"Είμαστε έτοιμοι να εισάγουμε τομές και μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του κράτους , για την προστασία της κοινωνίας, για το όφελος των πολιτών και να στήσουμε γερά θεμέλια για να βγει η χώρα από την κρίση και να βαδίσει σε μια εποχή κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης."
Στη σημασία της δομής και της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης εστίασε η Αναστασία Γκαρά στη σημερινή τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου για τη Στελέχωση, τη Διαφάνεια και την Αξιοκρατία της Δημόσιας Διοίκησης και υπογράμμισε την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του παρόντος συστήματος.
Η αναποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης σε επίπεδο λειτουργικότητας, παροχής υπηρεσιών και γραφειοκρατίας επηρεάζει την ζωή των πολιτών και είναι κοινώς αποδεκτό πως η έννοια του "δημοσίου" είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αρνητικές σκέψεις και εμπειρίες. Η πλειοψηφία των πολιτών, αντιμετωπίζει ένα αδιάφορο σύστημα διοίκησης, χωρίς αρμοδιότητες και με σοβαρά προβλήματα στην αποτελεσματική διαχείριση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού.
Εκτός αυτού, η Βουλευτής σημείωσε την άρρηκτη σχέση της Δημόσιας Διοίκησης και με το κομματικό σύστημα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως "το δημόσιο σύστημα διοίκησης μεγάλωσε μαζί με το κομματικό σύστημα στη χώρα" και πως " ολόκληροι κομματικοί στρατοί φτιάχτηκαν για μια θέση στο Δημόσιο, με μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης την εντολή του εκάστοτε Βουλευτή". Ο ιδιαίτερος αυτός τρόπος εξυπηρέτησης συντέλεσε στο γεγονός πως "η Δημόσια Διοίκηση αντιμετωπιζόταν έως τώρα ως λάφυρο του πολιτικού μας συστήματος με μοναδικά θύματα τους συνεπείς και ηθικούς πολίτες".
Στη συνέχεια, έγινε λόγος για την επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της λειτουργίας τους κράτους, αλλά και για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος Δημόσιας Διοίκησης, όπως αυτό θα σχηματιστεί με τις διεργασίες της ουσιαστικής μεταρρύθμισης που εισάγεται με το παρόν σχέδιο νόμου.
Συγκεκριμένα, η κα. Γκαρά αναφέρθηκε στο "νέο παραγωγικό σύστημα, το οποίο θα αξιοποιεί τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις και θα αποτελεί θεματοφύλακα των κοινωνικών αξιών και της κοινωνικής συνοχής" και στο γεγονός πως θα πρέπει να εισάγουμε "μια αξιοκρατική δομή δημόσιας διοίκηση και θωρακισμένη από τη διαπλοκή, τη μίζα και αποκομμένη από κάθε κομματική παρέμβαση".
Τέλος, αποδίδοντας ευθύνες διαιώνισης και τροφοδοσίας της υπάρχουσας προβληματικής κατάστασης στην αντιπολίτευση, αντιπαρέβαλε την απροθυμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη δημιουργία ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και αξιοκρατικού συστήματος Δημόσιας Διοίκησης με την ετοιμότητα της Κυβέρνησης "να προχωρήσει σε ουσιαστικές τομές για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, την προστασία της κοινωνίας και για το όφελος των πολιτών" και "να στήσει γερά θεμέλια για να βγει η χώρα από την κρίση και να βαδίσει σε μια εποχή κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης".
*Παρατίθεται το σχετικό βίντεο της ομιλίας και ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της κα. Γκαρα.
https://www.youtube.com/watch?v=lVHcoQedCco&feature=youtu.be
Το Γραφείο Τύπου
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ αναλυτικά στα άρθρα, αν και γίνεται συζήτηση επί των άρθρων, καθώς από την όλη συζήτηση έχω αντιληφθεί πως υπάρχει δομική διάσταση απόψεων στο θέμα του "τι Δημόσιο θέλουμε" .
Αντιλαμβάνομαι ότι αρκετοί συνάδελφοί μου φοβούνται τις αλλαγές σε αυτή τη χώρα, φοβούνται να αλλάξουν το υπάρχον status quo. Έτσι λοιπόν, σήμερα κάνουμε μια συζήτηση για το Δημόσιο. Ένα Δημόσιο το οποίο βρίσκεται στην καθημερινότητά μας και παίζει η λέξη και η έννοια στα χείλη μας συνεχώς .
Δημόσιο λοιπόν!
Μία έννοια που δημιουργεί θετικές σκέψεις για τους περισσότερους συμπολίτες μας. Δημόσιο αγαθό, δημόσιο σύστημα, δημόσια παιδεία, δημόσια υγεία. Μία έννοια που παραπέμπει στην κοινή κτήση, στο συνανήκειν, σε αυτό που όλοι μοιραζόμαστε και όλοι υπερασπιζόμαστε.
Αν ζουμάρει βέβαια, ο φακός της σκέψης μας, στη λέξη Δημόσιο στην Ελλάδα, αρχίζουν να δημιουργούνται αρνητικές έννοιες. Χάος, συναρμοδιότητες, υπογραφές, καθυστερήσεις, ελλιπής εξυπηρέτηση, στοίβες οι φάκελοι, παραπομπές, βόλτες από γραφείο σε γραφείο, γραφειοκρατία, φακελάκια, ο «μπάρμπας στην Κορώνη», βόλεμα, και άλλα πολλά.
Νομίζω ότι οι καλλιτέχνες της χώρας μας έχουν περιγράψει γλαφυρότατα τις σκηνές του Δημοσίου και το υπάρχον σύστημα, τόσο στον κινηματογράφο, στο θέατρο, σ τη μουσική, αλλά και στη λογοτεχνία.
Έτσι λοιπόν, μία θετική έννοια, κι ένα εργαλείο δημόσιας διοίκησης που θα έπρεπε να είναι προσιτό, φιλικό και εξυπηρετικό προς όλους τους πολίτες, κατάντησε βραχνάς για όλους μας. «Ωχ μη μπλέξεις» είναι μία από τις πιο συχνές φράσεις που χαρακτηρίζουν το Δημόσιο τομέα.
Έτσι λοιπόν, κύριοι και κυρίες συνάδελφοι, οι αιτίες είναι γνωστές για αυτήν την κατάσταση . Το δημόσιο σύστημα διοίκησης μεγάλωσε μαζί με το κομματικό σύστημα στη χώρα. Στελεχώθηκε με κομματικά κριτήρια. Ο βουλευτής κρινόταν και εκλεγόταν από το πόσους διορισμούς έκανε στο δημόσιο. Κομματικοί στρατοί φτιάχτηκαν για μία θέση στο δημόσιο. Μόνο κριτήριο αξιολόγησης ήταν η εντολή του βουλευτή για την αναβάθμιση προϊσταμένων.
Κι από την άλλη, η εξυπηρέτηση των πολιτών ήταν άμεσα εξαρτημένη από τη σχέση του εξυπηρετούμενου από τον βουλευτή ή τον κομματάρχη κάθε περιοχής. Πόσες υποθέσεις μείνανε για μήνες και χρόνια στα συρτάρια γιατί δεν τα "έσπρωξε" κάποιος βουλευτής;
Διαφορετικές ταχύτητες στην εξυπηρέτηση. Κομματικές ή ταξικές. Όποιος είχε λεφτά και λάδωνε, έκανε και τη δουλειά του. Όποιος δεν έδινε τη μίζα, ο φάκελος του χανόταν από ένα γραφείο σε άλλο γραφείο και ψαχνόμασταν όλοι μαζί να βρούμε τους φακέλους.
Κομματικό λάφυρο το Δημόσιο για το πολιτικό μας σύστημα με θύματα τους συνεπείς και ηθικούς πολίτες.
Παράλληλα, οι πολίτες πολλές φορές αντιμετωπίζουν ένα Δημόσιο αδιάφορο, χωρίς συγκεκριμένες αρμοδιότητες, χωρίς κίνητρα, χωρίς πάθος για δουλειά και βελτίωση. Ένα τεράστιο σύστημα με ανθρώπινο δυναμικό, με εξειδικευμένες γνώσεις πολλές φορές, το οποίο στην πλειονότητά του τοποθετείται σε λάθος υπηρεσίες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε λόγο για μεταρρυθμίσεις σε αυτή τη χώρα. Κάνουμε λόγο για την ανάγκη εκσυγχρονισμού, προάσπισης και αναβάθμισης της ποιότητας του κράτους. Ιδού, λοιπόν, μία τομή στο σύστημα δημόσιας διοίκησης.
Στη δική μου σκέψη ο δημόσιος τομέας ενός κράτους και οι υπηρεσίες του, πρέπει να είναι θεματοφύλακας κοινωνικών αξιών και να εργάζεται για την κοινωνική συνοχή. Πρέπει να είναι ένα σύστημα παραγωγικό, αξιοποιώντας τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις.
Να εισάγουμε την καινοτομία, να εισάγουμε δράσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών από απόσταση και να κάνουμε ένα πιο φιλικό δημόσιο σύστημα για τους πολίτες.
Πρέπει να είναι ένα σύστημα θελκτικό για τους υπαλλήλους του, να δίνει κίνητρα για μεγαλύτερη παραγωγικότητα και να αξιοποιεί τις γνώσεις και τις δεξιότητες του καθένα. Επίσης, πρέπει να είναι μία δομή αξιοκρατική, θωρακισμένη από τη διαπλοκή και τη μίζα. Μία δομή που θα προστατεύει τους ίδιους τους ανθρώπους της, αλλά και θα δημιουργήσει ένα σύστημα αποκομμένο από κάθε κομματική παρέμβαση.
Από την άλλη, θα ήθελα, εγώ προσωπικά, ένα δημόσιο σύστημα σύγχρονο, εξυπηρετικό και δίκαιο. Υπηρεσίες που δε θα είναι τροχοπέδη στην υλοποίηση ιδιωτικών πρωτοβουλιών, επενδύσεων και μελετών. Ένα σύστημα που θα αντιμετωπίζει και θα εξυπηρετεί τους πολίτες με ισότητα, δικαιοσύνη και γνώση. Ένα σύστημα αμερόληπτο και κυρίως παραγωγικό.
Κι αν όλα αυτά ακούγονται στα αυτιά μας σαν όνειρο ή έκθεση ιδεών, στο χέρι μας είναι να το κάνουμε πράξη. Είναι στο χέρι των κομμάτων που κυβέρνησαν, και προκάλεσαν την κομματικοποίηση του κράτους, να αποδομήσουν την ίδια την πολιτική τους πρακτική. Είναι στο δικό μας χέρι να υλοποιήσουμε άμεσα τις νομοθετικές και θεσμικές πρωτοβουλίες που θα ψηφίσουμε.
Είναι στο χέρι των δημόσιων λειτουργών να συμβάλλουν στη βελτίωση του συστήματος δημόσιας διοίκησης. Είναι στο χέρι των πολιτών να διεκδικούν ένα παραγωγικό και αξιοκρατικό σύστημα. Και τέλος είναι στο χέρι όλων μας να εργαστούμε για μία μεγάλη τομή και μία μεταρρύθμιση προς όφελος όλων μας.
Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να κόψουμε τον κομματικό γόρδιο δεσμό με το σύστημα δημόσιας διοίκησης; Είμαστε έτοιμοι να θωρακίσουμε το κράτος από τη διαπλοκή στην πράξη όμως; Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον υπηρεσιών για τους πολίτες, αλλά και για νέους επενδυτές που τόσο επιθυμούμε να επενδύσουν και να δημιουργήσουν στη χώρα αυτή;
Εσείς χρόνια τώρα, κύριοι της αντιπολίτευσης, βολευόσασταν και τροφοδοτούσατε την υπάρχουσα κατάσταση. Τώρα μας εγκαλείτε που δεν εφαρμόζουμε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις γρήγορα. Εσείς γιατί δεν τα κάνατε τόσα χρόνια;
Εμείς λοιπόν είμαστε έτοιμοι . Έτοιμοι και αποφασισμένοι. Έτοιμοι να διορθώσουμε όλα τα κακώς κείμενα σε αυτή τη χώρα. Αποφασισμένοι να κάνουμε τομές και μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του κράτους , για την προστασία της κοινωνίας, για το όφελος των πολιτών. Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να στήσουμε γερά θεμέλια για να βγει η χώρα από την κρίση και να βαδίσει σε μια εποχή κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης.
Είμαστε αποφασισμένοι μαζί με το λαό να γυρίσουμε αυτή τη σελίδα. Και το σημερινό νομοσχέδιο είναι άλλη μια σελίδα του Παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Και υπάρχουν ακόμη πολλές σελίδες που θα γυρίσουμε. Και το χέρι που θα γυρίσει τη σελίδα, θα το βάλει κυρίως ο λαός.
Εσείς είστε έτοιμοι; Είμαστε έτοιμοι, λοιπόν, να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο;
Ευχαριστώ Κύριε Πρόεδρε,
Ευχαριστώ Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι.