιτικά την κυβέρνηση, με στόχο να πετάξουνε την χώρα έξω. Ναι, θα υπάρξει πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρότι θεωρούν ότι τους κάνει τη δουλειά; Να το πούμε έτσι, έχει συμφωνήσει δηλαδή και κάνει αυτά που της ζητάνε. Ωραία. Και με πιο γρήγορα βήματα. Πάλι, θεωρείς εσύ, όχι την κυβέρνηση, εσύ επιμένεις, την χώρα θέλουν να βγάλουν απέξω.
Σ.Κ.: Ναι, ναι, υπάρχουν σαφέστατα επιχειρηματικά συμφέροντα, στην Γερμανία, τα οποία εκπροσωπεί πολιτικά ο Σόιμπλε τα οποία δεν θέλουνε την Ελλάδα στην ευρωζώνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Σ.Κ.: Όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τις άλλες χώρες του Νότου, αλλά χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να το πετύχουν. Αυτή είναι η ιστορία. Επομένως, ό,τι και να κάνεις, και το καλύτερο, και η κυβέρνηση έχει τηρήσει τις υποσχέσεις. Εδώ πέρα τώρα πάμε...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα μήπως δεν πρέπει να το κάνεις, για να σε προβοκάρω, μήπως λοιπόν τελικά, δεν πρέπει να το κάνεις, αν έχουν τέτοια προδιαγεγραμμένη πορεία, διότι εδώ διαλύεις όλον σου τον παραγωγικό ιστό. Ε, πού θα πάει;
Σ.Κ.: Κατά τη γνώμη μου η κυβέρνηση θα πρέπει να κοιτάξει να αναδιαμορφώσει την στρατηγική της μετά από τα τελευταία δείγματα και κυρίως μετά το χτεσινό του Σόιμπλε. Δηλαδή πιστεύω ότι είναι προφανές, πλέον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω, επειδή ξέρω ότι επείγεσαι, θέλω να κλείσω με ένα ερώτημα ακροατή, του φίλου του Μανούσου. Μήπως γνωρίζει, λέει, ο Στέλιος Κούλογλου, αν αληθεύει ότι ο Ολλανδός Επίτροπος μας έχει δώσει, προσχηματικά, δύο μήνες διορία, για να εγκαθιδρυθεί ευρωπαϊκή ακτοφυλακή στο Αιγαίο, αλλιώς να μας βγάλουν έξω από την Σένγκεν; Καλά η Σένγκεν τώρα, μπες βγες έχει γίνει, εδώ την έχουν καταργήσει οι χώρες του Βορρά αλλά υπάρχει τέτοια πληροφορία;
Σ.Κ.: Όχι δεν υπάρχει τέτοια πληροφορία. Το πρόβλημα πάλι κι εδώ δεν είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένη να συμμετέχει στην δημιουργία αυτής της ακτοφυλακής και να να μην σταθεί εμπόδιο κι επίσης δουλεύονται και τα hot spots κτλ.
Στην πραγματικότητα ακόμα και για το προσφυγικό η Ελλάδα χρησιμοποιεί, .... οι καθυστερήσεις της Ελλάδας είναι αστείες σε σχέση με τις καθυστερήσεις των άλλων χωρών. Εδώ πέρα έπρεπε να είχαμε μοιραστεί 160.000 πρόσφυγες κι έχουνε πάει κάπου 290. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Και δεν γίνεται καμία κύρωση εναντίον των άλλων χωρών, και δεν υπάρχει, ούτε καν φραστική κριτική εναντίον τους, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν είναι αυτό το παιχνίδι. Το παιχνίδι είναι πολύ γενικότερο. Είναι ένα παιχνίδι αναδιαμόρφωσης του γεωπολιτικού χάρτη σε όλη την Ευρώπη και σε αυτό το παιχνίδι είμαστε θύματα. Χρησιμοποιούμαστε σαν το πιόνι που καταστρέφεται σε έναν αγώνα σκάκι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σε ρωτήσω και κάτι κλείνοντας, ευρύτερο, στο μεγάλο κάδρο. Ο Μαζάουερ έχει γράψει την Σκοτεινή ήπειρο, υπενθυμίζοντας ότι στα χρόνια του μεσοπολέμου δεν ήταν η Γερμανία μόνο που άνοιγε την κουβέντα για υπανθρώπους, λαούς κατώτερης κατηγορίας, κτλ, κτλ; Μήπως αυτό το κλίμα αναβιώνει στην Ευρώπη;
Σ.Κ.: Αναβιώνει ένα κλίμα, σαφέστατα, ένα κλίμα και ξενοφοβίας και ρατσισμού φυσικά. Καταρχήν υπάρχουν ορισμένες χώρες, οι οποίες είπανε, π.χ. η Πολωνία, Ουγγαρία, που λένε ότι δεν θα δεχτούμε κανέναν πρόσφυγα. Μάλιστα η Ουγγαρία λέει συνέχεια ότι φταίει η Ελλάδα που δεν φυλάει τα σύνορα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, αλλά μην μου πεις ότι και η εικόνα της πολιτισμένης Γηραιάς Αλβιόνας να βάφει κόκκινες τις πόρτες που μένουν οι πρόσφυγες στο Λονδίνο, είναι εικόνα πολιτισμένης χώρας;
Σ.Κ.: Ναι, αυτό, ούτε η Μεγάλη Βρετανία, ούτε η Δανία, οι Σλοβάκοι λένε ότι εμείς θα δεχόμαστε μόνο Χριστιανούς, πρόσφυγες, που δεν δέχονται κανέναν, αλλά λένε ότι θα δεχόμαστε Χριστιανούς, κάτι που είναι πρωτοφανές, που είναι κατάφωρη παραβίαση των διεθνών συνθηκών να μην κρίνονται οι άνθρωποι με βάση το αν είναι πραγματικά πρόσφυγες κι έχουν ανάγκη βοήθειας, αλλά με βάση το θρήσκευμα ή την εθνικότητά τους. Παραβιάζουν με αυτό, ... το έχουνε κάνει κουρελόχαρτο.
Και υπάρχουνε μόνο μικρές χώρες, οι μικρές χώρες του Νότου, που προσπαθούνε κάτι να κάνουνε, λίγο σε προοδευτική κατεύθυνση, π.χ. στην Πορτογαλία. Στην Πορτογαλία μου έλεγαν, να σου πω ένα άλλο, εξαιρετικά ενδιαφέρον, ότι οι ίδιοι οι Πορτογάλοι είναι έτοιμοι. Έχουν φτιάξει δομές κι είναι έτοιμοι να δεχτούνε πρόσφυγες. Και δεν πάει κανείς, στην Πορτογαλία το ξέρεις; Γιατί όλοι θέλουν όλοι να πάνε στην Γερμανία, σου λέει τι να πάμε να κάνουμε στην Πορτογαλία, που έχει ανεργία; Θέλουν να πάνε όλοι στη Γερμανία. Αλλά τι να σου κάνει μια Πορτογαλία, που προσπαθεί και λίγο να μετριάσει την λιτότητα; Ανεβάζουνε 25 ευρώ τον κατώτατο μισθό τον χρόνο! 25 ευρώ τον χρόνο! Αλλά για να μην τσαντιστεί ο Σόιμπλε και αρχίσουνε και τα βάζουνε και μ' αυτούς, το πάνε λάου λάου. Τέλος πάντων, κάτι κάνουνε. Στην Ισπανία είναι ο ... , ο Ρέντσι κάτι ψιλολέει, αλλά πολύ λίγα πράγματα. Αυτή είναι η εικόνα. Κι από την άλλη την μεριά έχεις έναν οδοστρωτήρα, ο οποίος θυμίζει άλλες εποχές!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι τίτλο θα έβαζες σε αυτό που διάγει η Ευρώπη αυτήν την στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση;
Σ.Κ.: Η πορεία προς τον γκρεμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πορεία προς τον γκρεμό!
Σ.Κ.: Η πορεία προς τον γκρεμό με ευθύνη του Γερμανού οδηγού. Αυτή είναι η φράση που θα έβαζα.
* Η συνέντευξη του Στέλιου Κούλογλου έχει δημοσιευθεί στη «Νέα Κρήτη».