Οι διαρροές από κυβερνητικές πηγές ότι θα μειωθούν επικουρικές συντάξεις, το ανώτατο όριο της υψηλότερης σύνταξης και των πολλαπλών συντάξεων, όπως επίσης εφάπαξ και μερίσματα, σηματοδοτούν την τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης για ολοκλήρωση σύντομα της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος που εκκρεμεί από τον Νοέμβριο.
Οι πιστωτές είχαν θέσει ως όρο την αποδοχή από την ελληνική πλευρά περικοπών σε συντάξεις και μικρότερες αυξήσεις εισφορών (σε σχέση με το αρχικό σχέδιο Κατρούγκαλου) προκειμένου να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών οι επικεφαλής του κουαρτέτου. Κάτω από αυτή την δραματική πίεση, το οικονομικό επιτελείο προκρίνει την ηπιότερη δυνατή εκδοχή από όσες μπορούν να αποδεχθούν οι πιστωτές, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει ότι ελάχιστα βήματα πίσω μπορεί να γίνουν πλέον και πάντως σε καμία περίπτωση δεν θα αγγιχθούν συντάξεις από 1300 ευρώ και κάτω.
Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής κανένας εκπρόσωπος ή μέλος της κυβέρνησης δεν έχει μιλήσει για τις υπό διαπραγμάτευση μειώσεις συντάξεων δείχνει, ενδεχομένως, ότι τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα. Δηλαδή, η κυβέρνηση θα κάνει αυτή την υποχώρηση μόνο αν η άλλη πλευρά αποσύρει την απαίτησή της για νέα μέτρα ώστε να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά που θεωρούν ότι υπάρχουν και εφόσον δοθεί ένα σήμα για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Ισχύει πάντα ο υπολογισμός του Πωλ Τόμσεν, στελέχους του ΔΝΤ, για πρόσθετα μέτρα 9 δισ ευρώ, όπως ισχύει ότι ένα τέτοιο πακέτο δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση πολιτικά διαχειρίσιμο από την κυβέρνηση και οποιαδήποτε κυβέρνηση στη σημερινή συγκυρία.
Το ποτήρι μισογεμάτο
Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία ότι την επόμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των “θεσμών” θα βρίσκονται στην Αθήνα και η διαπραγμάτευση θα επιταχυνθεί. Βέβαια κανείς δεν θεωρεί πλέον ως καταληκτική προθεσμία το τέλος Μαρτίου, παρόλο που δεν αποκλείεται αν δεν προκύψουν απρόοπτα και ατυχήματα. Στο EuroWorkingGroup της Δευτέρας θα φανούν προθέσεις και διαθέσεις, με το Μέγαρο Μαξίμου να δίνει ιδιαίτερη σημασία στις διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα.
Η απόλυτη και φυσική κυριαρχία της προσφυγικής κρίσης στην ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα δημιουργεί εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα και πρώτα πρώτα οδηγεί στη διαπίστωση ότι επείγει η σταθεροποίηση της χώρας που δοκιμάζεται από ένα πρόβλημα χωρίς προηγούμενο που υπερβαίνει τις δυνατότητές της και επιδεινώνεται από τα ευρωπαϊκά λάθη. Μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης συνέδεσε το προσφυγικό με το οικονομικό σημειώνοντας ότι η κρίση καθιστά αναγκαία την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το συντομότερο και την ελάφρυνση του χρέους που θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία ξανά στην ανάπτυξη στο β’ εξάμηνο του ενεστώτος έτους. Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι υπάρχει υποχρέωση για μέτρα 1% του ΑΕΠ το 2016, με βάση το τρίτο μνημόνιο, ώστε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Αυτό σημαίνει ότι δεν συζητούν για πρόσθετες επιβαρύνσεις μέσα στο 2016 και καλούν την άλλη πλευρά, των πιστωτών, να διασχίσουν την απόσταση που τους αναλογεί.
With a little help from my friends
Εχει γίνει σαφές ότι βασικοί σύμμαχοι στην ελληνική προσπάθεια για ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύντομα είναι η Κομισιόν υπό τον Ζ.Κ.Γιούνκερ, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ και -ισχυρότερη όλων τους- η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ η οποία βρίσκεται και στο προσφυγικό κοντά στις ελληνικές θέσεις για ανοιχτά σύνορα και υλοποίηση της συμφωνίας για μετεγκατάσταση προσφύγων με βάση συγκεκριμένες ποσοστώσεις.
Τι θα συμβεί όμως αν στις τοπικές εκλογές της 13ης Μαρτίου η εθνικιστική, ακροδεξιά και αντιευρωπαϊκή “Εναλλακτική για την Γερμανία” (AfD) σαρώσει όπως προβλέπουν κάποιες δημοσκοπήσεις; Αρκετοί αναλυτές εντός και εκτός Γερμανίας προεξοφλούν ότι η καγκελαρία θα υποχρεωθεί να κάνει επίδειξη πυγμής σε όλα όσα διευκολύνουν την πολιτική δύναμη που την πλαγιοκοπεί από τα δεξιά. Και δεν είναι ασήμαντο ότι αυτό το κόμμα έχτισε την άνοδό του και πάνω στην καταγγελία της στήριξης της χώρας μας με δάνεια από χώρες της ευρωζώνης. Για το λόγο αυτό μας ενδιαφέρει τι θα αποφασίσουν οι ψηφοφόροι στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, προπύργιο του CDU, στην Σαξονία- Άνχαλτ, όπου το AfD, σύμφωνα με τις μετρήσεις, προηγείται των Σοσιαλδημοκρατών, για πρώτη φορά και στην Ρηνανία-Παλατινάτο, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες φαίνεται πως χάνουν δυνάμεις.